Umeå kommun

Musik, dans, historia och konst - ytterligare sex föreningar har fått bidrag för att fira Umeå 400 år

Dela

Stumfilmskonsert, kammarmusik, dansföreställning för barn, Umeås bebyggelse under 400 år, en orienteringskarta som berättar Umeå stads historia och konst med utgångspunkt Umeälven. Nu har ytterligare sex föreningar fått bidrag för arrangemang under jubileumsåret 2022.

Stumfilmskonsert Nosferatu, Make it sound
Stumfilmskonsert till filmen Nosferatu på Ersboda folkets hus. Filmen Nosferatu hade 2022 premiär för 100 år sedan.

Kammarmusik i jubileumsstaden Umeå, Umeå kammarmusikförening
Fyra konserter belyser kammarmusikens historia i Umeå genom att; använda konsertlokaler som var viktiga i äldre tid, erinra om en historiskt intressant konsert 1903 (med besök av Wilhelm Stenhammar) och lyfta fram en musikhistoriskt betydande Umeåtonsättare (Wilhelm Peterson-Berger).

Blöt - en dansföreställning utomhus för förskolebarn, Nomo Daco
Ett lekfullt och poetiskt solo för de minsta förskolebarnen i åldrarna 1-3 år. Föreställningen presenteras på lekplatser och möter barnen i en upplevelse kring vatten och dess fasett av fantastiska egenskaper och kvalitéer. Fyra gratisföreställningar i Broparken, samt turné på förskolor.

Byggda spår av Umeås 400 år, Föreningen för byggnadskultur i Umeå
Framtagande av information till deras webbplats om Umeås bebyggelse under 400 år, på samma tema arrangeras föredrag. Föreningen tar fasta på historien, såsom den avspeglar sig i bebyggelsen, med en festlig inramning.

Interaktiv karta av Skoj på hoj, Folkrörelsearkivet i samarbete med Umeå orienteringsklubb (Umeå OK)
I projektet skapas en orienteringskarta med 20 kontroller som berättar om Umeå stads historia. I vissa fall kan även framtiden beröras, om den aktuella platsen står inför en känd förändring eller exploatering. Projektet utförs i samarbete med Västerbottens största orienteringsklubb, Umeå OK och konceptet "Skoj på hoj". Cykelorienteringen Skoj på hoj når årligen ut till tusentals Umeåbor i alla åldrar.

Älven, Konstfrämjandet i Västerbotten
Med utgångspunkt i Umeälven ämnar projektet lyfta några av samtidens viktiga frågor såsom miljö och hållbarhet, och reflektera kring konstens i nuvarande miljösituation.
Sex konstnärer kommer att bjudas in via open call för att utgöra en arbetsgrupp som följer varandra och älven under året. Bland annat workshops, vandringar och expeditioner kommer att genomföras tillsammans med inbjudna samarbetspartners och allmänhet.
Ambitionen är att skapa ett platsspecifikt kollektivt arbete som genomförs och visas i och längs med Umeälven.

Fram till 15 maj 2022 kan föreningar söka bidrag för att genomföra arrangemang eller projekt under jubileumsåret då Umeå fyller 400 år.

Läs mer: Umeå 400 år, tillfälligt utvecklingsstöd - Umeå kommun (umea.se)

Mer information:
Dan Vähä
projektledare, Umeå 400 år
070-665 45 60
dan.vaha@umea.se

Robert Tenevall
konsulent, kultur
Föreningsbyrån
090-16 16 22
robert.tenevall@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum