Myndigheter i gemensam kampanj mot hedersrelaterat våld och förtryck
Inför jullovet lanserar Jämställdhetsmyndigheten, Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck, Polismyndigheten, Socialstyrelsen, Skolverket och Utrikesdepartementet en gemensam kampanj mot hedersrelaterat våld och förtryck. ”Du har rätt” att själv bestämma och rätt att få hjälp och stöd är kampanjens budskap.
Många barn och unga i Sverige vittnar om att de utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Det kan handla om flickor som måste gå direkt hem efter skolan, som inte får vara med på lektionerna i alla skolämnen eller som inte får välja sina vänner. Om unga kvinnor och män som inte får välja om, eller med vem, de ska gifta sig. Eller om HBTQ-personer som inte accepteras för de individer de är. Det kan också rör sig om pojkar som måste bevaka sina systrar varje dag i skolan, eller om flickor och unga kvinnor som inte får bestämma över sin kropp eller sexualitet.
– Alla som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck har rätt att få stöd och hjälp, oavsett var i Sverige de är bosatta. Det förebyggande arbetet och tidig upptäckt av utsatthet är viktigt för att kunna motverka, säger Mikael Thörn, utredare på Jämställdhetsmyndigheten.
Samtidigt kan det vara svårt att veta vart människor kan vända sig för att få stöd. Därför går nu sex myndigheter ihop för att med gemensamma krafter sprida information om vilka rättigheter unga har i Sverige och vart de kan vända sig för att söka hjälp. Kampanjen ”Du har rätt” vänder sig också till yrkesverksamma inom till exempel skola, vård och omsorg med information om vilket stöd som finns att få från nationell nivå.
– Det är viktigt att utsatta barn och unga vet vart de kan vända sig. Och att det är myndigheternas ansvar att ge dem stöd, hjälp och skydd, säger Negin Amirekhtiar på Nationella kompetensteamet mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen Östergötland.
– För att bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck krävs att hela samhället tar sitt ansvar. Samverkan är oerhört viktigt för att personer som utsätts ska få stöd och hjälp. För att polisen ska kunna agera måste vi få kännedom om att brott misstänkts ha begåtts eller är på väg att ske., säger Jenny Edin, kommissarie och processledare för polisens arbete mot hedersrelaterat våld.
Kampanjen hänvisar till plattformen hedersförtryck.se, som drivs av Nationella kompetensteamet vid Länsstyrelsen Östergötland. Där finns det samlad information om hur yrkesverksamma kan få vägledning och arbeta med dessa frågor, men även var utsatta människor kan söka hjälp. Kampanjen kommer under vecka 50 att synas i Stockholm, Göteborg och Malmö samt digitalt på sociala medier.
Nyckelord
Kontakter
Simon FalkPressansvarig
Tel:070-784 74 97press@jamy.seOm
Jämställdhetsmyndigheten är en statlig expertmyndighet som följer och analyserar utvecklingen inom jämställdhetsområdet. Myndigheten arbetar med att säkerställa att regeringens jämställdhetspolitiska prioriteringar får genomslag, genom att bidra till ett effektivt genomförande av jämställdhetspolitiken.
Följ Jämställdhetsmyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Jämställdhetsmyndigheten
Ojämn hälsa mellan kvinnor och män11.2.2021 08:01:00 CET | Pressmeddelande
Flickors och unga kvinnors psykiska ohälsa har blivit en av de nya stora jämställdhetsutmaningarna. En kartläggning genomförd av Jämställdhetsmyndigheten visar inga tecken på att de skillnader som finns i hälsa mellan kvinnor och män håller på att försvinna.
Könsstympade kvinnor kan ha sämre förlossningsvård5.2.2021 15:39:00 CET | Pressmeddelande
De problem som könsstympade kvinnor ofta möter i samband med att de föder barn i Sverige kan bero på att de ingår i en grupp som får sämre förlossningsvård än andra. Det konstaterar Jämställdhetsmyndigheten i en ny rapport och föreslår att frågan utreds.
Stagnerad utveckling mot jämställd representation i politiken30.1.2021 09:46:00 CET | Pressmeddelande
Det finns tecken på att utvecklingen när det gäller kvinnors representation i politiken har stannat av de senaste 25 åren. På flera områden har utvecklingen dessutom gått bakåt. Det krävs ett särskilt fokus på unga för att nå en jämn fördelning av makt och inflytande, visar en ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten.
Arbetet mot våld i ungas partnerrelationer behöver stärkas18.1.2021 10:25:00 CET | Pressmeddelande
Alltför många unga utsätts för våld av en partner. Myndigheter och verksamheter behöver därför ha rutiner som bygger på bästa tillgängliga kunskap om våld i ungas partnerrelationer. Det konstaterar Jämställdhetsmyndigheten i en ny rapport om förstärkta insatser utifrån Sveriges nationella strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor.
Osäker statistik skapar problem kring könsstympning av flickor och kvinnor11.1.2021 09:50:00 CET | Pressmeddelande
Jämställdhetsmyndigheten ser ett tydligt behov av en studie för att ta reda på hur många flickor och kvinnor i Sverige som är utsatta för könsstympning. Osäkerheten är alltför stor i dag, konstaterar myndigheten i en ny rapport.
Sex verksamheter får bidrag för aktiviteter för att engagera kvinnor20.11.2020 09:26:00 CET | Pressmeddelande
Familjejuridik, spelbranschen och sexuella övergrepp är några av de ämnen som berörs av Jämställdhetsmyndighetens verksamhetsbidrag. Totalt fördelar myndigheten 4,96 miljoner kronor för att utveckla och förnya kvinnoorganisationers verksamhet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum