Västerås stift, Svenska kyrkan

Musiker och pedagoger välkomnas till Västerås stift

Dela

Söndagen den 1 september mottas två församlingspedagoger och en kyrkomusiker till tjänst i Västerås stift. Mottagningen hålls i samband med högmässan i Västerås domkyrka kl. 11. Biskop Mikael Mogren leder mässan.

Den 1 september är det mottagning av kyrkomusiker och församlingspedagoger i Västerås domkyrka. Foto: Mathilda Hildingsson.
Den 1 september är det mottagning av kyrkomusiker och församlingspedagoger i Västerås domkyrka. Foto: Mathilda Hildingsson.

Mottagningen är Västerås stift sätt att uppmärksamma nyexaminerade kyrkomusiker och församlingspedagoger och hälsa dem välkomna i nya roller i Svenska kyrkan. Efter högmässan bjuds de nyexaminerade på lunch hos biskopen.

Att bli församlingspedagog och kyrkomusiker
Tillsammans med präst och diakon räknas församlingspedagog och kyrkomusiker som kyrkans profilyrken. Det innebär att ha en särskild uppgift i att bära kyrkans tro och liv.

Församlingspedagogen möter människor i alla åldrar och undervisar, berätta och samtala om tro. Många pedagoger har ett särskilt fokus på barn- och unga i församlingen. För att arbeta som församlingspedagog behövs en lärarexamen och en pastoralteologisk utbildning från Svenska kyrkans utbildningsinstitut.

Kyrkomusikern lyfter fram musikens roll i kyrkan och förvaltar och utvecklar kyrkans rika musikaliska tradition. Det innebär bland annat att spela i gudstjänster och leda körer. För att bli kyrkomusiker i behövs Svenska kyrkans kyrkomusikerexamen. Den består av tre delar: fackutbildning i kyrkomusik, stiftsförlagda utbildningsmoment och pastoralteologisk utbildning för kyrkomusiker från Svenska kyrkans utbildningsinstitut.

Präster och diakoner välkomnas till tjänst i samband med att det vigs till sina ämbeten. Sedan 2017 välkomnas även nyutexaminerade kyrkomusiker och församlingspedagoger i Västerås stift.

De som mottas
Carolin From, församlingspedagog
070-376 82 76, Carolin.from@svenskakyrkan.se
Tillträder en tjänst i Leksands församling

Carina Norrgrann Matinlassi, församlingspedagog
021-40 45 69, Carina.norrgrann@svenskakyrkan.se
Arbetar i Bäckbykyrkan i Västerås.

Eva Lillqvist, kyrkomusiker
021-10 86 56, eva.lillqvist@svenskakyrkan.se
Arbetar i Barkarö, Västerås pastorat.

Mer information
Nicklas From, stiftspedagog Västerås stift, 021-17 85 68 nicklas.from@svenskakyrkan.se
Kira Lankinen, musikkonsulent Västerås stift, 021-17 85 34, kira.lankinen@svenskayrkan.se

Tider och platser
Högmässa med mottagning kl. 11, Västerås domkyrka.
Mässan leds av biskop Mikael Mogren. Västerås domkyrkas goss- och herrkör medverkar. Kyrkkaffe på Café Malin efter mässan.
Möjlighet till fotografering och enskilda intervjuer efter mässan.

Bilder

Den 1 september är det mottagning av kyrkomusiker och församlingspedagoger i Västerås domkyrka. Foto: Mathilda Hildingsson.
Den 1 september är det mottagning av kyrkomusiker och församlingspedagoger i Västerås domkyrka. Foto: Mathilda Hildingsson.
Ladda ned bild

Om

Västerås stift, Svenska kyrkan
Västra Kyrkogatan 9
72215 Västerås

021-17 85 00https://www.svenskakyrkan.se/vasterasstift

Västerås stift är Svenska kyrkans regionala nivå i Dalarna, Västmanland och norra delen av Örebro län. Biskop sedan 2015 är Mikael Mogren. Stiftets uppgift är att stödja de 76 lokala församlingarna i den grundläggande uppgiften att fira gudstjänst, undervisa, utöva mission och diakoni, kyrkans sociala arbete.

Följ Västerås stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västerås stift, Svenska kyrkan

Biskopen: Begravningsseden riskerar att brytas19.5.2020 06:00:00 CESTPressmeddelande

Svenska kyrkans biskopar har tagit fram en särskild ordning för minnesgudstjänst som ska kunna användas då människor inte kan närvara vid en vanlig begravningsgudstjänst. Samtidigt väcker coronakrisen i kombination med en vikande begravningstrend frågan om vad pandemin gör med begravningsseden. ”Begravningar är jätteviktiga för ett samhälle och nu riskerar seden att brytas”, säger biskop Mikael Mogren som ser med oro på utvecklingen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum