Motormännen

Motormännen kontrollerar svenska vägnätet

Dela

Idag fredag åker Motormännens vägombud ut och ska under fyra månader granska den svenska vägkvaliteten. - Målet är att uppmärksamma trafikfarliga vägar och påskynda underhållet på ställen där det är mest akut, säger Carl Zeidlitz, ansvarig för trafiksäkerhet på Motormännen.

Fotograf: Carl Hjelm
Fotograf: Carl Hjelm

Vägombuden kommer använda tolv nya vita Opel Zafira och inventera tusentals mil av det svenska vägnätet för att identifiera och påtala brister. Med hjälp av appen Roadroid kan vägarnas ytojämnhet mätas med stor precision. Nytt för i år är att på försök samla in information om exempelvis trafikarbeten eller tillfälliga faror med bildinsamlingstjänsten Mapillary.

Förra årets undersökning omfattade 7800 mil av vägnätet och visade brister framförallt norr om Dalälven. I år hoppas vi självklart på en förbättring, men det återstår förstås att se, säger Carl Zeidlitz.

Vägombuden ska också göra noggranna kontroller av svenska rastplatser. Motormännen vill ta reda på var det faktiskt är trevligt att ta en paus, och kvaliteten varierar stort. Många platser är fräscha och fina men ibland är det riktigt snuskigt på toaletter och stora brister i övrigt. För att få ett högt betyg i rastplatsundersökningen krävs till exempel god hygien och möjlighet att ta en promenad i anslutning till rastplatsen.

- De bästa rastplatserna i länen kommer att få en plakett uppsatt på platsen. Vi vill uppmuntra till pauser och ha säkra, utvilade och pigga bilister på vägarna. Trötthet kan vara lika farligt som rattonykterhet, säger Carl Zeidlitz.

Vissa vägsträckor har mycket viltolyckor. Vägombuden har därför i uppgift att dela ut viltremsor och information om risken med vilt. Pressinformation och regional statistik kommer att presenteras när vägombuden har genomfört sina granskningar.

Vägombudsverksamheten 2017 sker i samarbete med Opel Sverige, Preem, Assistanskåren, Roadroid, Mapillary och Synoptik.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fotograf: Carl Hjelm
Fotograf: Carl Hjelm
Ladda ned bild

Om

Motormännen
Motormännen
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://www.motormannen.se

Motormännen är Sveriges största konsumentorganisation för bilister. Vi arbetar med opinionsbildning för bättre och säkrare vägar, bilar och förare. Som medlem är du med och stöder vårt arbete och får samtidigt en rad förmåner, erbjudanden och fri personlig rådgivning inom juridik, bilteknik och resor. Läs mer på www.motormannen.se

 
 

Följ Motormännen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Motormännen

Fyra av hundra använder mobilen när de kör bil30.7.2018 06:28Pressmeddelande

Motormännens vägombud har undersökt hur många bilförare som använder handhållen mobil när de kör bil. 4,2 procent av samtliga fordonsförare använde handhållen mobil eller annan kommunikationsutrustning under körning. Det är en kraftig minskning jämfört med tidigare mätningar utförda av Motormännen. 2016 var användningen av handhållen mobiltelefon 7,6 procent och 2012 var den 6,6 procent bland bilförarna.

Lurigt i bilhandeln efter bonus-malus27.7.2018 06:30Pressmeddelande

Bilåret 2018 blir snårigt och oförutsägbart enligt branschen. Motormännens kontroller visar att detta i synnerhet gäller för den som ska köpa ny bil. Förutom att regelverken om de nya skatterna kan vara krångliga att sätta sig in i, har många bilhandlare ställt på flera av sina lagberbilar i trafik innan 1 juli för att undvika malus-skatten som nu trätt i kraft. Det innebär bland annat att bilköparen riskerar att gå miste om värdefull garantitid.

Oklar framtid för E85 med bonus-malus26.7.2018 06:17Pressmeddelande

För att klara 2030-visionen och minska utsläppen krävs en rad åtgärder. De nya bonus-malus-skatterna har utformats för att styra till mer medvetna val. – Tyvärr är de bonusberättigade laddbara bilarna för dyra för många bilköpare. Alternativen för den som vill välja bort fossil bensin eller diesel blir då biogasbilar eller etanolbilar, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännens Riksförbund.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum