Region Örebro län

Nämndbeslut om nya priser för kollektivtrafiken

Dela

Från och med den 15 januari år 2020 gäller nya priser med tillhörande villkor för den som reser med kollektivtrafiken i Örebro län. Den nya prislistan rymmer bland annat en billigare Länsbiljett och en dyrare enkelbiljett i tätort medan priset för flera Pendlarbiljetter lämnas oförändrat.

Under de senaste åren har kostnaden för kollektivtrafiken ökat snabbare än intäkterna, vilket inte är hållbart. Ett sätt att öka intäkterna, och på så sätt ge ekonomiska förutsättningar att behålla trafik som annars inte skulle ha varit möjlig att ha kvar, är en generell höjning av biljettpriserna. Mot den bakgrunden fattade regionfullmäktige den 19 november beslut om att höja kollektivtrafiktaxan, och gav samtidigt samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att utforma formerna för detta. Nämnden tog sig an uppgiften, och fattade i dag beslut om de priser som ska gälla inom kollektivtrafiken från och med den 15 januari år 2020.

- Utifrån de direktiv vi fick från fullmäktige har vi i nämnden nu fattat beslut om en ny prislista där flera av de stora pendlarstråken har oförändrade priser, medan det blir några kronor dyrare att göra enstaka resor inom tätorten, säger Nina Höijer (S), ordförande i Region Örebro läns samhällsbyggnadsnämnd.

Både sänkningar och höjningar

Två exempel på Pendlarbiljetter med 31 dagars giltighet där priserna lämnas oförändrade är Örebro-Lindesberg och Örebro-Karlskoga som även framöver kommer att kosta 1 200 respektive 1 300 kronor.

Priset för en Länsbiljett sänks från 1 420 till 1 300 kronor medan en 31-dagars Pendlarbiljett inom tätort ökar från 570 till 595 kronor. En förköpt enkelbiljett inom tätort höjs från 21 till 24 kronor.

- Det är naturligtvis inte roligt att tvingas presentera höjda priser, men jag tror att vi har hittat en prisbild som gör det fortsatt attraktivt att resa med våra bussar, säger Nina Höijer.

Kontakt

Nina Höijer, ordförande i samhällsbyggnadsnämnden, telefon: 072-085 34 10

Monica Ståhl, försäljningsstrateg inom Region Örebro län, telefon: 072-083 27 26

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum