Jämtkraft

Naturliga förhållanden återskapas i Moen

Dela

Fisk kan vandra fritt när Moendammen i Åre kommun har tagits bort. De mer än 100 år gamla stenkistorna och utskovsdelen tas bort. Fastighetsägarna i området är positiva till förändringen. Arbetet är i det närmaste klart och på torsdagen 3 september är media välkomna att se resultatet.

- Först och främst kommer vattennivån att ligga konstant. Förut har den åkt upp och ner, kanske en och en halv meter. Och det är ju positivt att den ligger på samma nivå med tanke på de båtar och bryggor vi har sjön, man behöver inte flytta dem utefter hur vattennivån stiger eller minskar. Det är positivt. Sen hoppas jag att vi får upp lite mer gångfisk från Greningen. Det är vad Länsstyrelsen utlovat så vi får hoppas på det. Jag ser inga direkta nackdelar, det gör jag inte, säger Kjell Ericsson, fastighetsägare i området.

Utrivning av damm öppnar för vandrande fisk
Den gamla trädammen i sjön Moen hade stort underhållsbehov och tillförde endast liten produktion. Att ta bort dammen har återskapat sjöns naturliga förhållanden. Påverkan på sjön blir liten och fiskens miljö påverkas positivt när sjön öppnas till Sätterån och sjön Greningen.

Planeringen och förberedelserna kring arbetet i Moen har skett i nära samråd med fastighetsägare, markägare, Länsstyrelsen, entreprenörer och Jämtkraft.

Nu är arbetet i det närmaste klart och ni är välkomna och se hur det blev. I morgon torsdag klockan 10.30 samlas vi vid avfarten från E14 mot byn Sundsvallen för att ta oss gemensamt upp till Moen.

Moen ligger i väglöst land med ett par kilometers lätt vandring till fots. Det är blött i backen så ta gärna vattentäta skor.

Var: Åk E14 Västerut. Efter Duved, cirka fem kilometer, svänger du vänster på länsväg 322 mot byn Sundsvall (i jämnhöjd med avfarten till Sta) Vi träffas precis efter avtaget från E14.
När: torsdag 3 september
Tid: klockan 10.30

Vid frågor kontakta Lars Johnsson, Jämtkraft
073-460 52 49
lars.johnsson@jamtkraft.se

Bilder

Om

Jämtkraft
Jämtkraft
Kyrkgatan 21
83125 Östersund

063-14 90 00https://www.jamtkraft.se

Jämtkraft erbjuder hållbara energilösningar utifrån vår verksamhet inom elhandel, elproduktion, elnät och fjärrvärme. Vi ägs av tre kommuner i Jämtland; Östersund, Krokom och Åre och vi säljer el i hela Norden, både till privat- och företagskunder. Den el vi producerar själva kommer till hundra procent från förnybara energikällor såsom sol, vind, vatten och skog.

Följ Jämtkraft

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jämtkraft

Utvecklingsklustret Energi investerar i energilager som tjänst4.11.2020 09:15:00 CETPressmeddelande

Utvecklingsklustret Energi AB, som Jämtkraft är delägare av, blir genom en riktad nyemission delägare i företaget Primrock AB som erbjuder balanstjänster och lokal kapacitet från decentraliserade energilager. Detta kommer att främja en snabb övergång till ett långsiktigt hållbart elsystem med bibehållen eller förbättrad tillförlitlighet, balans och flexibilitet i Sverige och övriga Norden.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum