Linköpings kommun

Muralmålningar får nytt liv med augmented reality

Dela

Upplev väggmålningar i Linköping på ett nytt sätt. Genom en mobilapp läggs animationer, grafik och ljuddesign till målningarna.

Under hösten genomfördes det omtalade gatukonstprojektet Artscape form i Östergötland. 17 storskaliga konstverk målades i sammanlagt fyra kommuner i regionen av konstnärer från Sverige och Europa. Idag sjösätts projektets sista del och unika vinkel – integreringen av Augmented Reality (AR)-teknik i konstverken.

– Under två månader har vi kunnat se och imponeras av de stora väggmålningar som Artscape låtit uppföra i Linköping, säger Lars-Ove Östensson, konsthallschef, Linköpings kommun.

Nu tillkommer det som höjer verken ytterligare en nivå och som gör Artscape form till ett världsunikt konstprojekt.

– Det känns mäktigt att skapa något unikt och att äntligen få visa omvärlden vad vi har jobbat med det senaste året. Vi strävar alltid efter att utveckla konstformen och det här senaste initiativet visar att vi lyckats med det. Gatukonst kan uppenbarligen vara mer än fysisk konst, säger Tor Hedendahl, en av Artscapes grundare.

Via en gratis applikation till mobiltelefon eller surfplatta kommer besökarna kunna uppleva ytterligare en spännande dimension av konstverken. Augmented Reality låter en kombinera de fysiska muralmålningarna med animationer, grafik och ljuddesign, lite som ett digitalt filter över väggarna. Det rör sig om totalt åtta konstverk som fått komma till liv och arbetet med att utveckla konceptet har pågått under hösten tillsammans med ett företag i Australien.

Lanseringen av appen kommer mitt under strängare covid-restriktioner och när majoriteten av kulturevenemang blivit inställda. Artscape hoppas dock att projektet kan skänka lite nödvändigt ljus i decembermörkret.

– Tidpunkten för projektet Artscape form och lanseringen av AR-appen kommer i precis rätt tid, säger Gustaf Appelberg, (L) ordföranden i kultur- och fritidsnämnden. Att Artscape tillsammans med kommunen och fastighetsägarna bidrar med kulturupplevelser nu när mycket är stängt, är positivt. Besöken vid målningarna görs utomhus och helt på egen hand, mycket passande i coronatider.

Lista med målningar som får AR-tillägg:

Linköping

Adele Renault. Klostergatan 39.

Adrian P, Baggen.

Astro, Vasavägen 13

Stina Folkebrant, Göran Dyks gata 2

Vegan Flava, Snickaregatan 5

Motala

Pref, Kungsgatan 4

Mjölby

JDL, Kvarnen

Åtvidaberg

Nina Valkhoff, Mässen

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum