Umeå kommun

Munskydd stoppas i väntan på typbestämning

Dela

För ett fabrikat av våra inköpta och levererade munskydd kan man inte med säkerhet fastställa vilken typ av munskydd det är utifrån specifikation och CE-märkning. Som en försiktighetsåtgärd stoppas användning av detta fabrikat tills det är fastställt vilken typ det är. Munskydd används tillsammans med visir vid misstänkt och bekräftad covid-19.

– Vår bedömning är att ingen medarbetare eller brukare har utsatts för någon risk i och med att munskyddet mest troligt kommer att fastställas till typ 2 eller typ 2R. Vi använder dessa typer av munskydd tillsammans med visir enligt Vårdhygiens rekommendationer. Detta är en försiktighetsåtgärd. Vi vill vara säkra på vilken typ av munskydd det faktiskt är och därför använder vi inte dem tills vi säkert vet, säger AnnGerd Töyrä, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Märkningen anger högre säkerhetsgrad

Fyra olika fabrikat av munskydd har bedömts av Region Västerbotten utifrån om specifikation och CE-märkning överensstämmer med munskyddet. Tre av fabrikaten bedöms godkända, för ett av dem (ett 3-lagers vätskeresistent munskydd med kinesisk märkning) kan man inte med säkerhet fastställa vilken typ av munskydd det är utifrån specifikation och CE-märkning. Det aktuella munskyddet har en CE-märkning som anger att det är ett andningsskydd, vilket har en högre säkerhetsgrad än vad som gäller för munskydd.

– Vi kommer att skicka iväg munskydden för utförligt test och klassning under nästa vecka, säger Magnus Börlin, samordnare skyddsutrustning.

Under dagen kommer nya munskydd av typ 2R att levereras till berörda verksamheter. 

Kontakt

Medicinska frågor

AnnGerd Töyrä
Medicinskt ansvarig sjuksköterska, MAS
070-669 20 84
anngerd.toyra@umea.se

Skyddsutrustning och testning

Magnus Börlin
samordnare skyddsutrustning
072-534 76 76
magnus.borlin@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum