Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Musik från världens alla hörn till Västerås

Dela

Västerås domkyrka har, precis som andra, ställt om sin verksamhet utifrån nya förutsättningar med pandemirestriktioner. Här var man snabb med att erbjuda en del av musiken via digitala kanaler och växlar nu upp frekvensen ytterligare. De digitalt sända konserterna tar dessutom ännu ett steg - ut i världen.

Lördagens orgelmatinékonserter erbjuds sedan slutet av januari i digital form via YouTube, där det nya formatet möjliggör en helt annan interaktion med lyssnarna, både i form av konsertintroduktioner, men också genom musicerandet där organisten alltid är synlig i bild.

- Nu tar vi möjligheterna med de digitala sändningarna ytterligare ett steg. Sedan några år bedrivs ett musikaliskt samarbete mellan domkyrkorna i Kalmar, Lund och Västerås. Några av våra inspelade konserter kommer därför att presenteras som ett samarbete mellan oss och göras tillgängliga på alla våra sociala medier, berättar domkyrkoorganist Johan Hammarström.

Under våren kommer två gemensamma konsertserier att äga rum. Den första firar "Musikens år" – Kungl. Musikaliska Akademien 250 år – och fokuserar på den svenska musiken från akademiens bildande 1771 och fram till vår tids musik. 

Den andra serien är ett antal konserter av världsledande organister som spelar in konserter åt just oss, från USA, England och Frankrike.

- Västerås domkyrka har en lång tradition av att bjuda in musiker och ensembler från världens alla hörn. Nu kommer de till Västerås över nätet istället - med sina egna instrument. Vi får helt enkelt glädjen att besöka dem på hemmaplan, säger Johan.

Varje sådant internationellt gästspel föregås av en intervju där solisterna berättar om sin bakgrund och dagens konsertprogram. Samarbetet mellan de tre domkyrkorna ger även ett bredare kontaktnät, och fler digitallyssnare får möjlighet att ta del av utbudet.

Premiär i detta katedralsamarbete äger rum nu på söndag med den fantastiska mezzosopranen Maria Forsström, som tillsammans med Kalmar domkyrkas organist Jan H Börjesson ger ett program med den sakrala sången från 1800-talet i centrum.

Kontakt: Johan Hammarström, 021-81 46 19
johan.hammarstrom@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras
Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 

Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000, cirka 60 procent av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser.

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Nu finns julhälsningar att hämta för alla som önskar ett ljus i mörkret11.12.2020 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Advent och jul är högtider som många människor förknippar med besök i våra kyrkor. Det är också en tid på året när många människor behöver stöd i tillvaron. Som en del av våra aktiviteter för att förmedla en känsla av tro, hopp och kärlek när mörkret är som störst har vi tagit fram julhälsningar. Dessa kan hämtas på tre sätt, antingen via någon av våra öppna kyrkor, enligt överenskommelse med din församling eller via Stadsmissionens Second Hand-butik. Du ser när kyrkorna är öppna via www.svenskakyrkan.se/vasteras

Nya åtgärder inom Svenska kyrkan Västerås utifrån kommande förbud mot offentliga sammankomster med fler än 8 personer som väntas inträda den 24 november utifrån Covid-19-pandemin17.11.2020 16:36:23 CET | Pressmeddelande

Den oroväckande ökningen av bekräftade Covid-19-fall i Västerås och det kommande förbudet mot offentliga sammankomster gör att Svenska kyrkan Västerås nu måste införa ytterligare förändringar i vår verksamhet. Vi måste, som resten av samhället, vara lojala mot beslutet och anpassa oss för att bidra till en minskad smittspridning i samhället.

Så agerar Svenska kyrkan Västerås för att minska smittspridningen12.11.2020 14:24:36 CET | Pressmeddelande

Covid-19-pandemin påverkar oss alla. Den oroväckande ökningen av bekräftade Covid-19-fall i Västerås och de nya lokala allmänna råden gör att Svenska kyrkan Västerås nu måste införa förändringar i vår verksamhet för att bidra till en minskad smittspridning i samhället. De lokala allmänna råden för Västmanland gäller under fyra veckor, från den 12 november till och med den 10 december, men kan komma att förlängas beroende på hur situationen utvecklas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum