Lernia

Nationell omställning av sjukvården ökar behovet av specialistundersköterskor – nu ska fler utbildas via yrkeshögskolan

Dela
Efter en pandemi som visat på beredskapsbrister i den svenska hälso- och sjukvården satsar regeringen tillsammans med SKR på att ställa om till ”nära vård”. För att klara omställningen behövs bland annat fler specialistundersköterskor och nu ska utbildningsbolaget Lernia utbilda fler med spetskompetens inom anestesi, operation och intensivvård. Utbildningen ges på heltid från Malmö.

Den nationella omställningen till ”nära vård” ska vara klar 2027 och innebär en mer hälsofrämjande, förebyggande, proaktiv och tillgänglig vård i hela landet. I Skåne anammades principen redan 2013 och en viktig förutsättning för att vidare klara omställningen och tillgodose en god och nära vård i regionen som utgår från patientens individuella förutsättning och behov är uppdaterad kompetens. SKR bidrar med olika insatser för att främja och utveckla personcentrerad vård och nu ska fler undersköterskor få uppdaterad kompetens genom Lernias yrkeshögskoleutbildning ”Undersköterska med specialistutbildning inom anestesi, operation och intensivvård” med bas i Malmö.

 - Specialistundersköterskor är en eftertraktad yrkesgrupp och vi kan se ett växande behov i Skåne och hela landet, inte minst nu när regeringens satsar på ”nära vård”. Därför är vi stolta över att kunna erbjuda en utbildning som möjliggör för omställningen och ska täcka det ökade behovet av specialiserad vårdpersonal, säger Ulla Gustafsson verksamhetschef på Lernia yrkeshögskola.

Den ettåriga yrkeshögskoleutbildningen ger specialkompetenser i personcentrerad omvårdnad inom anestesi, operation och intensivvård med en tydlig koppling till arbetsroller där det saknas kompetens. I utbildningen ingår praktik som ger möjlighet att snabbt komma in i arbetet på specialiserade verksamheter och ökar chanserna för en anställning efter utbildningen. Maria Eltén som gått utbildningen menar att den passar bra för den som vill skapa nya karriärmöjligheter genom vidareutbildning.

 - Utbildningen gav mig möjligheten att fortsätta jobba och studera samtidigt, och jag gick utbildningen som 50-åring och känner att man aldrig blir för gammal för att utvecklas i sitt arbete. Att få en fördjupad förståelse för sambandet mellan vetenskap och beprövad erfarenhet, det var väldigt kul och lärorikt, även för någon som har jobbat som undersköterska i 30 år, säger Maria Eltén.

Region Skåne erbjuder utbildningsanställning inom de områden som är särskilt prioriterade. En utbildningsanställning ger den, som är undersköterska möjlighet att utbilda sig med bibehållen grundlön.

Ansökan är öppen fram till 31 maj, utbildningen startar i augusti 2022.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Lernia
Lernia
WeWork, Regeringsgatan 29
111 53 Stockholm

0771-650 650https://www.lernia.se/

Om Lernia
Vi har utvecklat individers kompetens utifrån arbetsmarknadens behov i över 100 år och har bemannat den svenska arbetsmarknaden i över 20 år. Lernia omsatte 2,9 miljarder kronor 2021 och finns på över 80 orter. Vi utbildade och coachade 19 000 personer och förmedlade 10 800 bemanningskonsulter. Under året bidrog Lernia till att över 14 000 personer fick ett nytt arbete. Lernia är auktoriserat som bemannings-, utbildnings-, rekryterings- och omställningsföretag av respektive branschorganisation. Läs mer på lernia.se

Följ Lernia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lernia

Digitaliseringen ökar hos skånska företag men kompetensbrist råder – utbildning i automationsteknik i Malmö ska råda bot på problemet28.3.2023 06:15:00 CEST | Pressmeddelande

Sverige är ett exportberoende land och exportvärdet uppgår till 45 procent av BNP. Hela 70 procent av allt som exporteras är tillverkade produkter som görs eller förädlas i Sverige, enligt SCB. Samtidigt hopar sig orosmolnen bland många av de tillverkande industrierna – jobben kan hamna utomlands på grund av kompetensbrist. Både digitaliseringen och den gröna omställningen av industrin ställer helt nya krav för skånska företag. Nu öppnar utbildnings- och bemanningsföretaget Lernia ansökan till en yrkesutbildning i Malmö som ska ge skånska företag rätt kompetens för framtiden.

Kombinationen el, automation och sälj är tre kompetenser Göteborgsföretagen skriker efter – nu startar utbildningen till Försäljningsingenjör27.3.2023 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Sverige är ett exportberoende land och exportvärdet uppgår till 45 procent av BNP. Hela 70 procent av allt som exporteras är tillverkade produkter som görs eller förädlas i Sverige, enligt SCB. Det är företagen i Västra Götaland som exporterar mest i hela landet sett till värde, hela 350 miljarder kronor, enligt exportdata från 2021. Men för att behålla förstaplatsen krävs säljare som både kan teknik och försäljning. Därför startar Lernia tillsammans med näringslivet yrkeshögskoleutbildningen Försäljningsingenjör inom el och automation i Göteborg.

Östgötsk industri skriker efter elkompetens när omställningen går blixtsnabbt24.3.2023 06:10:00 CET | Pressmeddelande

Den gröna omställningen innebär att länets elbehov ökar kraftigt. Ett samverkansprojekt mellan Länsstyrelsen, Region Östergötland, Cleantech Östergötland och Linköpings universitet har som mål att accelerera elektrifieringen för att påskynda fossiloberoendet. Samtidigt vittnar företagen om kompetensbrist på elkraftsingenjörer – en nyckelkompetens när det kommer till underhåll, optimering och utbyggnad av elnätet. Därför har det lokala näringslivet krokat arm med bemannings- och utbildningsföretaget Lernia och startat den tvååriga yrkeshögskoleutbildningen Elkraftsingenjör.

Ny spetsutbildning ska hjälpa byggbranschen med kompetens för den hållbara omställningen23.3.2023 06:10:00 CET | Pressmeddelande

Bygg- och fastighetsbranschen står inför stora utmaningar de kommande åren när man ska minska sin klimatpåverkan. Samtidigt vittnar både branschorganisationer och företag om svårigheter att rekrytera de nyckelkompetenser som krävs för att kunna genomföra en omställning. En ny yrkeshögskoleutbildning, digitaliseringsutvecklare smarta hus, genom utbildnings-, matchnings-, och bemanningsföretaget Lernia, ska bidra till att lösa problemet och säkra kompetensen för branschen i framtiden. Det är den enda utbildningen som helt och hållet är inriktat mot smarta hus inom bygg- och fastighetsbranschen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum