Nationell strategi för idrottsmiljöer föreslås
Kunskapsnivån om anläggningar och utemiljöer för idrott och fritid behöver samlas och spridas och regeringen föreslås ta fram en nationell strategi för platser som används för idrott och rörelse. Idag har ingen det samlade ansvaret. Det visar en utredning från Boverket.
Regeringen gav i oktober 2020 Boverket i uppdrag att ta fram förslag på hur kunskap om anläggningar och utemiljöer för idrott och fritid kan utvecklas, samlas och förmedlas. Den 1 mars 2021 presenterade Boverket utredningen som pekar på att det saknas en samlad kunskap vad gäller planering och utformning av nya platser och föreslår därtill att regeringen tar fram en strategi för aktiverande miljöer som en grund för ett fortsatt arbete.
– Idrotten behöver plats att vara på och idrottsytor är en investering för kommunen, för en bättre folkhälsa och för ett bra samhälle. Det är självklart viktigt att idrottsytor planeras och byggs på rätt sätt och att samlad kunskap skapar potential att stödja kommuner och andra aktörer för att planering och byggen ska bli bra och användas av så många som möjligt. Boverkets utredning behöver nu leda till handling av regeringen, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.
Boverket konstaterar att kunskapen kring idrottsytor idag är spridd och att det inte finns någon aktör som har det samlade ansvaret att öka kunskapen inom dessa frågor.
– Platser för idrott och rörelse har möjlighet att bidra till att knyta ihop en stadsdel eller ett kvarter. Med rätt utformning kan föreningar både driva en idrottslig och social verksamhet. För att lyckas behövs goda exempel, rådgivning och nya idéer för att skapa moderna platser för framtidens behov säger Jonnie Nordensky, ansvarig för anläggningsfrågor på Riksidrottsförbundet.
Boverket föreslår att regeringen tar fram en strategi för aktiverande miljöer som en grund för ett fortsatt arbete. Syftet med en strategi är ta fram kunskap och kompetens för bättre genomförande och förvaltning av anläggningar och utemiljöer. Boverket menar att en sådan strategi kan tänkas innehålla följande arbetsområden:
- Ett forum för Miljöer för idrott och fritid.
- Kunskapsplattform.
- Framtagande av kunskap inom de utpekade områdena genom utdelning av uppdrag
– Vi välkomnar en nationell strategi. Flera organisationer kämpar tillsammans med denna fråga som är avgörande och påverkar alla i vårt samhälle och Riksidrottsförbundet har drivit på för att nationell samordning då vet att det påverkar alla i vårt samhälle. Smartare lösningar för idrott och rörelse bidrar till en bättre folkhälsa och gör Sverige starkare, säger Björn Eriksson.
För mer information kontakta
Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06
Jonnie Nordensky
Sakkunnig anläggnings- och idrottsmiljöfrågor, Riksidrottsförbundet
08-699 62 14
Nyckelord
Kontakter
Anna SetzmanPressansvarig, Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
Pressjour: 08-699 61 90
Om
Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 70 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.
Följ RF/SISU
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från RF/SISU
Nya förbund föreslås bli medlemmar i Riksidrottsförbundet22.4.2021 14:00:00 CEST | Pressmeddelande
Padel, islandshäst och Friskis & Svettis föreslås bli nya medlemsförbund i Riksidrottsförbundet. Däremot föreslås avslag på ansökningarna från e-sport, funktionell fitness, juiijitsu, bridge och schack.
Idrottens börda ökar22.4.2021 13:57:55 CEST | Pressmeddelande
Gällande restriktioner på grund av pandemin förlängs till den 17 maj. Det gäller både Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd samt begränsningsförordningen vilket innebär fortsatt 8 personer vid offentliga tillställningar och allmänna sammankomster.
Viktigt med fortsatt utveckling för att säkra idrottsrörelsens trovärdighet19.4.2021 18:17:58 CEST | Pressmeddelande
Idag har Centrum för idrottsforskning, CIF, släppt sin årliga rapport av statens stöd till idrottsrörelsen. Rapporten består av tre kapitel och en fördjupande analys “Idrottens riskzoner – om vägar till trygg och trovärdig idrott”
Fortfarande osäkert om SM-veckan kan genomföras16.4.2021 12:00:00 CEST | Pressmeddelande
Besked om SM-veckan i Halmstad kan genomföras eller inte flyttas fram till 4 maj. Redan nu har beslut fattats att antalet idrotter reduceras och att evenemanget blir utan publik vid ett eventuellt genomförande.
Anmälan för att följa Riksidrottsmötet 28-30 maj 202114.4.2021 15:01:33 CEST | Pressinbjudan
Riksidrottsmötet, RIM, hålls 28-30 maj 2021 och planeras att genomföras digitalt. Media är välkomna att följa mötet och behöver anmäla intresse.
Rysk underrättelsetjänst ansvariga för IT-intrång13.4.2021 11:26:07 CEST | Pressmeddelande
Säkerhetspolisen har pekat ut hackergruppen Fancy Bears på uppdrag av rysk underrättelsetjänst, GRU, som ansvariga för det olaga intrång i IT-systemet som Riksidrottsförbundet utsattes för i maj 2018. Ett viktigt besked och positivt att ansvariga pekas ut.
1 miljard kronor i stöd till idrotten1.4.2021 09:30:04 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har beslutat om ytterligare stöd till idrottsrörelsen med 1 miljard kronor med anledning av pandemin.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum