Umeå kommun

Nationaldagsfirandet flyttar till Rådhustorget

Dela

Nationaldagsfirandet kommer i år att flytta från Gammlia till centrala Umeå och Rådhustorget. Anledningen är att museiområdet på Gammlia ska byggas om och inte kommer vara en lämplig plats att fira nationaldagen på i år.

– Nationaldagen har firats på Gammlia sedan 2004. Vi får se det här som en möjlighet att testa något nytt. Jag tror vi kommer att få ett fint firande mitt i staden, med parkerna som picknickområden, säger Fredrik Lindegren, kulturchef.

Upplägg för nationaldagen är inte klart ännu men kommer att se ut ungefär som tidigare år. Programmet, som brukar vara ungefär en timme långt, kommer att vara på en scen på Rådhustorget. Det kommer även vara aktiviteter på Skeppsbron där bland annat försvarsmakten kommer att finnas på plats.

– Förutom ny placering kommer det mesta att vara sig likt. Hemvärnets musikkår ska spela, vi hälsar nya medborgare välkomna och vi sjunger nationalsången tillsammans. Förhoppningsvis kan vi ta med oss en del av känslan från Gammlia ner till centrala stan. Och kanske tillföra en ny dimension i och med den centrala placeringen och med en ökad tillgänglighet till firandet, säger Sven-Olov Edvinsson (C), vice ordförande kommunfullmäktige.

Väven håller öppet på nationaldagen

Under nationaldagsfirandet kommer det att röra sig mycket folk på torget och i Umeås centrala parker. Därför kommer Väven att hålla öppet 12–16 på nationaldagen.

Fakta om ombyggnationerna på Västerbottens museum

Under de kommande tre åren kommer Västerbottens museum att göra omfattande restaureringsarbeten på friluftsmuseet. Ett stort antal av byggnaderna kommer att förbättras och restaureras och markområden ses över. Bland annat kommer stängslet runt dammen att plockas bort och ytan öppnas upp för picknick och rekreation. Det ska också grävas för dränering och restaurering av husgrunder. Många av byggnaderna är i ett så dåligt skick att ett större arbete måste utföras.

Mer information

Fredrik Lindegren
kulturchef
090-16 34 13
070-603 25 19
fredrik.lindegren@umea.se

Sven-Olov Edvinsson (C)
1:e vice ordförande kommunfullmäktige
070-602 66 34
sven-olov.edvinsson@umea.se

 

 

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Två antagna planer för kvartersförtätningar på Teg och Haga19.6.2019 17:08:14 CESTPressmeddelande

Byggnadsnämnden har antagit två detaljplaner som gäller förtätningar av kvarter på Teg och på Haga. Ena planen gör det möjligt med fem nya flerbostadshus längs Åkervägen på Teg. Den andra planen gäller ett kvarter längs Östra Kyrkogatan, i närheten av Hagaparken, där det blir möjligt att bygga ut befintliga hus eller bygga nya större hus. På en av fastigheterna blir det även möjligt att bygga gårdshus.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum