Pressmeddelande Direkt

Motsatta lånetrender för företag i Sverige och Finland

Dela

En sviktande tillväxt och en lågkonjunktur som kan vänta runt hörnet, tycks inte dämpa de svenska företagens vilja att söka företagslån ökar enligt de flesta expertbedömningarna. Under det tredje kvartalet 2019 ökade bankernas utlåning till små och medelstora företag med fem procent jämfört med det andra kvartalet och även Almi rapporterade en ökad företagsutlåning under det tredje kvartalet. Vidare tror en majoritet av bankerna på en fortsatt ökad företagsutlåning i Sverige, allt enligt Almis Låneindikatorn 2019.

Intressant nog är utvecklingen den motsatta i vårt östra grannland i Finland.  Enligt bankbarometer som finansbranschens centralförbund Finans Finland minskade andelen nya lån till företag under det tredje kvartalet 2019 jämfört med det föregående kvartalet. Mest minskade intresset för investeringslån som skall användas för företagsutveckling och tillväxt.

Både ökat och minskat intresse för företagslån i Norden

Att det sker en avmattning på den finländska marknaden för företagslån är något som även vi på Nordiska Firmalån märkt av. När vi lanserade vår tjänst 2017 märkte vi att det fanns ett stort söktryck på efter yrityslaina (som är det finländska ordet för företagslån), men intresset är inte alls lika stort idag. Då mycket av vår trafik kommer direkt från Google märks dessa trender ganska snabbt.

Givetvis kan det finnas andra skäl till det minskade intresset som vi nu uppmärksammar, exempelvis kan det finns företag som driver mycket trafik genom Google Ads vilket då även påverkar det organiska sökresultatet. Men jämfört med den svenska marknaden där vi får motsatta indikationer, är det inte orimligt att tolka dessa förändringar som en följd av motsatta lånetrender: där intresse för företagslån minskar i Finland och samtidigt ökar i Sverige.

Många nya långivare och låneförmedlare

Att intresset är stort för företagslån i just Sverige, märks även på att många nya lånegivare försöker etablera sig på marknaden. Vi tolkar detta både som att det finns en efterfrågan på fler låneföretag som vänder sig till kommersiella verksamheter samt en effekt av en mer mättad och reglerad privatlånemarknad.

För de flesta med någon form av insyn på finansmarknaden, är medvetna om att de senaste åren har varit riktiga guld år för kreditgivare som riktat in sig på hushållen. Under dessa år har intresset för företagsutlåning varit minst sagt svagt, flera indikationer tyder dock på att denna trend tycks vara på väg att brytas i varje fall om man ser till Sverige.

Fler nya långivare behövs för att få marknaden att mogna och på sikt kan förhoppningsvis låneförmedlingarna som jämför ett stort antal företagslån med varandra, hjälpa till att pressa ner räntorna och därmed kostnaderna för lånen.

Om Nordiska Firmalån

Nordiska firmalån är en fristående jämförelse och informationsportal inom företagsfinansiering med digital närvaro i Sverige, Danmark, Norge och Finland. Målsättningen är att vara den ledande jämförelsetjänsten inom företagslån i Norden.

Om

Pressmeddelande Direkt
Pressmeddelande Direkt
Gamla Södertäljevägen 4
129 55 Hägersten

010-551 75 00https://pressmeddelandedirekt.se/

Pressmeddelande Direkt hjälper företag att nå ut till Sveriges medier.

Följ Pressmeddelande Direkt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Pressmeddelande Direkt

Letsbuyit.se - ny webbportal med köpguider11.12.2019 09:36:31 CETPressmeddelande

Det svenska affiliateföretaget Lavén IT AB har lanserat en ny webbportal som riktar sig till hela familjen. Letsbuyit.se lämnar beta-stadiet och lanserar sin webbtjänst officiellt i Sverige. På sidan presenteras fakta, information och köpguider kring bl.a. barn- och babyprodukter. ”Letsbuyit.se är vår största satsning, och kompletterar väl vår tidigare affiliate-portfölj”, säger Tomaz Lavén, grundare av Lavén IT AB. - Vårt mål är att Letsbuyit ska bli en av de större köpguiderna i Sverige inom barn- och babyprodukter. För att lyckas med detta kommer vårt huvudfokus att ligga på bra innehåll samt sökmotoroptimering, även kallat SEO. - Vi jobbar långsiktigt med att skapa bra innehåll i våra köpguider samt med sökmotoroptimering. Det här är något som tar lång tid. Vi räknar med att de största effekterna av det jobb vi lägger ner nu kommer att ge resultat först om ca. 6-12 månader, säger Tomaz. - Vi ser att intresset för barnprodukter ökar för varje år. Föräldrar eftersöker kvalitativ info

Nischaktörer ökar konkurrensen inom finansbranschen1.12.2019 09:00:00 CETPressmeddelande

Finansbranschen har utvecklats enormt mycket de senaste årtiondena. Branschen har gått från att vara en tämligen stel struktur för finansiering av företag och bostäder till att bli en bransch som är mycket aktiv och ger flexibla kreditlösningar till konsumenter. Finansmarknaden har nu drag av hur den såg ut på det glada 80-talet och det skrämmer Riksbanken och Finansinspektionen som kommer ihåg fastighetskrisen, kronkrisen och den lågkonjunktur som följde på 90-talet. Men trots ökade regleringar finns det ingenting som nu tyder på någon särskild avmattning när det gäller hushållens lånande. Fintech En helt ny företeelse på marknaden är det som kallas för ”fintech”. Detta är företag som kombinerar teknik med finans. I denna grupp av företag finns det enormt många framgångssagor. Det är företag som utnyttjat modern teknik för skapa en modern finansiell tjänst. Vipbanks.se är ett exempel på ett företag som genom att använda modern teknik kunnat introducera en mycket raffinerad teknik för

EM-fotboll.se lanserar reseguide som hjälper fansen till EM30.11.2019 22:55:25 CETPressmeddelande

Fotbollssajten Em-fotboll.se har sedan starten 2013 växt till en sajt som återkommande följer de svenska fotbollslandslagens deltagande i EM. Bevakningen av herrarnas EM-kval under året som gått har varit en stor succé och nu blickar de fram mot en sommar med ännu mer fotboll. Sveriges avancemang till mästerskapet har skapat stor glädje hos fansen som redan nu letar information om de tolv värdstäderna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum