Åre 2019

Mowinckel satsar på första VM-pallen: "Jag älskar Åre"

Dela

2017/2018 blev en succésäsong för Ragnhild Mowinckel och hon och har rivstartat VM-säsongen på samma sätt. Norskan, som känner sig hemma i den blivande VM-orten, rev av två OS-silver i Pyeongchang och siktar nu på att plocka sina första VM-medaljer i Åre.

Ragnhild Mowinckels form pekar uppåt. Nu siktar hon mot första VM-medaljen i Åre i februari. Foto: Christophe Pallot/Zoom Agency
Ragnhild Mowinckels form pekar uppåt. Nu siktar hon mot första VM-medaljen i Åre i februari. Foto: Christophe Pallot/Zoom Agency

Ragnhild Mowinckel har fått många nya epitet den senaste säsongen. ”Årets nykomling” är ett exempel men Mowinckel har varit med i världscupsammanhang i sju år så nykomling känner hon sig inte riktigt hemma med. Däremot har hon, liksom resten av det norska laget, vunnit mycket mark de senaste säsongerna och hon har blivit ett namn att räkna med i både världscup- och VM-sammanhang.

Förra säsongen skrapade hon ihop 849 poäng i världscupen, att jämföra med 399 säsongen innan, efter tre pallplatser varav en vinst och en lång rad placeringar bland de tio bästa. Det var inget tvivel om att formen var på väg rakt uppåt. 

– Jag är väldigt nöjd med mina resultat. Men jag tycker å andra sidan att det finns mycket kvar i mig som jag vill visa upp för världen. Förhoppningsvis är det under den här säsongen det händer, säger Mowinckel.

Hon toppade 2018 med två pallplatser på OS i Pyeongchang där hon tog silver i både storslalom och störtlopp. Men i VM-sammanhang saknar hon medaljer och ser fram emot alpina VM i Åre.

– Jag älskar Åre. Det är så nära hemma för mig och så nära där jag gått i skolan så jag har spenderat mycket tid där. 

Mowinckel har gått från ranking 84 i den totala världscupen 2013 till plats åtta i summeringen av säsongen 2017/2018. Med sin bredd har hon också visat att hon kan ta framskjutna placeringar i flera grenar. 

– Jag hade inte åkt fart i Åre innan förra säsongen. Men jag vill verkligen vara i topp på alpina VM och ser man till det jag gjorde i Pyeongchang vet jag att jag kan lyckas med det.

Innan det är dags för alpina VM i februari står en rad världscuptävlingar på programmet. Det har börjat bra med en andraplats i storslalom i Killington och en dito i super G i Lake Louise. Även i störtloppet har Mowinckel plockat världscuppoäng. Den 26-åriga norskan har goda chanser på topplaceringarna i februari. Men i Åre finns det också mer än skidåkning att uppleva och hon hoppas kunna njuta av sitt smultronställe.

– Jag kommer inte ihåg namnet men det är ett bageri som ligger nära centrum. Det är bara så fantastiskt, alla godsaker och allt är perfekt. Så jag tar mig dit så fort jag är i Åre. Det är mitt smultronställe, som är så hemligt att jag inte ens kommer ihåg vad det heter, säger Mowinckel och skrattar.

Fakta Ragnhild Mowinckel

Född och uppvuxen: 12 september 1992 i Molde

Familj: Mamma Sissel, pappa Harald och bror Fredrik

Klubb: SK Rival

Världscupdebut: 2012 i Zagreb

Meriter i urval: Dubbel juniorvärldsmästare 2012 i storslalom och kombination, silver- och guldmedaljör i junior-VM i Quebec 2013 (kombination och storslalom). Tog dubbla OS-silver i Pyeongchang 2018 i störtlopp och storslalom. 

Nyckelord

Bilder

Ragnhild Mowinckels form pekar uppåt. Nu siktar hon mot första VM-medaljen i Åre i februari. Foto: Christophe Pallot/Zoom Agency
Ragnhild Mowinckels form pekar uppåt. Nu siktar hon mot första VM-medaljen i Åre i februari. Foto: Christophe Pallot/Zoom Agency
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum