Tullverket

Narkotikacentral på skärgårdsö avslöjad

Dela

Ett ungt par från en ö utanför Öregrund i Uppsala län åtalas för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Paret misstänks ha smugglat in stora mängder narkotika till Sverige i paketförsändelser från Nederländerna. Därefter har de via Darknet och sociala medier sålt narkotikan vidare till köpare i hela landet.

Vid husrannsakan i parets bostad på en skärgårdsö fann tullpersonalen olika narkotikapreparat, förpackningsmaterial  och vågar. Foto: Tullverket
Vid husrannsakan i parets bostad på en skärgårdsö fann tullpersonalen olika narkotikapreparat, förpackningsmaterial och vågar. Foto: Tullverket

– Genom avancerat spaningsarbete lyckades vi stoppa stora mängder narkotika från att komma ut i samhället. Det känns mycket bra att på så sätt bidra till ett tryggare samhälle, säger Kristian Johansson, tillförordnad enhetschef på tullkriminalen i Stockholm.

Husrannsakan på skärgårdsö
Efter en tids spaning kunde tullkriminalen i maj 2020 slå till mot en adress utanför Öregrund. Vid husrannsakan i parets bostad påträffades en revolver samt stora mängder narkotika, bland annat 2,2 kilo heroin, 2,9 kilo kokain, 3,5 kilo ecstasy, cirka 1 kilo metamfetamin och ketamin samt mindre mängder cannabisharts och amfetamin. Förutom narkotikan påträffades även mängder av förpackningsmaterial i form av vadderade kuvert, vakuummaskiner, vågar och aluminiumpåsar.

– Tullverkets utredning har varit omfattande och vår uppfattning är att de kriminellas verksamhet har pågått i stor omfattning och under en längre tid, säger Kristian Johansson.

Narkotika skickades med posten
Vid Tullverkets spaning konstaterades att paret åkte runt till olika brevlådor i Östhammars kommun och postade stora mängder vadderade kuvert som innehöll narkotika. Under två dagar beslagtogs sammanlagt 180 brev som innehöll narkotika dels från de brevlådor som paret setts posta breven i samt från parets bil i samband med att de greps. Breven som togs i beslag innehöll bland annat heroin, kokain, amfetamin och metamfetamin. Försändelserna var adresserade till köpare över hela landet, varav två var minderåriga.

Smugglade narkotika i pusselkartonger
Narkotikan misstänks ha smugglats in till Sverige från Nederländerna dold i leksaksförpackningar och pusselkartonger. Som mottagare till paketförsändelser har paret använt sig av en så kallad målvakt som greps och häktades i september 2020 för synnerligen grov narkotikasmuggling.

Paret greps och häktades i maj 2020 misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling synnerligen grovt narkotikabrott, försök till grovt narkotikabrott samt vapenbrott. Rättegången kommer att inledas vid Uppsala tingsrätt. De misstänkta är födda 1991, 1993 och 1996. Vid en fällande dom riskerar de cirka tio års fängelse vardera.

För mer information, fler bilder och rörligt material kontakta Tullverkets presstjänst:
0771-450 590

Nyckelord

Bilder

Vid husrannsakan i parets bostad på en skärgårdsö fann tullpersonalen olika narkotikapreparat, förpackningsmaterial  och vågar. Foto: Tullverket
Vid husrannsakan i parets bostad på en skärgårdsö fann tullpersonalen olika narkotikapreparat, förpackningsmaterial och vågar. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Narkotikan smugglades in från Nederländerna via postförsändelser, dold i pusselkartonger. Foto: Tullverket
Narkotikan smugglades in från Nederländerna via postförsändelser, dold i pusselkartonger. Foto: Tullverket
Ladda ned bild
Stora mängder narkotika smugglades från Nederländerna. Foto: Tullverket
Stora mängder narkotika smugglades från Nederländerna. Foto: Tullverket
Ladda ned bild

Om

Tullverket
Tullverket
Huvudkontor: Tegeluddsvägen 21, Stockholm


0771-450 590https://www.tullverket.se/sv/

Tullverkets vision: Bara godkända varor över gränsen. Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor in och ut ur Sverige, bidrar till ett säkert samhälle och konkurrensneutral handel. Vi förenklar den legala handeln och förhindrar den illegala genom att erbjuda smidiga tullrutiner för utrikeshandeln, en enkel gränspassage för resande och ett effektivt gränsskydd. Vårt uppdrag kommer från Sveriges riksdag och regering. Tullverket grundades 1636 och har i dag cirka 2 100 anställda. Generaltulldirektör är Charlotte Svensson.

Följ Tullverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tullverket

Skärpta straff kan stoppa drogpåverkade yrkeschaufförer28.9.2021 08:03:17 CEST | Pressmeddelande

Tullverket möter allt fler drogpåverkade chaufförer vid gränsen. Dessvärre måste de ofta släppas eftersom deras brott inte betraktas som grovt. Därmed kan de rulla vidare på de svenska vägarna med sina tunga fordon och utgöra en livsfara för andra trafikanter. Därför vill Tullverket nu se en översyn av lagstiftningen så att drograttfylla betraktas som ett grovt brott när chauffören kör ett tungt fordon.

15-åringar smugglade och sålde vapen och droger1.7.2021 15:43:13 CEST | Pressmeddelande

En ung man misstänks ha bedrivit en omfattande försäljning av både vapen och narkotika. Tullkriminalen kom honom på spåren när de upptäckte nästan fem kilo av den amfetaminliknande drogen MDMA i en försändelse från Tyskland. 15-åringen och hans jämnårige medhjälpare åtalades på torsdagen vid Södertörns tingsrätt för bland annat grov vapensmuggling, grovt vapenbrott och grov narkotikasmuggling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum