Norrköpings kommun

Nationaldagen firar 500 år

Dela
Den 6 juni är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs och Sverige blev självständigt. Det är en av anledningarna till att vi sedan dess firar Sveriges nationaldag den dagen. Norrköpings kommun uppmärksammar nationaldagen på flera sätt.
Foto: Norrköpings kommun
Foto: Norrköpings kommun

– I Norrköping har vi en tradition att fira Nationaldagen i Olaiparken, vilket kommer ske även i år. För mig är det en viktig dag som handlar om demokrati, med fokus på alla människors lika rättigheter och jämställdhet oavsett etnicitet, religion eller kultur. Nationaldagsfirandet är för alla, säger Anna Sotkasiira Wik (M), kommunfullmäktiges ordförande.

Firandet i Olaiparken pågår mellan klockan 10:00-15:00 och konferencier under firandet är Lina Skandevall.

– Jag ser fram emot att få fira nationaldagen tillsammans med Norrköpings invånare. Det är ett fullspäckat program för både stora och små, med allt från musik och intervjuer till folkdans och utdelning av svenska fanan. Det är en dag för stolthet och samhörighet, säger Lina Skandevall.

Årets talare är My Cato, spelare i IFK Norrköping.

– Som framgångsrik fotbollsspelare är My en fantastisk förebild för många barn och unga och en mycket bra ambassadör för Norrköping. Jag är väldigt glad över att hon tagit sig an uppdraget att tala på ett av årets många uppskattade evenemang i Norrköping, säger Patrik Hyberts, evenemangskoordinator.

Utöver firandet i Olaiparken kommer det också hållas en ceremoni i Flygeln för nya medborgare klockan 15:00-17:00, samt en körkonsert i Hörsalen klockan 20:00.

Hela programmet för firandet i Olaiparken hittar du här

Kontakt:
Anna Sotkasiira Wiik (M)
Titel: kommunfullmäktiges ordförande
Telefon: 0724-64 00 46

Patrik Hyberts
Titel: evenemangskoordinator
Telefon: 011-15 50 16

________________________________________________________________
Avsändare: Helena Jalkner, pressansvarig
Telefon: 0725-97 09 00

Bilder

Foto: Norrköpings kommun
Foto: Norrköpings kommun
Ladda ned bild

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

 Norrköpings kommun har omkring 145 000 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 13 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2022-2026 styrs Norrköpings kommun av borgerlig samverkan, som består av M, KD och L. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Norrköpings kommun tar ansvar utifrån JO:s kritik 2.6.2023 14:13:08 CEST | Pressmeddelande

Under fredagen höll Norrköpings kommun en pressträff med anledning av Justitieombudsmannens, JO:s, beslut i veckan angående arbetsmetoder kopplade till välfärdsbrott. Under presskonferensen uttryckte kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) bland annat en önskan om att kommuners befogenheter för att förhindra felaktiga utbetalningar måste tydliggöras i lagstiftningen, och att polisen måste få riktade resurser för att arbeta med välfärdsbrott.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum