Åre 2019

Myhrer: ”Jag kanske lämnar skidorna i målfållan och går därifrån”

Dela

Hur laddar en 36-årig regerande olympisk mästare om för sitt sista mästerskap med en känsla av revansch? För André Myhrer handlar det om att titta tillbaka på en 22:a plats för 12 år sedan när han nu gör sig redo för ett sista VM på hemmaplan. Om han tar med sig skidorna hem efter målgång återstår att se.

André Myhrer, regerande olympisk mästare, ser fram mot VM på hemmaplan. Foto Robert Henriksson
André Myhrer, regerande olympisk mästare, ser fram mot VM på hemmaplan. Foto Robert Henriksson

Till sist var det bara Henrik Kristoffersen kvar. André Myhrer stod i målfållan i Pyeongchang med vetskapen om att medaljen var bärgad och att chansen till guld var god efter hans starka andraåk.

– Så blir det ett sådant antiklimax, att han körde ur vid femte porten så där, det var märkligt. En häftig upplevelse och sen går det ju i ett, säger André Myhrer.

Träffa kungen, fotograferas, ta emot medaljen, presskonferens och sedan mängder av intervjuer med tidningar, TV och radio.

– Det var långt in på natten innan man fick gå och lägga sig och verkligen förstå vad som hade hänt. Det var hektiskt och härligt på alla sätt. Att få komma ner på Medals Plaza och få den där medaljen var också enormt stort. 

Det är kanske inte så konstigt att det tog längre tid än vanligt att ladda om till en ny säsong. 

– Många år har man kommit igång för att man har någon form av revanschkänsla i kroppen, en ”nu jävlar ska ni få se-känsla”. Jag brukar invänta den rätta känslan på våren att nu kan jag trampa igång igen, nu har jag vilat färdigt. Men den kom inte riktigt till mig i år. Räddningen tror jag har varit att vi har Åre att se fram emot. Ett VM på hemmaplan, det fick en att kicka igång till slut.

Säsongen började ändå bra med en tredjeplats i första slalomtävlingen i finska Levi. Endast slagen av de kanske svåraste konkurrenterna, Marcel Hirscher och Henrik Kristoffersson. Efter det har pallplatserna uteblivit. Men det är skillnad på världscup och mästerskap och i Åre hägrar dessutom slalommedaljen han saknar.

– Det är speciellt på många sätt, just att få köra VM på hemmaplan inte bara en utan två gånger. Det är väldigt få förunnat och jag tror det som saknas är ett VM-guld så det är det som fått en att gå igång igen. Det är det siktet är inställt på nu.

Senast VM avgjordes i Åre, 2007, kallades de svenska slalomherrarna för ”världens bästa slalomlandslag” och förväntningarna var skyhöga på Markus Larsson, Jens Byggmark och André Myhrer. Men efter urkörningar och missar blev Martin Hansson bäste svensk på plats 12 och Myhrer fick nöja sig med att bli 22:a.

– Jag kommer in i det här mästerskapet med lite revanschkänsla från 2007. Vi var ju i väldigt bra form hela gänget då men det blev lite antiklimax på slalomdagen. 

12 år senare finns det chans till revansch och att slutligen få pryda medaljskåpet med en individuell VM-medalj. Han säger att det troligen är hans sista VM och frågan är om 2019 också blir sista säsongen vi får se honom i världscupbackarna.

– Det finns säkert stora möjligheter att jag inte kör en säsong till. Jag uppskattar mer och mer att få vara hemma med familjen. Alla som har barn vet att det är tufft att vara ifrån dem. Jag är ju borta nästan 170 dagar om året och min fru får dra ett väldigt tungt lass. Det är nog inte bara mitt beslut utan hela familjens beslut, säger han och fortsätter:

– Kanske blir det mycket familj och vänner som kommer och kollar på VM också. Vi får väl se, jag kanske lämnar skidorna i målfållan och går därifrån.

Herrarnas slalom söndag 17 februari

Första åket 11.00

Andra åket 14.30 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

André Myhrer, regerande olympisk mästare, ser fram mot VM på hemmaplan. Foto Robert Henriksson
André Myhrer, regerande olympisk mästare, ser fram mot VM på hemmaplan. Foto Robert Henriksson
Ladda ned bild
André Myhrer Åre 2019. Foto Robert Henriksson
André Myhrer Åre 2019. Foto Robert Henriksson
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.