Kungl. Patriotiska Sällskapet

Näringslivsmedaljen 2019 till Björn Brandt och Sten Brandt, Bröderna Brandt Bil

Dela

Kungl. Patriotiska Sällskapet delar 2019 ut åtta näringslivsmedaljer och två fostrargärningsmedaljer. Medaljerna överlämnas av Prins Carl Philip under årshögtiden på Riddarhuset den 15 maj.

Bröderna Björn Brandt och Sten Brandt tilldelas 2019 Kungl. Patriotiska Sällskapets särskilda belöningsmedalj för näringslivet för sina framgångsrika insatser med familjeföretaget Bröderna Brandt Bil. 

Sällskapets motivering
Bröderna Brandt Bil AB har idag 22 driftsställen, finns i 18 kommuner med närmare 500 anställda och omsätter tre miljarder kronor. Det drivs nu mycket framgångsrikt i tredje generationen av tvillingbröderna Björn och Sten Brandt. Företaget är en av de största privata Volvoåterförsäljarna i Sverige, men har även försäljning av andra märken. ”Jag är född och uppvuxen i baksätet på en Volvo”, har Björn sagt i en intervju. Brandtkoncernens anmärkningsvärda tillväxt på senare år har möjliggjorts genom förvärv av andra företag i branschen, men också genom en finansmodell som kombinerar förtjänsten på bilförsäljningen med lån av kapital till kunden som köper bilen. Nu är det 4G som gäller. Under början på innevarande år har man kunnat följa en programserie i sex avsnitt, som lanserats ett i taget på företagets webbplats, där den fjärde generationen Brandt gjort en road trip i sin familjs och dess företags fotspår. Stafettpinnarna är på väg att lämnas över. 

– Att driva företag med sin tvillingbror är en ynnest, man har samma värderingar. Vi bevakar inte varandras vägar, men vi når ändå alltid målet gemensamt, berättar Björn Brandt och Sten Brandt. Att våga, att vara modig och envis, så formulerar bröderna kärnfullt vad entreprenörskap handlar om.

2019 års mottagare av Näringslivsmedaljen 
Ayad Al-Saffar, Axcent of Scandinavia/Ur & Penn, Upplands Väsby
Björn Brandt och Sten Brandt, Bröderna Brandt Bil, Uddevalla
Fredrik Lundberg, L E Lundbergföretagen, Stockholm
Björn Löfstedt, Index Braille, Gammelstad
Maud Spencer, Svalson, Öjebyn
Charlotta och David Zetterström, Fabrique, Stockholm

Dessutom kommer en näringsmedalj att delas ut till Bo Hilleberg (grundare av Hilleberg the Tentmaker, Östersund) som inte kunde närvara vid utdelningen 2018, och fostrargärningsmedaljer delas ut till Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling, Gapminder.

Högtidstal
Årets högtidstal ”Gapminder – En faktabaserad världsbild” hålls av Anna Rosling Rönnlund och Ola Rosling. 

Om Näringslivsmedaljen – för gagnerik gärning inom svenskt näringsliv  
Kungl. Patriotiska Sällskapet instiftade 1982 en särskild belöningsmedalj för att hedra berömvärda, individuella insatser inom svenskt näringsliv. Belöningen ges för ledarinsatser på ägarbasis. Medaljen utdelas efter beslut av Sällskapets förvaltningsutskott efter förslag av ledamöterna. Medaljen som är gjord i guld delas ut i Sällskapets första storlek (motsvarande 11:e storleken, 41 mm). 

Mer information
För mer information välkommen att kontakta ständige sekreterare Kjell Blückert på kjell.bluckert@kungligapatriotiskasallskapet.se eller 070-278 76 62 alternativt biträdande sekreterare Anette Jonsson på anette.jonsson@kungligapatriotiskasallskapet.se eller 070-278 74 63.

Nyckelord

Bilder

Om

Kungl. Patriotiska Sällskapet
Kungl. Patriotiska Sällskapet
Eriksbergsgatan 12A
114 30 Stockholm

08 - 611 12 62https://kungligapatriotiskasallskapet.se/

Kungl. Patriotiska Sällskapet är sedan över 250 år en samlingspunkt för personer med engagemang i näringsliv, statsförvaltning, vetenskap och kultur. Gustav III skrev under stadgarna 1772. En patriot är och var en människa som verkar för det allmänna bästa och inte bara för egen vinning. Sällskapets syfte är att stödja landets utveckling. 

Sällskapet förvaltar fonder på en halv miljard kr och delar årligen ut ca 15 Mkr i bidrag till forskning, utbildning och sociala ändamål.

Med Sällskapets medaljer premieras uppskattade arbetsinsatser och betydande gärningar. Med Näringslivsmedaljen uppmärksammas årligen nydanande insatser i näringslivet. Fostrargärningsmedaljen utdelas som belöning för berömvärd gärning inom uppfostran och lärandets områden.

Följ Kungl. Patriotiska Sällskapet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kungl. Patriotiska Sällskapet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum