Uppsala kommun

Nära fördubbling av antalet sökande till vuxenutbildningen

Dela

Det fortsätter att råda högt söktryck på vuxenutbildningen i Uppsala. Till kursstarten i oktober har antalet sökande ökat med 92 procent jämfört med samma sökperiod förra året. Populärast är yrkesutbildningarna inom vård och omsorg och barn och fritid.

Antalet sökande till vuxenutbildningen har ökat kraftigt i Uppsala kommun.
Antalet sökande till vuxenutbildningen har ökat kraftigt i Uppsala kommun.

Det höga söktrycket innebär att drygt 900 fler personer önskar gå en vuxenutbildning som startar i oktober, jämfört med oktober 2019.

- Det var en ökning av sökande redan till augustistarten, men nu blir det tydligt att det är effekter av coronapandemin som vi ser. Vi agerar nu och skapar möjlighet för fler att kompetensutveckla sig eller sadla om. Yrkesutbildningarna är framtagna för att matcha arbetslivets behov och är en möjlighet för arbetssökande att komma ut på arbetsmarknaden och kunna försörja sig själva, säger Mohamad Hassan (L), ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

Yrkesutbildningen barn och fritid på Utbildnings- och jobbcenter i Gottsunda har 260 behöriga sökanden. Utbildningen leder till jobb som exempelvis barnskötare på en förskola.

- Det är glädjande att så många ser vuxenutbildningen som en väg till jobb. Men det höga söktrycket är även en följd av coronasituationen och vi försöker öka antalet studieplatser på våra utbildningar där det är möjligt. De som inte kommer in på utbildningen har vi en vidare dialog med för att se vilka andra möjligheter de har. Vi har även kontinuerliga starter av kurserna och nästa start är i januari, säger Ulrika Grönqvist, vuxenutbildningschef.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Antalet sökande till vuxenutbildningen har ökat kraftigt i Uppsala kommun.
Antalet sökande till vuxenutbildningen har ökat kraftigt i Uppsala kommun.
Ladda ned bild

Om

Uppsala kommun
Uppsala kommun

753 75 Uppsala

https://www.uppsala.se/

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och här bor över 225 000 personer. 2018 utsågs Uppsala till världens bästa klimatstad av WWF.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

Äldre med hemtjänst i Uppsala kommun får hjälp med att beställa varor digitalt23.10.2020 14:01:22 CESTPressmeddelande

Äldrenämnden i Uppsala kommun beslutade vid ett sammanträde den 22 oktober att upphandla leverantör för digitala inköp av dagligvaror via hemtjänsten. En viktig anledning till upphandlingen är att äldre personer med hemtjänst får mer inflytande över vilka varor som ska handlas hem. Samtidigt får medarbetare i hemtjänsten en bättre arbetsmiljö när de inte behöver transportera matkassar från butiken.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum