Polisförbundet

Nationellt skyddsstopp för rutinmässiga utandningsprov

Dela

Polisförbundets nationella huvudskyddsombud Patrik Danielsson har infört ett nationellt skyddsstopp för rutinmässig användning av alkoholutandningsprov vid systematiska trafikkontroller. Bakgrunden är den rådande situationen med risk för COVID-19 där personer i riskgrupper kan bli mycket svårt sjuka eller dö.

När Folkhälsomyndigheten nu höjt risken för smittan till mycket hög nivå så fanns det inget annat alternativ för mig, säger Patrik Danielsson.

Beslutet innebär att poliser under skyddsstoppet inte kommer att göra rutinmässiga utandningsprov vid trafikkontroller.

Det finns andra metoder för att kontrollera förare. Vi kan fortsätta att göra trafikkontroller där vi undersöker förarens skick, hastighet och körkort, säger Patrik Danielsson.

Vid misstanke om rattfylleri kommer utandningsprov att användas även i fortsättningen, då med extra fokus på de åtgärder som alltid vidtas för att inte sprida smitta.

Därmed är min bedömning att skyddsstoppet inte kommer att påverka polisverksamheten negativt i någon större utsträckning, säger han.

Kontakter

Om

Polisförbundet
Polisförbundet
Klara södra kyrkogata 1
11152 Stockholm

08-6769700http://www.polisforbundet.se

Polisförbundet är ett fackligt yrkesförbund som organiserar Sveriges poliser. Vi jobbar för att poliskåren ska ha goda villkor och de bästa förutsättningar för att göra ett bra jobb för allas trygghet.

Följ Polisförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Polisförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum