Sveriges Museer

Museer på marginalen - 100 museichefer om Coronans effekter

Dela

En ny rapport Museer på marginalen från riksförbundet Sveriges Museer visar att en redan pressad museisektor nu hotas allvarligt av effekterna av pandemin. Museicheferna vittnar om drastiskt minskade intäkter från besökare, kompetenstapp och stor oro inför framtiden.

Riksförbundet Sveriges Museer har frågat sina medlemmar om läget under Corona-pandemin. Redan i februari när rapporten Museer under press presenterades larmade museichefer om svårigheterna att driva en bra verksamhet då anslagen urholkats under flera år. Nu konstaterar man att pandemins påverkan under 2020 slår hårt mot svenska museer vad gäller övriga intäkter vilket riskerar ge långsiktiga konsekvenser. 

– Vår uppskattning är en förlust på minst 500 miljoner för hela museisektorn i år. Det kommer att bli en urholkning av kompetens och museer som försvinner på sikt om inget görs, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för Sveriges Museer.

Rapporten Museer på marginalen visar bland annat: 

- Totalt har hälften av museerna hållit öppet under pandemin
- De flesta tillfälligt stängda museer öppnar åter i sommar
- 91 procent har haft intäktsbortfall
- 83 procent har ansträngd ekonomi
- Tre museer riskerar konkurs
- 96 procent har påverkad publikverksamhet

Flera museichefer uttrycker också stor oro för framtiden om kulturen prioriteras bort i en hårt ansträngd samhällsekonomi och pekar på betydelsen av museerna som samhällsstabiliserande. Vikten av kultur visas även i grundlagens regeringsform som fastställer att den enskildes personliga, ekonomiska och kulturella välfärd ska vara grundläggande mål för den offentliga verksamheten. 

– Museernas roll som samhällsbärare kan inte nog betonas. Kulturen får därför inte ställas mot andra tunga samhällsbärande sektorer. Det är viktigt att det offentliga ser att museiverksamheten är en viktig del av välfärden i ett demokratiskt samhälle, avslutar Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare Sveriges Museer.

Läs hela rapporten Museer på marginalen på Sveriges Museers webb (länk).

Kontakter

Bilder

Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare Sveriges Museer. Foto: Studio Emma Svensson
Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare Sveriges Museer. Foto: Studio Emma Svensson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Museer
Sveriges Museer
Box 4042
102 61 Stockholm

http://www.sverigesmuseer.se

Sveriges Museer bildades 2004. Vi tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Med cirka 230 medlemmar representerar vi stora delar av Museisverige.

Följ Sveriges Museer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Museer

Sveriges Museer: Äntligen föreslår regeringen nödvändiga lättnader för 50-gränsen och ytterligare kulturstöd21.8.2020 12:52:58 CESTPressmeddelande

Under en pressträff idag presenterade kulturminister Amanda Lind och inrikesminister Mikael Damberg förslag till undantag i de nuvarande restriktionerna för att kunna tillåta sittande publik med fler än 50 personer. Undantaget planeras gälla från 1 oktober och möjliggöras genom ökat ansvar för arrangörerna att hindra smittspridning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum