Göteborgs stift

Musikalen Luthers ungar i Göteborgs domkyrka 30 september

Dela
Musikalen Luthers ungar med Härlanda Diskantkör och Härlanda Barnkör uppförs i domkyrkan i Göteborg 30 september.
 

Med anledning av att Bokmässans tema Bildning har sina rötter i reformationen ges musikalen Luthers ungar i Göteborgs domkyrka. Den framförs av Härlanda Diskantkör och Härlanda Barnkör II under ledning av Birgitta Mannerström-Molin. Medverkar gör också solister, skådespelare, dansare och musiker.

Musikalen utspelar sig år 1539 i Wittenberg, en alldeles vanlig dag tillsammans med Martin Luther, Katharina och deras fem barn. Med sånger som Åsknatten, Nunnan i tunnan, Soli Deo Gloria, gyckelspel om avlatsbrev och utbildning för alla, barnens påhittade lek ”Bannbulla” och samtal kring bordet berättas händelser ur Luthers liv och reformationshistorien.

Musikalen kommer sedan urpremiären (29/10 2016 i Immanuelskyrkan i Stockholm) att ha framförts minst 114 gånger innan årets slut, på 104 olika platser, en del av dem utomlands. Luthers ungar håller detta på att bli Sveriges mest spelade musikal 2017. Innan årets slut kommer uppskattningsvis 30.000 åhörare ha sett musikalen.
– Det är i alla fall Sveriges tveklöst största ensemble, säger Karin Runow som komponerat och skrivit manus. 
– Varje enskild uppsättning engagerar 20-150 personer i alla åldrar. Kör, drama, musiker, ljud, ljus, scen, kläder. Det är inte ovanligt att musikalen sker i samarbete mellan flera församlingar och pastorat. Ett räkneexempel med 50 medverkande per uppspelningsplats ger en ensemble på 5.200 personer! 

Musikalen spelas i kyrkor, församlingshem, domkyrkor, kulturhus och på festivaler. Den har spelats på Teologifestivalen i Uppsala, Världens fest i Västerås och under Linköpings synodalmöte på Linköpings konsert och kongress. Nu är den aktuell i Göteborgs domkyrka lördag 30/9 kl.18.30 i samband med Bok och biblioteksmässan. 

Tid: 30 september kl.18.30

Plats: Göteborgs domkyrka 

Kompositör och manusförfattare: Karin Runow, Sollentuna

Arrangör: Kultursamverkan Svenska kyrkan

Kontakt: Karin Runow, 0708-96 66 80 karin.runow@svenskakyrkan.se
Torgny Lindén, pressekreterare, 0706- 33 12 87

En rik mångfald av verksamhet ryms inom Svenska kyrkan. Den grundläggande uppgiften utförs i första hand av församlingarna. 

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet som helhet. Stiftet leds av biskopen och stiftsstyrelsen. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet arbetar också med krisberedskapsfrågor. Till nytta för församlingarna förvaltar stiftet kyrklig jord och skog, de sk Prästlönetillgångarna, vars avkastning bidrar till de ekonomiska förutsättningarna för Svenska kyrkans arbete.

Göteborgs domkyrka är hela stiftets kyrka. Den ligger vid Kungsgatan i centrala Göteborg och invigdes 1815.

Stiftskansliet ligger vid Lilla Bommen, i det karaktäristiska höghuset som brukar kallas "Läppstiftet".

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Göteborgs stift
Göteborgs stift
Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg

031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum