Umeå kommun

Näst bäst i tävlingen Årets kockelever

Dela

Olivia Garcia och Pontus Zaar som båda läser sista året på Lärlingsutbildningens restauranginriktning på Maja Beskowgymnasiet deltog i veckan i tävlingen ”Årets kockelever”. De knep till sist en andra plats och är därmed de näst bästa kockeleverna i Sverige!

Olivia Garcia och Pontus Zaar, elever på Maja Beskowgymnasiet, har deltagit i tävlingen ”Årets kockelever”. Foto: Fredrik Larsson
Olivia Garcia och Pontus Zaar, elever på Maja Beskowgymnasiet, har deltagit i tävlingen ”Årets kockelever”. Foto: Fredrik Larsson

I normala fall brukar eleverna vara med i en kvaltävling och på så sätt kvalificera sig till finalen. Men på grund av pandemin fick eleverna i år skicka in sina bidrag (recept och bilder) på två rätter. En jury valde sedan ut årets finalister som alla fick åka till Ryssby i Småland och göra upp i finalen, där temat var lök och äpple.

Olivia och Pontus lagade ”Stekt lökkaka” – som serverades med Karljohansvamp och kantareller, skivad och picklad salladslök, prästostemulsion och en vitlök och rosmarintoulie samt ”Äppel Fromage” – som serverades med ingefärskaka, broken gel på Tavelsjö äppelmust, en äppel- och rabarberchutney, ett äppelpulver och ett äpple- och ingefäraskum.
– Det är en otroligt nyttig erfarenhet för eleverna! De får träna på att komponera olika råvaror, testlaga, skriva recept, fotografera och genomföra tävlingen under stor press och stress, säger Lars Filén, yrkeslärare på Restaurangutbildningen på Maja Beskowgymnasiet.
– Det var verkligen jättekul att vara med och det roligaste var nog att träffa andra som också tycker det här med matlagning är kul, säger Olivia om tävlingen.
– Man fick göra något man inte gjort tidigare och det var roligt att se hur övriga elever tänkte kring lök och äpple, säger Pontus om tävlingen.

”Vår restaurangutbildning håller mycket hög nivå”
– Det är verkligen jättekul att våra elever lyckas så bra i en sådan här nationell tävling - en bra merit när de ska ut i arbetslivet så småningom. Det är samtidigt ett kvitto på att vår restaurangutbildning håller mycket hög nivå, säger Jonas Stenlund rektor på Maja Beskowgymnasiet.

Fakta om Årets kockelever
Det är Årets Kock som lanserar ungdomstävlingarna Årets Kockelev och Årets Kockelever i samarbete med Restaurangvärlden och Ulrika Brydling. Ambitionen med satsningen är att bidra till utbildning, skapa tillväxt i branschen och möjliggöra nätverkande. Årets Kockelev/er är den största satsningen som görs mot kockelever under gymnasietiden.

Finalisterna kom från Göteborg, Halmstad, Mjölby, Stockholm, Visby och Umeå. Det var Dackeskolan från Mjölby som vann.

För mer information kontakta:
Jonas Stenlund
rektor, Maja Beskowgymnasiet
070-616 24 17
jonas.stenlund@umea.se

Lars Filén
yrkeslärare, Maja Beskowgymnasiet
070-234 98 42
lars.filen@umea.se 

Nyckelord

Bilder

Olivia Garcia och Pontus Zaar, elever på Maja Beskowgymnasiet, har deltagit i tävlingen ”Årets kockelever”. Foto: Fredrik Larsson
Olivia Garcia och Pontus Zaar, elever på Maja Beskowgymnasiet, har deltagit i tävlingen ”Årets kockelever”. Foto: Fredrik Larsson
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum