Försäkringskassan

Mors dag: Mest jämställt i norr

Dela

På söndag gratulerar vi alla mammor på Mors dag och samtidigt passar vi på att redovisa hur jämställt Sverige tar ut föräldraledighet och VAB. Dorotea och Umeå i Västerbottens län hade Sveriges mest jämställda uttag av föräldraledigheten under 2016. Där tog kvinnorna ut 66 procent av föräldrapenningen och männen 34 procent. I andra änden av listan hamnade kommunerna Ljusnarsberg och Dals-Ed.

Fördelningen av föräldrapenningen mellan könen går mot ett mer jämställt uttag. Men det tar tid. Ur ett riksperspektiv tog kvinnorna ut 73 procent av dagarna och männen 27 procent under 2016. Om vi backar till 2014 så var den siffran 75/25.

- En genomtänkt planering av föräldraledigheten ser till att båda föräldrarna får tid med barnet och att ingen av föräldrarna ensam får för stor arbetsbelastning. En obalans i detta riskerar att skapa lönegap, ohälsogap och relationsgap, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Vabbandet mer jämställt
För en annan av försäkringsförmånerna, vård av barn (VAB), ser fördelningen något annorlunda ut. Här tas 62 procent av dagarna ut av kvinnorna och 38 procent av männen. Av länen så är det Gotlands län som har den jämnaste fördelningen mellan könen. Där tar männen ut 41 procent av dagarna. Den kommun som visar upp det mest jämställda vabbandet är Hjo med en fördelning på 53 procent för kvinnorna och 47 procent för männen.

- Det är positivt att det är mer jämställt inom vabbandet eftersom det är oplanerad frånvaro från arbetsplatserna. Samtidigt är det relativt korta perioder vi talar om här jämfört med föräldrapenningen, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.


Läs mer:
Om föräldrapenning
Om VAB


Bilagor

Statistik föräldrapenning kommun
Statistik VAB kommun

Kontakt
Vill du veta mer eller ha hjälp med kontakt: ring presstjänsten på 010-116 98 88.

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Försäkringskassan föreslår översyn av aktivitetsersättning vid förlängd skolgång18.10.2018 13:00Pressmeddelande

Om en person på grund av en funktionsnedsättning behöver längre tid på sig att bli klar med skolan kan denne vara berättigad till aktivitetsersättning vid förlängd skolgång. En förmån som idag hanteras av Försäkringskassan. I en ny socialförsäkringsrapport föreslås en översyn som bland annat tittar på vilken myndighet som är bäst lämpad att administrera ersättningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum