Järfälla Kommun

Musikkudde hjälper personer med demenssjukdom på Järfällas äldreboenden

Dela

Järfälla fortsätter arbetet med att introducera välfärdsteknik inom äldreomsorgen. Den senaste satsningen är en musikkudde som spelar lugn musik och vibrerar mjukt. Kudden bidrar till avslappning och lugn hos personer med demens och minskar ångest och oro.

Musikkudden spelar lugn musik och vibrerar mjukt för att bidra till avslappning.
Musikkudden spelar lugn musik och vibrerar mjukt för att bidra till avslappning.

Alla äldreboenden har fått en musikkudde. Syftet är att öka möjligheten för människor med demens att ha en bra tillvaro. När de boende får använda kudden blir de lugna och kommer till ro. Kudden är också bra i det palliativa skedet för den enskilde som komplement till lugnade medicin.

– Det är positivt att ny teknik även kommer de äldre och personer med demensjukdom till del. Järfälla ligger i framkant när det gäller användningen av välfärdsteknologi inom äldreomsorgen. Att få alternativ till lugnande medicin är positivt. Det låter som musik i mina öron, säger Lennart Nilsson (KD), ordförande i äldrenämnden.

Trygghetsskapande teknik i Järfälla

Trygghetsskapande teknik, så kallad välfärdsteknik, är till för personer som behöver stöd i vardagen. Avsikten är att den äldre ska känna sig trygg och vara så aktiv, delaktig och självständig som möjligt.

Exempel på annan trygghetsskapande teknik som används i Järfälla är nyckelfri hemtjänst, trygghetslarm, handla mat på nätet och tillsyn på natten via kamera.

För mer information

Elisabeth Helgöstam, projektledare välfärdsteknik, elisabeth.helgostam@jarfalla.se, 08-580 281 69

Lennart Nilsson (KD), ordf. äldrenämnden, lennart.nilsson@jarfalla.se, 08-580 329 60

Nyckelord

Bilder

Musikkudden spelar lugn musik och vibrerar mjukt för att bidra till avslappning.
Musikkudden spelar lugn musik och vibrerar mjukt för att bidra till avslappning.
Ladda ned bild

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

Järfälla i nordvästra Stockholm är en av de snabbast växande kommunerna i Sverige. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum