Hermods AB

Näringslivet i Östersund tar hjälp av Hermods Yrkeshögskola i sin jakt på rätt kompetens

Dela

Yrkeshögskolan är en utbildningsform som snabbt visat sig vara ett mycket lyckat koncept. Det beror på att utbildningarna är förankrade i näringslivet och drivs tillsammans med företag. Näringslivets involvering gör att de studerande och företagen delar samma målbild - att de studerande blir anställningsbara. För företagen blir detta en fantastisk rekryteringskanal och de studerande kan känna sig säkra på att deras nyfunna kunskap är relevant och aktuell på arbetsmarknaden.

I Östersund bedriver Hermods Yrkeshögskola den 2-åriga utbildningen Redovisningsekonom som är den enda ekonomiutbildningen i sitt slag på orten. Utbildningen startade 2014 och har sedan dess examinerat 85 redovisningsekonomer.

Kirsten Johnsson arbetar som ekonomichef på Jämtlands gymnasieförbund och sitter även med i ledningsgruppen för utbildningen. Ledningsgruppen ser till så att utbildningen håller hög kvalitet och är aktuell. Utöver sitt ledningsgruppsuppdrag föreläser Kirsten i kursen Offentlig redovisning. Hon är väldigt positiv till utbildningen och till företagets engagemang i utbildningsformen. Avdelningen hon arbetar på tar även emot studerande under deras LIA-perioder, en form av praktik. Just nu har de två studerande som gör sin LIA hos dem.

- Mitt engagemang i Hermods Yrkeshögskola ger otroligt mycket. Jag får se hur de studerande utvecklas och kan vara med och bestämma innehållet och upplägget på utbildningen så att de matchar det behov som vi ser finns inom branschen. Jag försöker plocka in fler folk från branschen med specifik kunskap som kan föreläsa eller bjuda in till studiebesök så att de studerande känner en tydlig anknytning till arbetslivet.

Kirsten berättar att den offentliga sektorn har ett stort behov av utbildade ekonomer då branschen har förändrats under de senaste åren vilket ställer krav på ny och aktuell kunskap hos de arbetssökande.

- Jag anställer gärna folk som studerat på yrkeshögskola. Vi har haft många praktikanter från universitetet och deras kunskap är för teoretiserad. De studerande från yrkeshögskolan har mer praktisk erfarenhet och vi kan snabbare sätta dem i produktion. Deras utbildning ger dem en kortare startsträcka in i arbetslivet.

Petra Örjegren är en annan ledningsgruppsrepresentant för utbildningen Redovisningsekonom i Östersund. Hon arbetar som VD för ekonomibyrån Stabilisator och engagerade sig i Hermods Yrkeshögskola för drygt tre år sedan.

- Jag började engagera mig i utbildningen för att få en möjlighet att påverka branschen. Jag anställer ganska många från utbildningen så jag vill förvissa mig om att de studerande får rätt kunskaper.

Petra berättar att anställningsbehovet av ekonomer inom den privata sektorn i Östersund är väldigt stort. Allt fler större arbetsgivare och småföretagare tar hjälp utifrån för att sköta sin ekonomi. Hon ser även vissa förändringar och nya trender inom branschen som påverkar kompetensbristen.

- Digitaliseringen har länge varit en stor trend och omställning för personer inom branschen. Idag ser vi ett nytt behov av ekonomisk rådgivning och att kunna analysera och presentera ekonomisk information. Då är det viktigt att vi snabbt kan börja utbilda inom detta så att framtidens personal har den kompetens som krävs.

Petra ser många fördelar med yrkeshögskolan men upplever att den största fördelen är utbildningarnas flexibilitet att kunna anpassa sig efter trender inom branschen.

- Jag vill tipsa alla bolag som upplever en kompetensbrist att engagera sig inom yrkeshögskolan. Vi har tidigare provat att rekrytera via rekryteringsfirmor, rekommendationer och personliga kontakter men inget har varit lika effektivt som yrkeshögskolan. Fördelen är att jag lär känna personerna och får testa dem under deras LIA-perioder. Då har vi möjlighet att lära upp dem i våra system och om våra kunder så att de snabbt kan sätta sig in i våra arbetssätt efter utbildningen.

Malin Gahlin som är utbildningsledare, och har varit det sedan utbildningen startade för första gången 2014, har följt utvecklingen och intresset för utbildningen över tid.

- Nuläget är precis som det ska vara inom Yrkeshögskolan, där näringslivet tar en central roll i såväl utveckling och drift av utbildningens teoretiska delar, som i de praktiska momenten såsom LIA (Lärande I Arbete) och examensarbete. Det är ofta näringslivet som på eget initiativ kontaktar Hermods istället för tvärtom, för möjlighet att ta emot de studerande på LIA, för möjlighet att gästföreläsa, att erbjuda timanställning under utbildningstiden och i slutänden, efter examen, ett jobb.

Malin tycker det är otroligt roligt och energigivande att få följa de studerande på deras resa mot en ny yrkesroll. Från första mötet i samband med antagning, genom LIA-besök där de berättar om sina praktiska erfarenheter, examensdagen under pompa och ståt och därefter direkt ut i arbete för att fortsatt resa inom den nya yrkesrollen.

- Att få vara med och bidra till samhällsutvecklingen och den lokala kompetensförsörjningen i Jämtland är en annan spännande aspekt med uppdraget som utbildningsledare inom Yrkeshögskolan.

Utbildningens upplägg, med totalt 21 veckors LIA-praktik där de studerande får praktisera det de fått till sig teoretiskt i skolan, gör att hantverket sätter sig i ryggraden på ett sätt som bara erfarenhet kan göra och startsträckan hos en arbetsgivare efter examen bir kort.

- Ansökan till höstens start är öppen ett tag och det stora intresset för yrkesrollen är glädjande, både för oss på Hermods som för anställande näringsliv i andra änden, berättar Malin. 

Arbetsförmedlingens prognoser visar goda framtidsutsikter och jobbmöjligheter för dagens redovisningsekonomer. I Östersund finns det många arbetsmöjligheter inom olika myndigheter och privata bolag som behöver utbildad personal. Om inte annat så talar statistiken sitt tydliga språk. Av alla som examinerades i fjol från utbildningen Redovisningsekonom så fick 95 % en anställning inom ett relevant yrke. Så länge rekryteringsbehovet fortsätter att vara högt på arbetsmarknaden i Östersund så kommer Hermods Yrkeshögskola att fortsätta ansöka om att få bedriva utbildningen för att förse företagen med rätt kompetens. 

Läs mer om utbildningen här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Hermods AB
Hermods AB
Adolf Fredriks kyrkogata 2
111 37 Stockholm

08-410 251 00https://www.hermods.se/

Hermods AB grundades 1898 och är ett av Sveriges äldsta utbildningsföretag. Våra komvuxutbildningar, yrkeshögskola, sfi och distansgymnasium utbildar årligen över 70 000 studerande och elever. Vår vision är att vara ledande i utbildning för vuxna och därigenom delaktiga i inkludering och förbereder för arbetslivet. Hermods ingår i Academedia, som genom utbildning med hög kvalitet, goda resultat och nytänkande vill skapa en bättre framtid.

Följ Hermods AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hermods AB

Vindkraftstekniker, bergsingenjör och produktionstekniker inom livsmedel – nya, spännande YH-utbildningar11.1.2024 13:36:09 CET | Pressmeddelande

Vad gör egentligen en Fiskodlare inom hållbart vattenbruk? Det och mycket mer kommer några av Hermods framtida studerande att kunna besvara om mindre än tre år. Branscherna inom livsmedelsförsörjning står inför stora utmaningar med behov av nya kvalificerade medarbetare. Och så ser det ut inom många områden, något som Hermods har identifierat under arbetet med att skapa attraktiva yrkeshögskoleutbildningar som näringslivet efterfrågar. Idag gav Myndigheten för Yrkeshögskolan Hermods i uppdrag att genomföra 27 yrkeshögskoleprogram med sammanlagt 2 820 utbildningsplatser. Uppdraget spänner över allt från områden inom ny teknik och hållbarhet till specialisering inom vård och omsorg.

HERMODS YRKESHÖGSKOLA FORTSÄTTER ATT EXPANDERA EFTER MYNDIGHETENS BEVILJANDE AV KORTA YH-KURSER SOM STARTAR TILL HÖSTEN26.5.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

─ YH-kurser är ett relativt nytt koncept inom Yrkeshögskolan och fokuserar på utveckling och omställning av relevant kompetens för den som redan är yrkesverksam, med syfte att möta arbetslivets förändrade behov och krav. Kurserna utvecklar Yrkeshögskolans flexibilitet och utbildningsformens möjlighet att snabbare svara mot arbetslivet behov av breddad och förnyad kompetens. I syfte att snabbt hänga med i den utveckling som sker. För att kurserna lättare ska kunna kombineras med jobb är de flexiblare avseende studietakt och studieform, vi bedriver dem på halvfart eller trekvartsfart på distans. Hermods Yrkeshögskola välkomnar expansionen av YH-kurser då det är tydligt att det finns ett stort behov av snabb omställning och kompetensutveckling inom flera olika branscher. Kurserna är framtagna tillsammans med ledningsgrupperna för våra YH-program och med input från våra olika branschråd. Även här blir våra yrkeshögskoleutbildningar en viktig del i det livslånga lärandet, säger Anette Wahlg

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye