Stockholms läns sjukvårdsområde

Närakut Danderyd flyttar

Dela

Torsdag 1 december 2022 öppnar Närakut Danderyd i nya ljusa lokaler på Danderyds sjukhusområde. För att komma till närakuten går du via sjukhusets huvudentré.

Foto: Yanan Li
Foto: Yanan Li

— Det kommer att bli bättre för både patienter och medarbetare i de nya lokalerna. Vi får mer utrymme och lokalerna är bättre anpassade för den verksamhet vi bedriver, säger Carola Jonsson, enhetschef för Närakut Danderyd.

Anledningen till flytten är att Närakut Danderyds nuvarande lokaler är underdimensionerade för det antal patienter närakuten tar emot. Den nya lokalen är betydligt större än den tidigare, och den är också bättre anpassad med till exempel rymligare väntrum.

Hit flyttar närakuten

Från och med 1 december finns Närakut Danderyd på plan 3 vid målpunkt Q i Danderyds sjukhusområde. Ingång sker via Danderyds sjukhus huvudentré för dig som söker själv till närakuten. Närakuten kommer som förut även att ta emot patienter som kommer med ambulans eller sjuktransport.

Uppdraget ändras inte

Liksom tidigare är närakutens uppdrag att avlasta sjukhusens akutmottagningar, genom att ge vård till patienter som behöver akut hjälp för sjukdomar och skador som inte är livshotande. Alla närakuter har drop-in och man gå till vilken närakut som helst, oavsett var man bor.

Ring alltid 1177 först

Kontakta alltid sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 innan du åker till närakuten. Sjuksköterskorna på 1177 kan ge dig råd om du får bäst hjälp hos en närakut, akutmottagning på sjukhus, eller om du bör vända dig till din vårdcentral.

På närakuten

Närakuten är till för dig som behöver mer akut vård än din vårdcentral kan erbjuda. Till exempel:

  • misstänkta arm- eller benbrott
  • hjärnskakning
  • större sårskador
  • misstänkt blodpropp i ben
  • urinvägsinfektion med feber över 38 grader
  • akut smärta i magen med feber
  • akuta allergiska problem som inte kan vänta till nästa vardag

Vi har drop-in och du kan komma till oss oavsett var du bor. De flesta som kommer till närakuten får tillräcklig behandling för att kunna åka hem efteråt.

Närakut Danderyd har också ett tätt samarbete med Danderyds sjukhus akutmottagning och andra vårdgivare i området, för att se till att patienterna får rätt vård när och där de behöver det.

Antal besök på Närakut Danderyd

I nedanstående diagram visas antal vårdbesök på Närakut Danderyd per kalenderår. För 2022 visas en prognos.

* för 2020 syns en effekt av covid-19-pandemin, då färre personer sökte sig till hälso- och sjukvården

Närakuten som vårdform

De nya närakuterna började införas 2017 och är en del i Region Stockholms Framtidsplan för hälso- och sjukvård. Målet är ett att avlasta sjukhusens akutmottagningar genom att ge patienten ett akut omhändertagande med rätt kompetens på rätt plats och vid rätt tid, anpassat till de hälso- och sjukvårdsbehov som patienten har.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Yanan Li
Foto: Yanan Li
Ladda ned bild

Länkar

Om

Stockholms läns sjukvårdsområde
Stockholms läns sjukvårdsområde
Solnavägen 1
113 65 Stockholm

08-123 40 444https://www.slso.regionstockholm.se/

SLSO ansvarar för Region Stockholms egenägda hälso- och sjukvård inom områdena psykiatri, primärvård, geriatrik, ASIH, närakuter, somatisk specialistvård, habilitering och hjälpmedel samt ansvarar för Regionalt kunskapscentrum för kris och katastrofpsykologi. Vi bedriver också omfattande forsknings- och utvecklingsverksamhet inom dessa områden tillsammans med Karolinska Institutet (KI) och andra lärosäten. Tillsammans är vi cirka 12 000 medarbetare och en av Sveriges största vårdgivare. 

Följ Stockholms läns sjukvårdsområde

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms läns sjukvårdsområde

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum