Turistrådet Västsverige

Musselbullar, rotabagge och torkad åbrodd – här är länets nya landskapsrätter

Dela

Sverige kommer att få nya landskapsrätter. Västra Götalands län bjuder på bland annat musselbullar, rotabagge och torkad åbrodd. Baldersnäs herrgård i Dals Långed, Musselbaren i Ljungskile och Bjertorps slott i Kvänum har fått uppdragen att ta fram landskapsrätterna med lokala råvaror.

Syftet med att ta fram de nya landskapsrätterna är att främja svensk måltidskultur och svensk landsbygdsutveckling. I Västra Götaland finns en mängd olika lokala och unika råvaror. Restaurangerna som arbetar med de nya landskapsrätterna ingår i nätverket Smaka på Västsverige

- Den stora skillnaden från tidigare landskapsrätter är att det nu tas ett grepp om en hel måltid som baseras på traditionella råvaror men med nya angreppssätt för att passa in som en modern måltid. Tidigare så har det plockats fram landskapsrätter där ett traditionellt recept har varit representativt för landskapet, säger Lena Björkqvist, samordnare för livsmedelsfrågor på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Dalsland arbetar med skogens råvaror, Bohuslän tar med havets läckerheter och Västergötland lyfter slätternas godsaker. För Västra Götalands landskapsrätter pågår ett samarbete mellan Turistrådet Västsverige och Länsstyrelsen.

- De lokala och unika råvarorna som Västsverige erbjuder kommer att vara med i landskapsrätterna, och representera vår del av Sverige, säger Jill Axelsson Pabst, projektledare på Turistrådet Västsverige.

Nu har de första idéskisserna på menyer kommit in. För Dalsland kommer ingredienserna att bestå av bland annat gädda, rotselleri och torkad åbrodd som krydda. Bohuslän har med bland annat spekemakrill, musselbullar och äggost, medan Västergötland har med ingredienserna Vänernlöjrom, rotabagge (kålrot) och korn.

Organisationerna bakom arbetet med Sveriges nya landskapsrätter är Gastronomiska Akademien, Kungl. Skogs- och lantbruksakademien, Måltidsakademien samt Folkets Hus och Parker.

Presentationerna av Sveriges nya landskapsmåltider äger rum i Skånska Gruvan på Skansen, Stockholm den 20 oktober. Under 2023 kommer rätterna att tillagas i olika sammanhang, inte minst i samband med att Stockholm är Europas gastronomiska huvudstad detta år.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Baldersnäs. Foto: Nadja Odenhage
Baldersnäs. Foto: Nadja Odenhage
Ladda ned bild
Bjertorp Slott. Foto. Madeleine Landley
Bjertorp Slott. Foto. Madeleine Landley
Ladda ned bild
Lyckorna och Musselbaren. Foto: Robert Dahlberg
Lyckorna och Musselbaren. Foto: Robert Dahlberg
Ladda ned bild

Om

Turistrådet Västsverige
Turistrådet Västsverige
Bergslagsgatan 2
40544 Göteborg (Gothenburg)

+46 (0)31-81 83 00http://www.turistradet.com

Turistrådet Västsverige är Västra Götalandsregionens helägda bolag för besöksnäringsfrågor. Genom vår verksamhet bidrar vi till en hållbar utveckling av den västsvenska besöksnäringen i samverkan med företag, kommuner och lokala turistorganisationer - allt i syfte att marknadsföra destinationen Västsverige. Turistrådet Västsverige driver också vastverige.com, den officiella webbplatsen för information om det turistiska utbudet i Västsverige.

Följ Turistrådet Västsverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Turistrådet Västsverige

Storsatsning på filmen som upplevelse i Västra Götaland23.8.2022 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Den 1 september drar Turistrådet Västsverige igång sin kampanj Kulturhöst i Västsverige, som presenterar kulturupplevelser man kan uppleva i Västsverige de kommande månaderna. En av nyheterna för året är att lyfta fram Västra Götaland som Skandinaviens ledande filmregion, fylld av inspelningar, filmfestivaler och inte minst biografer. Här samarbetar Turistrådet Västsverige med 30-årsjubilerande Film i Väst.

Pressinbjudan: Välkommen till jobbmässa i Uddevalla klockan 1429.3.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag mellan 14-17 ordnar Turistrådet Västsverige tillsammans med Fyrbodals kommunalförbund, Visita Västra och Arbetsförmedlingen en jobbmässa på Margretegärdeskolan i Uddevalla. Under eftermiddagen får arbetssökanden som är intresserade av anställning inom besöksnäringen möjlighet att träffa över 20 olika västsvenska företag för intervjuer. Syftet är att hjälpa besöksnäringen, som har tappat stora mängder personal under pandemin, att hitta personal. Media hälsas välkomna att närvara under hela mässan.

Turistrådet hjälper besöksnäringen att hitta personal24.2.2022 11:15:43 CET | Pressmeddelande

Turistrådet Västsverige gör under våren ett antal insatser inom rekrytering och kompetensförsörjning för att hjälpa besöksnäringen, som har brist på personal. En webbplats avsedd för jobbannonser har tagits fram och man samarrangerar en rekryteringsmässa i Uddevalla den 29 mars. Dessutom anordnas en utbildning där personer utan tidigare erfarenhet av servering får en introduktion till yrket.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum