Försäkringskassan

Mors dag: Mest jämställt i norr

Dela

På söndag gratulerar vi alla mammor på Mors dag och samtidigt passar vi på att redovisa hur jämställt Sverige tar ut föräldraledighet och VAB. Dorotea och Umeå i Västerbottens län hade Sveriges mest jämställda uttag av föräldraledigheten under 2016. Där tog kvinnorna ut 66 procent av föräldrapenningen och männen 34 procent. I andra änden av listan hamnade kommunerna Ljusnarsberg och Dals-Ed.

Fördelningen av föräldrapenningen mellan könen går mot ett mer jämställt uttag. Men det tar tid. Ur ett riksperspektiv tog kvinnorna ut 73 procent av dagarna och männen 27 procent under 2016. Om vi backar till 2014 så var den siffran 75/25.

- En genomtänkt planering av föräldraledigheten ser till att båda föräldrarna får tid med barnet och att ingen av föräldrarna ensam får för stor arbetsbelastning. En obalans i detta riskerar att skapa lönegap, ohälsogap och relationsgap, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Vabbandet mer jämställt
För en annan av försäkringsförmånerna, vård av barn (VAB), ser fördelningen något annorlunda ut. Här tas 62 procent av dagarna ut av kvinnorna och 38 procent av männen. Av länen så är det Gotlands län som har den jämnaste fördelningen mellan könen. Där tar männen ut 41 procent av dagarna. Den kommun som visar upp det mest jämställda vabbandet är Hjo med en fördelning på 53 procent för kvinnorna och 47 procent för männen.

- Det är positivt att det är mer jämställt inom vabbandet eftersom det är oplanerad frånvaro från arbetsplatserna. Samtidigt är det relativt korta perioder vi talar om här jämfört med föräldrapenningen, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.


Läs mer:
Om föräldrapenning
Om VAB


Bilagor

Statistik föräldrapenning kommun
Statistik VAB kommun

Kontakt
Vill du veta mer eller ha hjälp med kontakt: ring presstjänsten på 010-116 98 88.

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Försäkringskassans vision är ett samhälle där människor känner trygghet om livet tar en ny vändning. Vi är en av Sveriges största myndigheter och ansvarar för en stor del av de offentliga trygghetssystemen. Vi fattar cirka 20 miljoner beslut om bidrag och ersättningar och betalar ut drygt 200 miljarder kronor per år till barn och familjer, personer som lever med funktionsnedsättning, sjuka, nyanlända och arbetssökande. Genom vår expertis och forskning bidrar vi till ny kunskap inom socialförsäkringen. Vi är drygt 14 000 medarbetare.

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Pappor tar ut allt större andel av föräldradagarna – tydlig ökning på tio år9.11.2017 08:58Pressmeddelande

Inför fars dag nu på söndag presenterar Försäkringskassan siffror som visar att landets pappor fortsätter ta ut en allt större andel av föräldrapenningen. För tio år sedan var fördelningen i procent mellan barnets mamma och pappa 79,1 mot 20,9. Motsvarande siffor idag är 72,4 mot 27,6 – en ökning inom gruppen pappor på 32 procent. Lomma är den kommun i riket med högst andel föräldradagar som tas ut av pappor, 33,2 procent, medan Dals-Ed har lägst – 19,5 procent.

Ny prognos från Försäkringskassan26.10.2017 06:59Pressmeddelande

Prognoserna i denna rapport är sammantaget högre än de som lämnades i juli 2017, vilket i huvudsak beror på förslag i budgetpropositionen för 2018 om höjda ersättningsnivåer för ett flertal socialförsäkringsförmåner. Däremot har prognoserna för de underliggande volymerna sänkts inom flera områden. Inom sjukförsäkringen har prognoserna för både sjukpenning och aktivitets- och sjukersättningar justerats ner, främst på grund av ett lägre nybeviljande av aktivitets- och sjukersättningar och färre startade sjukskrivningar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum