Region Örebro län

Nästan nio miljoner kronor till gemensamma insatser för att stärka psykisk hälsa

Dela

Region Örebro län har fått 8,8 miljoner kronor för att stärka samverkan inom området psykisk hälsa. Pengarna kommer från den överenskommelse som staten träffat med Sveriges Kommuner och Landsting och avser insatser som görs av såväl kommuner som regionen.

Syftet med överenskommelsen är att skapa förutsättningar för ett systematiskt utvecklingsarbete inom området psykisk hälsa som utförs av kommuner och regioner. Det blir nu ett gemensamt råd mellan Region Örebro län och länets kommuner som får ansvaret att fördela pengarna inom länet. En analys ska göras för att identifiera utvecklingsområden. Insatserna kan helt eller delvis komma att utföras i kommunal regi.

Insatser tillsammans med kommunerna
- Tack vare den här överenskommelsen med regeringen kommer vi, tillsammans med kommunerna, att kunna utveckla angelägna insatser inom området psykisk hälsa, säger Andreas Svahn (S), regionstyrelsens ordförande. Det handlar mycket om att identifiera områden där det förebyggande arbetet kan bli bättre för att minska andelen som drabbas av psykisk ohälsa.

- Vi arbetar aktivt och med ett långsiktigt perspektiv gällande den psykiska hälsan i Ljusnarsberg, säger Ewa-Leena Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Ljusnarsbergs kommun. Vi kommer nu kunna fortsätta att jobba med vårt förebyggande arbete främst  med inriktningen barn och ungas psykiska hälsa.

Mer information:
Andreas Svahn, regionstyrelsens ordförande, tel. 070 - 5242266 
Ewa-Leena Johansson, kommunstyrelsens ordförande, Ljusnarsbergs kommun, tel.070 - 604 32 49

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - för oss tillsammans

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Solceller - en lysande investering för BRF Karlavagnen19.11.2019 10:13:00 CETPressmeddelande

Solceller är ett ständigt aktuellt ämne i diskussionen om miljön och klimatet, och intresset har ökat stort i Sverige. Bostadsrättsföreningen Karlavagnen i Örebro installerade solpaneler på två av föreningens fem fastigheter under sommaren 2019. "Med det här visar vi att vi är en förening på alerten, det är ett värde för alla som bor här. Det känns bra att vi bidrar till en bättre miljö", förklarar föreningens ordförande Tomas Ring.

Här är länets mest cykelvänliga arbetsplatser18.11.2019 14:23:00 CETPressmeddelande

Cykelparkering med tak, tillgång till verkstad för cykelservice och cykelaktiviteter med personalen. Det är några exempel på åtgärder som årets deltagare i utmaningen Cykelvänlig arbetsplats nu prisas för. - De här arbetsplatserna är goda förebilder eftersom de underlättar för sina anställda att ta cykeln till jobbet, säger Mirja Mattsson, projektledare för Hållbart resande i Örebroregionen och arrangör av utmaningen.

Tobaksfria veckan: e-cigaretter ett allt större hot mot unga17.11.2019 07:35:00 CETPressmeddelande

Denna vecka är det tobaksfria veckan och Region Örebro län uppmärksammar det tobakspreventiva arbetet lite extra. På vårdcentraler och Folktandvårdskliniker kommer patienter att uppmärksammas på sina rökvanor och få extra råd och stöd. För personal inom hälso- och sjukvården hålls en utbildningsdag med bland annat en föreläsning om e-cigaretter. Användningen ökar bland unga. I Örebro län har drygt var fjärde niondeklassare någon gång rökt e-cigaretter (2017).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum