Norrköpings kommun

Näringsministern på seminarium om sociala utfallskontrakt i Norrköping

Dela

Norrköpings kommun fattade 2016 beslut om att starta Sveriges första så kallade sociala utfallskontrakt. Idag besökte näringsminister Ibrahim Baylan (S) Norrköping för ett seminarium på temat socialt företagande och social innovation, med fokus på just sociala utfallskontrakt.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, Lars Stjernqvist (S).
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, Lars Stjernqvist (S).

Till grund för dagens seminarium ligger arbetet med sociala utfallskontrakt i Norrköping, men också i två andra svenska kommuner, Botkyrka och Örnsköldsvik. Seminariet arrangeras av statliga RISE Social & Health Impact Center.

Vi är naturligtvis glada över att det här seminariet hålls i Norrköping. Vi var tidigt ute med att ta beslut om ett socialt utfallskontrakt och ser det som viktigt att vi testar nya sätt att arbeta med framtidens utmaningar inom den kommunala verksamheten, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

Sociala utfallskontrakt är en relativt ny modell som genom samarbete mellan en offentlig part och en extern finansiär ger möjlighet att finansiera sociala innovationer med fokus på förbättrade livsvillkor och med syftet att hitta samhällsekonomiskt hållbara lösningar och på så sätt lösa stora utmaningar i kommunerna. Kontrakten är utvecklade utifrån internationellt testade modeller som samlat benämns social impact bonds.

 För att fortsätta vara ett modernt, tryggt, hållbart och inkluderande samhälle samt möta våra samhällsutmaningar är det viktigt att ta vara på hela innovationskraften i Sverige, inte minst genom sociala företag och sociala entreprenörer. För att möta dessa utmaningar behövs bland annat nya partnerskap mellan sociala företag och offentliga aktörer samt nya former för sociala investeringar. Sociala utfallskontrakt är en modell som kan lösa detta, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S).

I Norrköping drivs arbetet med utfallskontrakt som ett komplement till kommunens sociala investeringsfond och kontraktet som det 2016 fattades beslut om kallas Team Nystart. Det är ett samarbete mellan Norrköpings kommun, Leksell Social Ventures, SKR och Health Navigator. Det övergripande syftet med kontraktet är att förbättra situationen för barn och unga i Norrköpings kommun som är placerade i Hem för Vård och Boende (HVB) eller i boende som tillhör Statens Institutionsstyrelse (SiS).

 Det här är det mest spännande och konstruktiva som vi försökt göra i denna kommun under min tid. Vi började med sociala investeringar redan för tio år sedan och har sedan fortsatt med sociala utfallskontrakt. Nu gäller det att utvärdera och kvalitetssäkra. Det börjar hända saker även på nationell nivå vilket är glädjande. Nu behöver vi ha en diskussion om hur de kommuner som väljer att jobba med detta kan understödjas, säger Lars Stjernqvist.

Här kan du läsa mer om Norrköpings arbete med sociala utfallskontrakt

Här kan du läsa mer om Norrköpings sociala investeringsfond.

Kontakt:
Lars Stjernqvist (S)
Titel: kommunstyrelsens ordförande
Telefon: 070-527 26 27

____________________________________________
Avsändare: Andreas Åsenheim, presskommunikatör
Telefon: 072-584 72 15

Bilder

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, Lars Stjernqvist (S).
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, Lars Stjernqvist (S).
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum