Socialdemokraterna

Nationell attack mot gängens pengar

Dela

Socialdemokraterna presenterar i dag ett omfattande paket för att slå hårt mot den organiserade brottslighetens finansiering och organisation.

- Vi har genomfört över 80 straffskärpningar, skärpt arbetskraftsinvandringen, och tagit fram en nationell strategi mot arbetslivskriminaliteten. Men det krävs mer. Det är dags att samhället flyttar fram positionerna och tar tillbaka kontrollen över utvecklingen, säger statsminister Magdalena Andersson.

- Vi är i ett osäkert ekonomiskt läge och då är det särskilt viktigt att varje skattekrona används för att ta tillbaka kontrollen över välfärden och tryggheten. Sverige har inte råd med skattefusk eller välfärdsbrott. Vi ska vända på varje sten för att stoppa fusket och strypa gängens finansiering, säger finansminister Mikael Damberg

Hela samhället ska gå till samlad offensiv för att bryta segregationen, tränga tillbaka våldet och knäcka gängen. Vi ska strypa gängens finansiering genom att gå på den organiserade brottslighetens pengar och slå hårt mot dess organisation. Tillsammans kan vi göra vårt Sverige bättre.

Paketet innehåller:

En offensiv mot arbetslivskriminalitet

Den växande arbetslivskriminaliteten göder den organiserade brottsligheten. Det handlar om brottslighet och regelöverträdelser som resulterar i att människor utnyttjas och far illa på arbetsmarknaden och att seriösa företagare konkurreras ut av fuskare och kriminella.

Vi vill bygga ut de regionala arbetskriminalitetscentren och göra det enklare för vanligt folk att tipsa om arbetslivskriminalitet och skärpa sanktionerna för utnyttjande av arbetstagare. Genom reformer som gör det svårt att fuska, enkelt att åka fast och kännbart att bli straffad vill vi motarbeta de affärsmodeller som driver på arbetslivskriminaliteten.

Intensifierad statlig offensiv mot penningtvätt, skattefusk och välfärdsbrottslighet

Vi vill riva de sekretesshinder som står i vägen för att myndigheterna ska kunna få tag i fuskarna. Idag finns det både företag och enskilda personer som utnyttjar välfärdssystemen och fuskar sig till ersättningar och fördelar som de inte har rätt till. Det är omoraliskt och skadar förtroendet för välfärden. Myndigheterna måste vara bättre rustade och systemen bättre utformade. Vi går därför till val på att underlätta informationsutbytet mellan myndigheter, så att statens fulla kraft kan möta den som försöker fuska till sig pengar. Vi vill även inrätta en ny myndighet som ska förebygga, upptäcka och förhindra felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen.

Utökat arbete mot internationell skattebrottslighet

Varje skattekrona användas effektivt och inga pengar får rinna iväg till skatteparadis eller in i olika internationella brottsupplägg. Vi socialdemokrater går till val på att kraftsamla för att hitta fler skattefuskare och skattebrottslingar. Skatteverket ska få mer resurser så att kontrollerna kan bli fler och mer effektiva. Vi vill även få till mer internationellt informationsutbyte. När brottsuppläggen och skatteplaneringen rör sig över gränserna ska samhället ha resurser nog att jaga och utreda dem.

Kartläggning av välfärdsbrottslighet för mer effektiva insatser

För att med full kraft kunna agera mot fusk och brott inom välfärden måste kunskapen inom offentlig verksamhet höjas. Vi socialdemokrater vill därför se till att kommunalt, regionalt och statligt anställda står bättre rustade. Det behövs bättre kunskap, verktyg och utvecklade kontrollfunktioner för att identifiera misstänkta brottsupplägg inom det område man arbetar med. Vi vill därför ge i uppdrag till Statskontoret att i nära samverkan med andra myndigheter att fram bättre kunskapsstöd och verktyg för att motverka välfärdsbrottslighet.

Krafttag mot korruption och otillåten påverkan

Korruption och försök att påverka det offentliga för egen vinning är ett gift som skadar tilliten och i förlängningen samhällsgemenskapen. Oavsett om det gäller kriminella gäng som nästlar sig in eller företag som vill sko sig på bekostnad av det offentliga ska det mötas av det demokratiska samhällets samlade kraft. Socialdemokraterna går därför till val på att få på plats nya åtgärder för att bättre förebygga och bekämpa otillåten påverkan och korruption inom offentlig verksamhet och näringslivet.

Skärpt syn på köp av svarta varor och tjänster

För att bekämpa den organiserade brottsligheten måste varje led i deras kriminella verksamhet motverkas. Att köpa svarta varor och tjänster är att göda den organiserade brottsligheten.

Socialdemokraterna vill därför se över om kraven på den som köper en vara eller tjänst att försäkra sig om att den inte är svart eller smugglad kan skärpas. Vi vill även försvåra för häleri och bedrägerier på digitala marknadsplatser, samt över om kraven för understödjande av brottslig verksamhet kan skärpas.

Ta de kriminellas brottsvinster

Brott ska aldrig löna sig. Det är direkt stötande att se gängkriminella åka runt i dyra bilar och exklusiva kläder. Vi socialdemokrater vill införa en ny lagstiftning för att ta kriminellas brottsvinster. Vi ska gå på pengarna, de kriminellas dyra bilar, lägenheter, kläder och klockor.

Ordning och reda i folkbokföringen

Vi ska ha ordning och reda i våra register. Inte en enda skattekrona ska gå till de kriminella och vi ska systematiskt reda upp i dubbla och falska identiteter. Därför har vi skärpt kraven på att genomföra en identitetskontroll vid inflytt till Sverige, bland annat genom att Skatteverket ska få kontrollera biometriska uppgifter som fingeravtryck och ansiktsbild. Nu går vi till val på att skjuta till mer resurser för att skapa ordning och reda i folkbokföringen.

Presskontakt

Johan Ekström, pressekreterare hos Magdalena Andersson, 073-086 32 01, johan.ekstrom@regeringskansliet.se

Mirjam Kontio, pressekreterare hos Mikael Damberg, 073-074 05 57, mirjam.kontio@regeringskansliet.se

Socialdemokraternas presstjänst, 08-700 26 83, press@socialdemokraterna.se

Bilder

Om

Socialdemokraterna
Socialdemokraterna
Sveavägen 68
105 60 Stockholm

08-700 26 83http://www.socialdemokraterna.se

Vi vänder på varje sten för att bryta segregationen och tränga tillbaka våldet. Vi tar tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och vi skapar framtidens jobb med bra villkor i hela landet. Vi gör det som krävs, för Sverige kan bättre.

Följ Socialdemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Socialdemokraterna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum