Film i Väst

Nationella produktionsrabatter uteblir, men regionen fortsätter sin satsning på film och tv

Dela

Införandet av nationella produktionsrabatter i Sverige uteblev i höstbudgeten. Det här innebär att Sverige nu nästan är det enda landet i Europa som saknar produktionsrabatter som ett incitament för filminspelningar att förlägga sin produktion i landet.

Mikael Fellenius, vd Film i Väst
Mikael Fellenius, vd Film i Väst

Västra Götalandsregionen däremot satsade redan i år på en regional produktionsrabatt och i veckan blev det klart att ytterligare 6 miljoner kommer att satsas under nästa år.

     Vi ser näringspolitiska vinster med att filminspelningar förläggs i regionen och är stolta över att vi nu går vidare med det här pilotprojektet som kommer att stärka Västra Götaland som filmregion ytterligare, säger Kristina Jonäng (C), ordförande i Regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen.

Film i Väst har under flera år drivit frågan om införandet av en nationell produktionsrabatt och varnat för vad som händer om det inte införs i Sverige.

      Det här är mycket beklagligt. Redan idag förlorar vi film- och tv-inspelningar till länder som erbjuder förmånligare villkor genom produktionsrabatter, det gäller både internationella produktioner som väljer andra länder framför Sverige men också svenska produktioner som nu tvingas utomlands. Film- och tv-produktion är en tillväxtbransch och Sverige missar tåget, säger Mikael Fellenius, vd på Film i Väst.

För mer information och frågor:

Mikael Fellenius, vd för Film i Väst, mikael.fellenius@filmivast.se

Kristina Jonäng, (C), ordförande i Regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen, kristina.jonang@vgregion.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Mikael Fellenius, vd Film i Väst
Mikael Fellenius, vd Film i Väst
Ladda ned bild
Kristina Jonäng, (c), ordförande Regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen
Kristina Jonäng, (c), ordförande Regionutvecklingsnämnden i Västra Götalandsregionen
Ladda ned bild

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 150 Guldbaggar. Till det kommer ytterligare 295 nomineringar. 2017 såg fler än 300 miljoner tittare någon av Film i Västs samproduktioner globalt. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Pressinbjudan: Ser du månen, Daniel24.1.2020 15:06:06 CETPressmeddelande

Den verklighetsbaserade danska biosuccén Ser du månen, Daniel, av Niels Arden Oplev och Anders W. Berthelsen spelades in i Göteborg förra året. Nu visas den på Göteborg Film Festivals Galasektion. Filmen har setts av 475 000 på dansk bio och blev den mest sedda danska filmen på bio förra året. Tisdag 28 januari inbjuds media att träffa Niels Arden Oplev, Anders W. Berthelsen och skådespelaren Esben Smed för intervjuer.

Visst kan vi lösa den svenska biokrisen!4.12.2019 10:53:13 CETPressmeddelande

Det går mycket dåligt för svensk film på bio. 2019 kommer att gå till historien som ett av de allra sämsta åren mätt i marknadsandel. Men den nationella filmens kris är inte ny, den är inte isolerad till Sverige och de ana-lyser och förslag som förts fram i diskussionen är alltför ytliga och enkel-spåriga. Film i Väst menar därför att det viktigaste är att hela den sam-lade svenska filmbranschen – finansiärer, kreatörer, producenter och distributörer och visare – gemensamt sätter sig för att finna orsaker och lösningar på krisen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum