Trafikverket

Nästa års tågtidtabeller är klara

Dela

Tågplanen med tidtabeller för 2018 års tågtrafik är klar och kommer att börjar gälla den 11 december 2017.

Varje år planerar Trafikverket det kommande årets tidtabeller tillsammans med tågföretagen. Tidtabellerna är en förutsättning för att transporterna på järnvägen ska fungera, och för att både människor och gods ska komma fram smidigt. Det är en utmaning att både möta tågföretagens önskemål och ta hänsyn till uppdraget att underhålla och förbättra den befintliga järnvägen.

– Vi samarbetar med tågbolagen för bästa möjliga tågtidtabell men vi måste också ta höjd för stora banarbeten som ska göras under året. Sedan 90-talet har persontrafiken nästan fördubblats och det är många som ska samsas. Men tillsammans skapar vi ett järnvägssystem där målet är att tågen kommer fram i tid, säger Jonas Westlund, chef för kapacitetsplaneringen på Trafikverket.

Den stora skillnaden från den nuvarande tågplanen är att tågen inte kommer att ha samma tidtabell hela året. Det innebär att tågresenärer måste vara uppmärksamma på att det kan förekomma vissa variationer i tidtabellerna, främst under sommarhalvåret.

Fakta i siffror:

  • 52 tågföretag
  • 7 nya tågföretag
  • Sökta tåglägen 9200
  • Sökta banarbeten 2000

Nyckelord

Kontakter

Jonas Westlund, chef för kapacitetsplaneringen, Trafikverket, +46 10-123 80 04
Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för statliga vägar och järnvägar och långsiktig planering av det samlade transportsystemet.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

Presstips: Trafikstörning Ölandsbron11.12.2017 09:00Pressmeddelande

Från tisdagen den 12 december till lördagen den 16 december utför Trafikverket mätningsarbeten på Ölandsbron. Det kräver att bron är fri från trafik under vissa perioder. Inmätningarna görs för kommande arbeten på högbrodelen under 2018. Framkomligheten kommer att vara begränsad på Ölandsbron mellan kl. 1 och kl. 4, med start natten mellan måndagen den 11 och tisdagen den 12 december. Vid normalt väder beräknas arbetet pågå till och med natten mellan torsdagen den 14 och fredagen den 15 december. Natten mellan fredag och lördag är aviserad som reserv, om vädret hindrar arbetet tidigare i veckan.  Trafikverket gör periodvis nödvändiga underhållsarbeten på Ölandsbron. Under åren 2016-2019 arbetar vi för att möjliggöra trygga och smidiga resor till och från Öland, idag och i framtiden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum