Stiftelsen Skansen

Möt romerna på Skansen

Dela

Romskt liv och kultur har varit en del av Sverige i över 500 år. Den romska kulturen är idag en del av vårt gemensamma kulturarv. Under fyra dagar, 11 - 14 augusti, kan man ta del av det arvet på Skansen.

Pia del Norte.
Pia del Norte.

Nu, liksom förr i tiden, har romerna en viktig roll som kulturspridare. På Skansen presenteras olika aspekter av den kulturen. Det finns möjlighet att lära sig mer om det romska lägerlivet, lyssna till berättelser och uppleva musiken och dansen.
Under många år var romer förbjudna att bosätta sig på en fast plats i Sverige och tvingades föra en nomadiserande tillvaro. Under de här dagarna står en lägervagn uppställd och bemannas av romer som själva upplevt lägerlivet och haft en sådan vagn som bostad. Vagnen är tillverkad 1954 och inredd med typiska möbler, textilier och andra prydnader.

Flamencodansen förknippas med de spanska romerna och presenteras här av några av Europas främsta artister i en flamcencoshow. Medverkar gör Pepita Rodhe, sång, Andrée Pedersen, gitarr, och dansarna Sofia Castro och Pia del Norte. 
Efter föreställning håller Pia del Norte en instruktion för alla som vill lära sig några av flamencons grundsteg. Flamencon pågår torsdag 11 och fredag 12 augusti kl 12.00-12.40 och kl 14.00-14.40

Möt romerna på Skansen arrangeras i samarbete med Romska kulturcentret i Malmö och LP Flamenco.

Bilder

Pia del Norte.
Pia del Norte.
Ladda ned bild

Om

Stiftelsen Skansen
Stiftelsen Skansen
Box 27807
115 93 Stockholm

08-442 80 00 vxlhttp://www.skansen.se/sv

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum. Det grundades 1891 av Artur Hazelius för att visa hur människor bott och verkat i Sverige under äldre tid. Cirka 150 byggnader har flyttats hit från hela Sverige. I djurparksdelen visas skandinaviska vilda djur och på en del av gårdarna tamboskap. Skansen-Akvariet har exotiska djur. Dessutom finns här scener, restauranger, lekparker och butiker. Varje år kommer cirka 1,4 miljoner gäster till Skansen.

Följ Stiftelsen Skansen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stiftelsen Skansen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum