Region Norrbotten

Mycket ansträngt i vården inför julhelgen

Dela
Smittspridningen av luftvägsinfektioner som influensa, RS och covid-19 bidrar till en mycket ansträngd situation för Norrbottens akutsjukvård. Under jul- och nyår förväntas ännu fler insjukna.

- Vi räknar med att fler kommer att behöva ambulanstransport, akutsjukvård och sedan vara inskrivna på vårdavdelning för luftvägssymtom, säger Moa Bjerner, chef för Division Länssjukvård 1.

När fler i befolkningen blir sjuka ökar trycket på sjukvården. Men ökad smittspridning ställer till det på fler sätt än så.

- Smittan sprids även till sjukvårdspersonal, vilket ger påverkan på kapaciteten inom hela hälso-och sjukvården. Det är en besvärlig situation eftersom vår personal måste vara extra noga med att inte gå till jobbet om de är sjuka. De får ju inte riskera att smitta ner patienter, säger Moa Bjerner.

Bemanningssituationen är ansträngd inför helgerna och det ser olika ut på olika arbetsplatser i länet.

- Vi pusslar så gott det går och erbjuder en särskild julersättning för de som kan tänka sig att ta extra pass.

Eftersom Region Norrbotten förutspår hög belastning på vården under de kommande veckorna kan det bli långa väntetider på akutmottagningarna i länet, speciellt om man söker akutsjukvård för mindre allvarliga tillstånd.

- Vi ber om förståelse för att vi alltid måste prioritera de patienter som har störst behov först. Om du inte har svåra akuta symtom, kontakta 1177 innan du åker till akuten.

1177 kan ge råd om egenvård. Ungefär 4-5 procent av alla som ringer till 1177 blir ombedda att uppsöka akutsjukvården

Kontakter

Om

Region Norrbotten
Region Norrbottenhttps://www.norrbotten.se/

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 6 500 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum