Motormännen

Motormännen kontrollerar svenska vägnätet

Dela

Idag fredag åker Motormännens vägombud ut och ska under fyra månader granska den svenska vägkvaliteten. - Målet är att uppmärksamma trafikfarliga vägar och påskynda underhållet på ställen där det är mest akut, säger Carl Zeidlitz, ansvarig för trafiksäkerhet på Motormännen.

Fotograf: Carl Hjelm
Fotograf: Carl Hjelm

Vägombuden kommer använda tolv nya vita Opel Zafira och inventera tusentals mil av det svenska vägnätet för att identifiera och påtala brister. Med hjälp av appen Roadroid kan vägarnas ytojämnhet mätas med stor precision. Nytt för i år är att på försök samla in information om exempelvis trafikarbeten eller tillfälliga faror med bildinsamlingstjänsten Mapillary.

Förra årets undersökning omfattade 7800 mil av vägnätet och visade brister framförallt norr om Dalälven. I år hoppas vi självklart på en förbättring, men det återstår förstås att se, säger Carl Zeidlitz.

Vägombuden ska också göra noggranna kontroller av svenska rastplatser. Motormännen vill ta reda på var det faktiskt är trevligt att ta en paus, och kvaliteten varierar stort. Många platser är fräscha och fina men ibland är det riktigt snuskigt på toaletter och stora brister i övrigt. För att få ett högt betyg i rastplatsundersökningen krävs till exempel god hygien och möjlighet att ta en promenad i anslutning till rastplatsen.

- De bästa rastplatserna i länen kommer att få en plakett uppsatt på platsen. Vi vill uppmuntra till pauser och ha säkra, utvilade och pigga bilister på vägarna. Trötthet kan vara lika farligt som rattonykterhet, säger Carl Zeidlitz.

Vissa vägsträckor har mycket viltolyckor. Vägombuden har därför i uppgift att dela ut viltremsor och information om risken med vilt. Pressinformation och regional statistik kommer att presenteras när vägombuden har genomfört sina granskningar.

Vägombudsverksamheten 2017 sker i samarbete med Opel Sverige, Preem, Assistanskåren, Roadroid, Mapillary och Synoptik.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Fotograf: Carl Hjelm
Fotograf: Carl Hjelm
Ladda ned bild

Om

Motormännen
Motormännen
Fridhemsgatan 32
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://www.motormannen.se

Motormännen är Sveriges största konsumentorganisation för bilister. Vi arbetar med opinionsbildning för bättre och säkrare vägar, bilar och förare. Som medlem är du med och stöder vårt arbete och får samtidigt en rad förmåner, erbjudanden och fri personlig rådgivning inom juridik, bilteknik och resor. Läs mer på www.motormannen.se

 
 

Följ Motormännen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Motormännen

Kör säkert under sportlovet6.2.2018 06:50Pressmeddelande

Under sportlovsveckorna ökar trafiken till och från de svenska fjällen. Runt lördagar och söndagar, som oftast är stugbytardagar, kan trafiken bitvis bli mycket intensiv. Under den första sportlovsveckan ökar olyckorna med cirka 15 procent jämfört med en vanlig vecka. Vasaloppet lockar också tiotusentals skidåkare till Dalarna under vecka 9. Följ Motormännens tips om hur du kör säkert och väljer rätt väg till fjällen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum