Åre 2019Åre 2019

Mot ett fossilfritt alpint VM - med HVO

Dela

Ett alpint VM innebär att många människor reser till en specifik ort – och skapar stora utsläpp av koldioxid. Åre 2019 har tagit krafttag för att tänka om kring transporter och utsläpp vid sportevenemang. Och förhoppningen är att samarbetet med svenska Colabitoil ska öka medvetenheten om alternativa bränslen i skidbranschen.

- genom nära samarbete med Colabitoil

Ett alpint VM innebär att många människor reser till en specifik ort – och skapar stora utsläpp av koldioxid. Åre 2019 har tagit krafttag för att tänka om kring transporter och utsläpp vid sportevenemang. Och förhoppningen är att samarbetet med svenska Colabitoil ska öka medvetenheten om alternativa bränslen i skidbranschen.

Vid stora evenemang, oavsett det gäller sport eller annat, är transport en av de stora bovarna när det kommer till koldioxidutsläpp. De flesta idrottarna, lagen, TV-bolagen och annan media behöver resa till evenemanget vilket skapar påfrestning på miljön. Och till det kommer besökarna. Alpina VM i Åre 2019 är inget undantag. Baserat på underlag från studenter vid Luleå universitet som granskats och bekräftats av specialister på Quantis International uppskattar Åre 2019 att 80 procent, eller 16 500 ton koldioxid, av det totala koldioxidavtrycket från evenemanget kommer från transporter.

Att reducera det totala koldioxidavtrycket är ett fokusområde för teamet på Åre 2019. Det är också en nyckeldel av det löfte om att organisera ett fossilfritt alpint VM som Åre 2019 avgett och skrivit på tillsammans med Länsstyrelsen och organisationen bakom skidskytte-VM i Östersund 2019. Företaget Colabitoil Sweden AB är Åre 2019s officiella leverantör av Hydrotreated Vegetable Oil (biodiesel) eller HVO som det brukar kallas. Colabitoil är därmed en av Åre 2019s viktigaste samarbetspartners när det gäller att reducera utsläppen under evenemanget. Bland annat förser företaget Åre 2019 och olika serviceteam med förnyelsebart bränsle och ser till att andra partners och leverantörer har tillgång till HVO. Detta gäller också besökare på evenemanget.

– Vi kommer att sätta upp två extra servicestationer i Åre under alpina VM 2019. Besökare som kommer till Åre från båda hållen, Östersund och Trondheim, kommer enkelt att kunna fylla på med HVO under sin vistelse i Åre, säger Daniel Arenholm, chef för kommunikation och investeringsrelationer på Colabitoil.

– I tillägg för vi just nu lovande diskussioner med ett antal VM-partners och leverantörer. Om alla bidrar kan vi tillsammans hjälpa Åre 2019 att sänka sina utsläpp av växthusgaser under alpina VM radikalt, fortsätter Arenholm.

HVO är känt i de nordiska länderna som diesel som inte kräver några åtgärder gällande mekaniken i motorerna den ska användas i. Andra fördelar innebär lägre utsläpp, renare och mer effektiv bränsleförbränning, och förbättrade kyl- och lagringsegenskaper.

– Till skillnad från i norra Europa är HVO inte särskilt känt i Centraleuropa. Åre 2019s samarbete med Colabitoil kommer att öka medvetenheten om HVO som ett alternativ till fossil diesel i skidvärlden. Det är viktigt eftersom sportens utövare är kända för sina stora koldioxidavtryck som är långt större än en vanlig europés, säger Nilkas Carlsson, vd för Åre 2019, och fortsätter:

– Vi jobbar fortfarande med den utmaningen vi har gällande transporten av våra besökare och samarbetet med Colabitoil är en viktig del av det pusslet. Vi hoppas också att vi kommer att nå ut till individuella besökare direkt genom våra biljettpaket som inkluderar kollektivtrafik. Andra idéer vi har är att ge kraftiga incitament för att dela bil när man reser och fördelaktiga parkeringsavgifter för de som åker i elbilar och för de som åker många i samma bil.

Att jobba för att göra alpina VM 2019 fossilfritt är ett initiativ som från början  kommer från Länsstyrelsen i Jämtland och som utvecklades i samarbete med Region Jämtland/Härjedalen, kommunerna i Åre och Östersund, organisationerna bakom regionens båda världsmästerskap 2019 och World Championships Region 2019. Överenskommelsen innebär att organisatörerna bakom alpina VM i Åre och skidskytte-VM i Östersund åtar sig att främja hållbara alternativ när det gäller kollektivtrafik, elfordon, förnyelsebar energi och innovation. Det bygger på den redan existerande visionen som utarbetats av Region Jämtland/Härjedalen där målet är att regionen ska vara fossilfritt 2030. I visionen ingår också främjandet av samarbetet mellan Sundsvall, Östersund och Trondheim som kallas Green Highway.Vad är HVO Biodiesel?

HVO står för Hydrotreated Vegetable Oil, eller hydrerad vegetabilisk olja. Det är en förnyelsebar diesel som produceras genom hydrering och går även under namnet ”grön diesel”. Dess särskilda egenskaper gör att den klarar att lagras och användas i väldigt kalla temperaturer, ner till minus 50 grader. HVO är fritt från aromater och svavel och är väldigt förbränningseffektivt. Det är ett så kallat ”drop-in fuel” vilket betyder att det är kemiskt likvärdigt med fossil diesel. Därför behöver inga mackar eller bränslestationer byggas om och det går att användas i vanliga dieselmotorer utan ombyggnadskrav. HVO kan produceras av många olika typer av vegetabiliska oljor och fetter som rapsfröolja och sojabönsolja. En utmaning för HVO-producenter är att hitta passande och hållbara råvaror till produktionen.

Nyckelord

Kontakter

Riikka Rakic
Head of Sustainability
riikka@are2019.com

Ulrika Svensson
Marketing & Communication Manager
ulrika.svensson@are2019.com
+46 70 681 20 05

Bilder

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Hur man designar en tävlingsbacke för världsmästare15.2.2019 14:30:00Nyheter

Schweiziska skidlegendaren Bernhard Russi är en upptagen man. Den olympiske mästaren från Sapporo-OS 1972 har många strängar på sin lyra. Han är respekterad expertkommentator i TV, framgångsrik affärsman och ambassadör för organisationer som Right to Play. 2010 utsågs han dessutom till ordförande i FIS Alpine Executive Board och Alpine Committee. Förhoppningsvis lyckas han även klämma in några skiddagar per säsong.

Olsson siktar på toppen i hemma-VM: "Alla vill slå Hirscher"15.2.2019 13:26:22Nyheter

Marcel Hirscher är en av de största som den alpina herrskidåkningen sett. Med sex VM-medaljer, varav tre guld, och tre OS-medaljer i pjäxbagen är han en given guldkandidat i fredagens storslalom. Österrikaren fick ställa in onsdagens presskonferens på grund av en förkylning. Det ska nog dock till mer än förkylningskänningar för att knäcka den här giganten som har samlat på sig 120 pallplatser i världscupen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum