Skogsstyrelsen

Mycket granbarkborrar i Värmland

Dela

Granbarkborren svärmade i slutet på maj och nu får Skogsstyrelsen i Värmland rapporter om att vindfällen och stående skog har färska angrepp av insekten. Skogsägare uppmanas att kontrollera sin skog minst var fjärde vecka.

Brunt borrmjöl längst ner vid stammen är ett tidigt tecken på angrepp av granbarkborre. Foto: Jan Torstensson, Skogsstyrelsen.
Brunt borrmjöl längst ner vid stammen är ett tidigt tecken på angrepp av granbarkborre. Foto: Jan Torstensson, Skogsstyrelsen.

Det varma och torra sommarvädret har gynnat granbarkborrens svärmning vilket innebär risk för nya angrepp, även på stående skog.

­­­– Kontrollera din skog minst var fjärde vecka under juni-augusti och kontakta virkesköpare och planera för avverkning om du hittar granar som angripits av granbarkborre, säger Hans Källsmyr, skogsskadeansvarig på Skogsstyrelsen i Värmland.

Hitta angreppen i tid

Leta efter angrepp på stående gröna granar och granar med gulnande barr. Angreppet syns tydligast genom att det rasar ner rödbrunt borrmjöl som lägger sig runt stambasen och i barkspringor och spindelnät. Borrmjölet är ett tecken på att granen redan är dödligt angripen även om den ser lika grön och fin ut som sina grannar.

Skogsstyrelsens svärmningsövervakning har visat på relativt höga fångster i fällorna i de senaste veckorna, vilket tyder på att risken för angrepp är stor. Följ svärmningsövervakningen för att se när det är dags att leta där du har din skog. Sökandet bör upprepas efter svärmningstoppar under hela säsongen. Använd gärna Skogsstyrelsens karttjänst för att se var det är störst risk för angrepp.

Ta hand om virket

För att rädda virkesvärdet och förhindra ytterligare angrepp är det viktigt att de angripna träden avverkas och transporteras till industri snabbt.

– Helst ska virket ut inom 5 till 6 veckor efter angreppet innan den nya generationen är färdigutvecklad och lämnar trädet, säger Hans Källsmyr.

Ett alternativt för den självverksamme är att fälla angripna granar och barka eller fräsa av all bark. Barka medan den nya generationen granbarkborre fortfarande är i larvstadiet. Finns det nykläckta barkborrar i barken måste barken och barkborrarna fräsas sönder.

Mer information hittar du på www.skogsstyrelsen.se/granbarkborre

Kontakt

Hans Källsmyr, skadesamordnare i Värmland, Skogsstyrelsen,
0565-477 84, 070-647 01 26, hans.kallsmyr@skogsstyrelsen.se  

Martina Tedenborg, tf pressansvarig, Skogsstyrelsen,
036-35 93 07, 072-550 49 71, martina.tedenborg@skogsstyrelsen.se 

Nyckelord

Bilder

Brunt borrmjöl längst ner vid stammen är ett tidigt tecken på angrepp av granbarkborre. Foto: Jan Torstensson, Skogsstyrelsen.
Brunt borrmjöl längst ner vid stammen är ett tidigt tecken på angrepp av granbarkborre. Foto: Jan Torstensson, Skogsstyrelsen.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen
Vallgatan 8
55183 Jönköping

036-35 93 00http://www.skogsstyrelsen.se

Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet

Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.

Följ Skogsstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen

Nytt förslag: Skogsägarnas frivilliga avsättningar av skog ska redovisas tydligare i statistik1.10.2020 10:32:37 CESTPressmeddelande

Många av Sveriges skogsägare avstår frivilligt från skogsbruk på en del av sin skogsmark för att gynna natur- och kulturvärden, så kallade frivilliga avsättningar. Fakta om dessa områden behöver redovisas tydligare i statistiken. Nu föreslår Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket ett nytt system för hur det ska gå till. Bland annat blir det obligatoriskt för hela storskogsbruket att årligen bidra med digital information om sina frivilliga avsättningar, något som flera aktörer redan gör på frivillig väg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum