VisitDenmark

Nästa års Michelin-stjärnor presenteras i Aarhus i Danmark

Dela

För första gången sker utdelningen av de nordiska Michelin-stjärnorna i Aarhus, på Jylland i Danmark, som i februari står värd för ’Michelin Guide Nordic Countries 2019’. I februari samlas stjärnkockar, branschfolk och journalister från hela Norden i Aarhus, när en av världens mest kända matguider delar ut stjärnor till nordiska restauranger. Det blir första gången som eventet för den nordiska Michelinguiden sker på annan plats än i en huvudstad.

Aarhus skriver historia år 2019 när de som första stad, som inte är en huvudstad, står värd för Michelins event. Foto: Jonas Høholt.
Aarhus skriver historia år 2019 när de som första stad, som inte är en huvudstad, står värd för Michelins event. Foto: Jonas Høholt.

– Vi ser fram emot att fira de nordiska restaurangerna i Aarhus nästa år. De senaste åren har staden blivit ett av Danmarks ekonomiska, kulturella och kulinariska centrum. Aarhus är, både som student- och hamnstad, en blandning av nyskapande idéer och traditioner vilket genomsyrar den gastronomiska scenen i staden. Här är topprestaurangerna ofta innovativa och ligger sida vid sida med enklare restauranger, gemensamt har de sitt engagemang för de finaste råvarorna landet har att erbjuda. Det är blandningen mellan traditionell mat, särskilt den berömda smörgåsen, och nordiska rätter, samt influenser från hela världen som får alla matälskare att resa till Aarhus, säger Gwendal Poullennec, internationell direktör för Guide Michelin.

Utdelningen av Michelin-stjärnorna sker måndagen den 18 februari i Musikhuset Aarhus inför 500 inbjudna gäster. Som värd står VisitAarhus i tätt samarbete med Aarhus Kommun, Region Mittjylland, Business Region Aarhus och Food Organisation of Denmark.

– Vi är mycket stolta över att Michelin har valt att lansera den nordiska Michelinguiden i Aarhus. Det är ett internationellt erkännande av den stora gastronomiska utveckling som Aarhus och Östjylland har genomgått de senaste åren, mycket tack vare duktiga kockar och lokala råvaruproducenter. Samtidigt bidrar det till att sätta fokus på Danmark och östra jylland som en attraktiv gastronomisk destination för turister, säger Jacob Bundsgaard, borgmästare i Aarhus.

Eventet bidrar till att befästa Region Mittjyllands position som Europeisk Gastronomiregion European Gastronomy Region.

Enligt VisitDenmark anger 43 procent av de utländska turisterna att goda matställen är en av anledningarna till att de väljer Danmark som resmål. Omkring var tionde turist anger att en finare gastronomisk upplevelse är en huvudsaklig anledning när de väljer semesterort.

Värdskapet för ’Michelin Guide Nordic Countries 2019’ är också viktig för Aarhus för att skapa ytterligare uppmärksamhet och ha en fortsatt framgång i turismen efter rekordåret 2017, när Aarhus och Region Mittjylland var Europeisk Kulturhuvudstad.

Aarhus blev 2015 den första danska staden, utanför huvudstaden Köpenhamn, att bli tilldelad Michelin-stjärnor. Samma år växte stadens turism med 17 procent. Idag har staden fyra Michelin-restauranger.

För ytterligare information :

Nyckelord

Kontakter

Presskontakt hos Michelin:
Lotta Wrangle, Mobil: +46 72 250 07 40, E-post: lotta.wrangle@michelin.com

Bilder

Aarhus skriver historia år 2019 när de som första stad, som inte är en huvudstad, står värd för Michelins event. Foto: Jonas Høholt.
Aarhus skriver historia år 2019 när de som första stad, som inte är en huvudstad, står värd för Michelins event. Foto: Jonas Høholt.
Ladda ned bild
Musselpaj Foto: VisitAarhus
Musselpaj Foto: VisitAarhus
Ladda ned bild

Om

VisitDenmark
VisitDenmark
No. 18 Grand Central Centralplan 15
11120 Stockholm / Sweden

+46 (0) 708 85 54 28http://www.visitdenmark.com

VisitDenmark är Danmarks nationella turismorganisation med uppgift att informera om och marknadsföra Danmark som resmål för svenskar. 
VisitDenmark samarbetar med transportörer, regioner och verksamheter i Danmark inom turistnäringen och finns representerad i åtta länder, varav Sverige är ett.

Följ VisitDenmark

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VisitDenmark

Nytt Spa i ikoniska byggnader i Köpenhamn7.9.2020 08:15:00 CESTPressmeddelande

Ett nytt spa har sett dagens ljus i Köpenhamn i början av september. Det är AIRE Ancient Baths, som redan är etablerade ibland annat New York och Barcelona, som har öppnat upp i en av Carlsbergs historiska byggnader där också Hotel Ottilia ligger. Närmare bestämt i de gamla källarvalv där Carlsberg förvarade tonvis med malt som behövdes till öl-produktionen när bryggeriet var i drift. En av de mer spektakulära behandlingarna är ett vinbad där spa-besökaren bland annat ligger i ett bad med spanskt rödvin i 30 minuter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum