Stockholms stad

Musikalisk undervisning under pandemin prisas: Proffsigt, innovativt och modigt

Dela

Extraordinär professionalitet, innovativt tänkande och mod. Det utmärker lärarlaget för spetsutbildning i musik på Södra Latin. Nu prisas lärarlaget av Stockholms stad som årets lärarlag på gymnasiet.

Hyllat lärarlag på Södra Latins gymnasium. Foto: Rodrigo Paras
Hyllat lärarlag på Södra Latins gymnasium. Foto: Rodrigo Paras

- Vi är såklart jätteglada för utnämningen. Det har varit en enormt slitsam tid så det känns extra bra att vårt arbete uppmärksammas på det här sättet, säger Susanne Nykvist Danielsson, musiklärare och ämnesansvarig på Södra Latins gymnasium. 

Lärarlaget består av 35 musiklärare med olika instrument och elever men med många samarbeten sinsemellan. Utmaningarna för att få undervisningen att fungera har varit många. 

– Vi har ställt om från en dag till en annan. Att spela samtidigt i ensembler digitalt fick vi ge upp då tekniken ännu inte är fullt utvecklad. Eleverna har i stället fått spela in spår hemma eller i våra studios som sedan mixats ihop till hela låtar.  

Har denna utmanade tid ändå gett nya möjligheter för framtiden? 

– Absolut, att fortsätta streama våra konserter är ett exempel. Det kan vi göra även då vi har publik på plats. Det blir ytterligare ett fönster för våra elever att nå sin publik. 

Hur känns det nu när restriktionerna är borta? 

– Ljuvligt, nu kan vi ha konserter med publik. Det betyder så mycket, säger Susanne som tycker att hon har ett fantastiskt arbete. 

– Jag får vara med på elevernas utvecklingsresa och jobba i ett fint lärarlag med jättekreativa kollegor.  

Motivering 

Musiklärarlaget har med starkt engagemang och nära samarbete har visat extraordinär professionalitet, prov på innovativt tänkande och mod under de utmaningar som pandemin ställt på verksamheten.  

Musiklärarlaget har tvingats till nya arbetssätt för att lyckas ge eleverna kvalitativ undervisning och bra förutsättningar att utvecklas musikaliskt och bibehålla motivationen för lärandet trots avsaknaden av fysiska möten. Att bedriva musikalisk ensembleverksamhet på distans har ställt enorma krav på musiklärarlaget att hitta alternativa digitala lösningar. Musiklärarlaget har tagit gemensamt ansvar för utmaningarna, använt och respekterat varandras kompetenser och utifrån detta hittat hållbara lösningar.  

Med ett tydligt elevfokus har musiklärarlaget, tillsammans som en ensemble, med gemensam kraft antagit utmaningen och i och med det höjt kvalitén i verksamheten även på längre sikt och skapat nya möjligheter för musikprogrammet framåt. 

Fakta om Stockholms stads lärare  

Ungefär 9 300 personer är anställda som lärare i Stockholms stads kommunala skolor, det vill säga både i grundskolor och på gymnasier.     

Det finns cirka 7 700 lärare i Stockholms stads kommunala grundskolor.    

Det finns cirka 1 600 lärare i Stockholm stads kommunala gymnasier.    

Fakta om utmärkelsen   

Stockholms stad delar ut utmärkelser till årets lärare, årets lärarlag, årets rektorer och årets biträdande rektorer. Prisutdelningen ägde rum på konferensen Leda lärande.       

Lärare, andra pedagoger och skolledare kan nominera kollegor i Stockholms stad till utmärkelserna årets lärare och årets lärarlag. Rektor och biträdande rektor nomineras av närmsta chef. Juryn består av Lena Holmdahl, utbildningsdirektör, Lee Orberson, grundskoledirektör, och Joachim Håkansson, gymnasiedirektör.      

Prissumman fastställs varje år och delas ut till skolan för att användas till professionsutveckling för vinnaren.

Kontakt: Susanne Nykvist Danielsson, musiklärare, susanne.nyqvist@edu.stockholm.se08-508 409 30 

Nyckelord

Kontakter

UtbildningsförvaltningenPresskontakter: Matilda Asp och Monica Eriksson

Förvaltningen ansvarar för och driver kommunal förskoleklass, grundskola, grundsärskola, skolbarnsomsorg, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Förvaltningen ansvarar för stadens kontakter med fristående skolor och ska informera om alla sökalternativ oavsett anordnare. Förvaltningen ger tillstånd till och utövar tillsyn över enskilda förskolor samt svarar för övergripande uppföljning av alla skolformer oavsett anordnare.

Tel:08-508 333 00info.utbildning@edu.stockholm.se

Bilder

Hyllat lärarlag på Södra Latins gymnasium. Foto: Rodrigo Paras
Hyllat lärarlag på Södra Latins gymnasium. Foto: Rodrigo Paras
Ladda ned bild

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum