Mycket att tänka på för att välja rätt vinterdäck

Dela

I det senaste numret av tidningen Motor testar M Sverige vinterdäck. Däckens egenskaper testas både på is och snö, samt på våt asfalt. I årets test ligger fokus på dubbade däck. Men ett och samma däck är sällan bäst på alla underlag och därför behöver många göra en egen avvägning.

Ett däck som presterar bra på våt asfalt är sällan det bästa på snö eller is. I årets test klarar sig Nokian Hakkapeliitta 10 bäst av däcken i testet på både is och snö, medan BF Goodrich G-Force Stud presterar betydligt sämre vid inbromsning på is men samtidigt är bäst i testet på våt asfalt.

– Det är jätteviktigt att ta del av oberoende vinterdäckstester, även med tanke på att EUs däckdekal inte tar hänsyn till våra nordiska förhållanden, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Riksförbundet M Sverige.

Förutom det som generellt gäller för vinterdäck kan bilägare idag ställas inför nya situationer som kan kräva extra kunskaper. Dels för att kunna välja ett däck som passar ens körning men också för att veta att priset är rätt. Ett exempel är att vinterdäck till elbilar ofta är dyrare att köpa, på grund av att bilarna ofta väger mer, och däcken måste därför klara högre belastning. Ett annat exempel är om husbilen ska användas vintertid, och kanske även för vidare färd ut och ner i Europa. Där råder andra regler och dubbdäck är ofta förbjudna. Samtidigt är ett nordiskt friktionsdäck kanske inte det mest lämpliga om slutdestinationen är exempelvis Spanien och planen är att stanna i området en längre period.

Ska nya däck och även fälgar inhandlas är det viktigt att jämföra priser men också att göra jämförelsen på rätt sätt. Ett billigt pris på nya vinterhjul kanske inte är billigt om hjulen de jämförs med kommer på biltillverkarens originalfälg och med sensorer för TPMS, däcktrycksövervakning.

– Begär prisuppgifter från flera däckverkstäder och jämför priser precis som vid vanlig bilservice, säger Carl-Erik Stjernvall.

M Sveriges tips om vinterdäck

  • Byt i tid! Var inte ute i sista minuten.
  • Läs om hur däcken presterar i oberoende tester. Välj dubbade eller dubbfria däck baserat på väglaget där du oftast kör. I norra Sverige har de flesta dubbade däck, medan det i de sydvästliga områdena kan gå att klara de flesta dagar med dubbfria eller till och med centraleuropeiska däck.
  • Avstå från köp om det saknas uppgifter om ett däck och du inte hittar några testresultat, även om priset ser attraktivt ut och en däckverkstad säger att det är ett godkänt vinterdäck.
  • Håll koll på däckens skick och mönsterdjup, minsta lagliga djup är 3 mm, särskilt om du har lämnat dem till ett däckhotell. Däckverkstäder vill ofta byta ut däck som börjar bli slitna ”när du ändå är där”, trots att det kan vara möjligt att köra flera hundra mil till utan att säkerheten eller greppet försämras.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

M Sverige
M Sverige
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://msverige.se

Riksförbundet M Sverige är med 90 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin nästan 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter. 

Följ M Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från M Sverige

M Sverige varnar för oseriösa försäkringsavtal6.10.2021 05:50:00 CEST | Pressmeddelande

Det Hongkongregistrerade företaget Svenskt Fordonsskydd påstår sig erbjuda bilägare förlängning av bilens fabriksgaranti när den har gått ut. Den bilägare som nappar på erbjudandet riskerar att fastna i ett innehållslöst och dyrt avtal som dessutom förnyas automatiskt vid utebliven uppsägning. Konsumentverket har fört upp företaget på sin varningslista efter att ha mottagit över 800 anmälningar om vilseledande marknadsföring sedan början av 2020.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum