Skolverket

Nästan 1 900 förskolor får bidrag till mindre grupper

Dela

1 873 förskolor får dela på 828 miljoner kronor när Skolverket nu fördelar statsbidrag för att minska barngruppernas storlek. Kommuner och ägare till fristående förskolor ansökte om över 1,5 miljarder kronor så Skolverket har tvingats prioritera bland ansökningarna. Hela listan med kommuner och fristående förskolor som beviljats bidrag finns bifogad.

- Det är positivt att så många förskolor vill skapa mindre barngrupper. Hela bidraget går åt men nästan hälften av de förskolor som de sökt för kommer inte få bidrag. Pengarna räcker helt enkelt inte till alla, säger Johanna Freed, enhetschef på Skolverket.

Förskolor i utsatta områden prioriteras

Bidraget ska enligt de sökande användas till att utöka antalet barngrupper, minska antalet inskrivna barn eller börja använda nya lokaler. Regeringen ändrade reglerna inför årets ansökningsomgång. Nytt för i år är att förskolor i områden med svåra förutsättningar ska prioriteras.

Barngruppernas storlek har minskat

Den statistik som presenterades i våras visar att den genomsnittliga barngruppens storlek har minskat. Inte sedan 1992 har den genomsnittliga gruppstorleken varit mindre. I genomsnitt gick det förra året 15,9 barn i en förskolegrupp jämfört med 16,7 barn året innan.

- Förändringen är jämförelsevis stor. En rimlig förklaring är att bidraget haft effekt tillsammans med de riktmärken för barngruppernas storlek som vi införde förra året, säger Johanna Freed.

Riktmärken för barngrupper

Riktmärkena finns i kommentartexten i Skolverkets allmänna råd om måluppfyllelse i förskolan. För barn som är 1-3 år är riktmärket för barngruppers storlek 6-12 barn. För barn som är 4-5 år är riktmärket 9-15 barn.

- Trots att barngruppernas storlek minskat så är det en bra bit kvar till de riktmärken vi anger. Dessutom räcker det inte att bara göra grupperna mindre. Ansvariga för förskolorna behöver också utgå från barnens behov, personalens kompetens, personaltäthet och lokalernas utformning, säger Johanna Freed.

Mer om bidraget

Sedan 2015 fördelar Skolverket på regeringens uppdrag bidrag för att minska barngruppernas storlek. Det är regeringen som beslutar om hur mycket pengar som avsätts för bidraget.

För mer information

www.skolverket.se

Kontaktuppgifter

Johanna Freed, enhetschef 08-527 332 51

För frågor om bidraget kontakta Anna Angermann, samordnare 08-527 337 03

Skolverkets presstjänst 08-527 333 00

Nyckelord

Dokument

Om

Skolverket
Skolverket
Fleminggatan 14
106 20 Stockholm

08-527 332 00http://www.skolverket.se/

Skolverket ska främja att alla barn och elever får tillgång till en utbildning och verksamhet som är likvärdig och av god kvalitet i en trygg miljö. Vi ska bidra till goda förutsättningar för barns utveckling och lärande samt förbättrade kunskapsresultat för elever.Skolverket tar fram kunskapskrav, föreskrifter, allmänna råd och nationella prov. Vi ansvarar också för den officiella statistiken på skolområdet och gör uppföljningar och utvärderingar.

Följ Skolverket

Skriv in din e-postadress så får du ett mejl när vi har något nytt att berätta.

Senaste pressmeddelandena från Skolverket

PISA: Var femte 15-åring känner sig ensam i skolan9.5.2017 07:00Pressmeddelande

Omkring var femte 15-åring känner sig ensam och lika många uppger att de känner sig konstiga och missanpassade i skolan. Endast drygt två av tre elever känner sig hemma i skolan. Det visar enkätsvar från PISA 2015 som publiceras i en ny rapport. Sverige är ett av de länder där elevernas upplevelse av tillhörighet i skolan minskat mest. Rapporten visar också att var sjätte svensk 15-åring utsatts för mobbning i skolan.

Stora behov på gymnasieprogram för nyanlända19.4.2017 07:00Pressmeddelande

På ett år har antalet elever på gymnasieprogrammet språkintroduktion fördubblats, till följd av det stora mottagandet av nyanlända under 2015. Var tionde elev i gymnasieskolan går idag på språkintroduktion och många av dem blir inte behöriga att läsa vidare på ett nationellt gymnasieprogram. En ny rapport från Skolverket visar att den kraftiga elevökningen är en stor utmaning för skolorna. Lärare och rektorer i de kommuner som deltagit i studien vittnar om brist på skollokaler och personal.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum