Försäkringskassan

Myndigheter förenklar för nyanlända

Dela

Ytterligare tre orter ska starta mötesplatser för nyanlända. Samarbetet mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten, Skatteverket och SKL utökas – allt i syfte att underlätta den nyanländas första steg i etableringen i Sverige. Nu står Helsingborg, Växjö och Gävle på tur. Den 25 augusti slår samarbetet upp sina dörrar i servicekontorets lokaler på Skomakargatan 1 i Gävle.

Det myndighetsgemensamma arbetet startade 2015 och har visat sig framgångsrikt. Genom att samordna arbetet mellan berörda aktörer på ortens servicekontor, förkortas ledtiderna för den nyanlända från ungefär fyra veckor till fyra timmar. En utvärdering visar att förenklingen också ger en samhällsekonomisk vinst på cirka 27 000 kronor per ärende.

- När vi samlas kring den nyanlända, höjer vi både kvaliteten och effektiviteten i vårt arbete vilket underlättar för de nyanlända. Framförallt skapar det trygghet för de som ska etablera sig i Sverige. Antalet kontakter som individen behöver ha med olika myndigheter minskar betydligt, säger Louise Andersson, projektledare.

Antalet orter där mötesplatser för nyanlända startas, ska utökas ytterligare. Ljusdal och Norrköping fortsätter sin verksamhet som tidigare, men den 28 juli beslutade regeringen att ge de statliga myndigheterna i uppdrag att fortsätta arbetet till och med den 31 december 2017. Då ska 45 000 nyanlända ha deltagit i projektet, att jämföra med ungefär 1 000 deltagare under 2015. Redovisning av resultatet ska ske till respektive departement senast den 28 februari 2018.

Kontakt: Vill du veta mer eller ha hjälp med kontakt: ring Försäkringskassans presstjänst på 010-116 98 88.

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Pressinbjudan: Kommande förändringar för vård av barn4.12.2018 13:02Pressinbjudan

Tisdagen den 11 december bjuder Försäkringskassan in till pressfrukost för att informera om kommande förändringar för vård av barn. Från och med årsskiftet införs en lagändring som gör att det blir enklare att vabba. Försäkringskassan har ett viktigt uppdrag att värna välfärdens trygghetssystem genom att betala ut rätt ersättning till rätt person. Under frukosten kommer vi också att informera om Försäkringskassans förstärkta arbete med kontroll av vård av barn, hur vi utvecklar våra system och inför fler kontroller för att upptäcka fel och misstänkta bidragsbrott mot försäkringen. Deltar från Försäkringskassan gör Alexandra Wallin, direktör för avdelningen Barn och familj, samt Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson. I samband med pressträffen kommer det att finnas tid för personliga intervjuer. Tid: 08.00 – 09.00, tisdagen den 11 december Plats: Försäkringskassans huvudkontor, LM Ericssons väg 30, 103 51, Hägersten Smörgås och kaffe kommer att serveras. Vänligen anmäl intresse a

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum