Upplands Väsby kommun

Nationellt intresse för Väsbys arbete bland äldre

Dela
Kommunens samarbete med ideella krafter för att nå äldre som är ofrivilligt ensamma har gett goda resultat. Nu beskrivs arbetet i Socialstyrelsens vägledning till landets kommuner och regioner.
Foto: Mostphotos (Får endast användas med fotografens godkännande)
Foto: Mostphotos (Får endast användas med fotografens godkännande)

Samarbetet mellan kommunen och ideella krafter i lokala föreningar är framgångsrikt och har utökats under de senaste två åren. Äldre Väsbybor som upplever en ofrivillig ensamhet har genom volontärers uppsökande arbete fått hjälp att bryta isoleringen. Förutom väntjänsten, där frivilliga erbjuder sig att gå med ut på promenader, har det ordnats gemensamma träffar där äldre fått möjlighet att lära känna varandra. Till exempel ordnas det grillkvällar där det är vanligt att man når maxantalet på 70 deltagare.

Nu skriver Socialstyrelsen om Väsby i sin vägledning till chefer, verksamhetsutvecklare och personal inom landets primärvård och äldreomsorg.

– Det är naturligtvis roligt att det här arbetet inte bara blir uppskattat bland Väsbybor utan också kan sprida sig till andra. På det här sättet kan vi bidra till att fler äldre får möjligheten att bryta en ofrivillig isolering. Det är viktigt för folkhälsoarbetet och för individens välbefinnande, säger Barbro Brolin (S) som är ordförande i omsorgsnämnden.

Frivilligas arbete bland ensamma har funnits länge, men fick en nytändning för två år sedan. Fokusgrupper med äldre fick lämna synpunkter på vad som behövs för att minska ofrivillig ensamhet. Från fokusgrupperna hördes synpunkten ”vi vet inte vad som finns att göra”. Därför skapades en aktivitetskatalog. Den sprids nu till äldre och innehåller för närvarande ett hundratal tips på aktiviteter i Väsby.

– Jag hoppas att uppmärksamheten kring vårt arbete kan inspirera andra, inte minst primärvården att hänvisa äldre till de insatser som sker på ideell basis och som kan vara en hjälp mot ohälsa. Vi vill ju även jobba förebyggande mot ensamhet, säger Lena Kanström som är ordförande i volontärföreningen Vänner i Väsby.

Hon har sett konkreta exempel på äldre Väsbybor som fått ett bättre liv, inte minst genom Kompisbordet på kommunala Restaurang Himmel & Pannkaka där äldre träffas regelbundet till samvaro kring borden.

– Jag har till och med sett människor som fått nya vänner vid vårt kompisbord och som efter en tid sätter sig tillsammans och umgås vid ett eget bord. Att de etablerar en sådan vänskap och vågar ta egna steg visar att vi har lyckats! säger Lena Kanström.

En uppdaterad aktivitetskatalog för 2023 trycks i slutet av januari och kommer att finnas tillgänglig i flera offentliga lokaler i Väsby. Det kommer också vara möjligt att hämta ett eget exemplar i receptionen hos Upplands Väsby kommun.

Tre aktiviteter för äldre i Väsby:

Kompisbordet på Restaurang Himmel & Pannkaka, Dragonvägen 88-90. Tisdagar och torsdagar kl 11-13 (deltagare köper egen lunch)

Mötesplats Rubinen, Dragonvägen 88. Måndag-Fredag kl 10-13. Gratis entré och billigt fika!

Promenader och utflykter (Kontakta PRO eller SPF i Väsby)

Kontakter

Bilder

Foto: Mostphotos (Får endast användas med fotografens godkännande)
Foto: Mostphotos (Får endast användas med fotografens godkännande)
Ladda ned bild

Länkar

Om

Upplands Väsby kommun
Upplands Väsby kommun
Dragonvägen 86
194 80 Upplands väsby

08-590 970 00http://www.upplandsvasby.se/

Upplands Väsby kommun har idag över 49 000 invånare. Kommunen, som har ett strategiskt läge vid E4:an mellan Stockholm och Uppsala, med 7 minuter till Arlanda, genomgår sedan några år tillbaka en omfattande utveckling med kraftfulla satsningar på nya bostäder, kommunalt finansierad service och på att skapa goda förutsättningar för näringslivet.

Följ Upplands Väsby kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Upplands Väsby kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum