Naturnära jobb ger anställningar i hela landet
340 personer på 23 platser runt om i landet får nu arbete hos Skogsstyrelsen genom regeringsuppdraget Naturnära jobb. Detta som ett led i att lindra arbetslösheten bland annat kopplat till den pågående coronapandemin.

Redan nu är 200 anställda runt om i Sverige för att utföra naturnära arbeten som att sköta naturområden, röja leder och rastplatser i friluftsområden, städa stränder och kapa borrör som sticker upp i skogen.
Naturnära jobb är en satsning som riktar sig till nya eller relativt nyetablerade i Sverige eller personer som varit arbetssökande en längre tid. Målet är att de som anställs ska få erfarenhet av arbetslivet och kunskap inom de områden som efterfrågas, och därefter anställning, företrädesvis inom de gröna näringarna.
– På det här sättet hoppas vi kunna kombinera behovet av arbetskraft inom de gröna näringarna och en ny möjlighet för individerna att närma sig arbetsmarknaden, säger Fredrik Silfwerbrand, chef för enheten för arbetsmarknadsuppdrag på Skogsstyrelsen, och fortsätter:
– Det handlar om samhällsnyttiga insatser på lokal nivå genom att förbättra tillgängligheten till frilufts- och naturområden för bland annat turism och rekreation. Det här är arbetsuppgifter som annars inte hade blivit gjorda.
Alla som anställs får en individuell kompetensutvecklingsplan och minst 15 procent av arbetstiden ska gå åt till utbildning. Det kan ske i myndigheternas regi i frågor som rör hantering av skogsbruk och naturvård. Men det kan också ske av annan anordnare, exempelvis svenska för invandrare, som kan vara krav för anställningsbarhet.
Fler anställda
Målsättningen var att kunna erbjuda drygt 600 platser under 2020 men i och med den pågående pandemin har antalet deltagare behövt reduceras för att säkerställa att Folkhälsomyndighetens riktlinjer följs.
– Inom Naturnära jobb följer vi självklart Folkhälsomyndighetens råd och de riktlinjer som Skogsstyrelsen satt upp för den pågående pandemin. Det innebär i praktiken att vi bara kommer ta in 340 medarbetare i detta läge, resterande när Folkhälsomyndigheten kommer med lättnader i restriktionerna, säger Fredrik Silfwerbrand.
I budgetpropositionen för 2021 föreslår regeringen att det avsätts 180 miljoner kronor för Naturnära jobb under 2021 och 110 miljoner kronor för 2022.
Mer information:
Regeringen har avsatt totalt 150 miljoner kronor för Naturnära jobb under 2020. Skogsstyrelsen samordnar och koordinerar insatserna i uppdraget där även Sveriges geologiska undersökning, Naturvårdsverket, länsstyrelserna och Arbetsförmedlingen ingår.
Skogsstyrelsen har bedrivit arbetsmarknadspolitiska insatser sedan 1950 talet. Myndigheten har därför lång erfarenhet och väl fungerande arbetssätt för att bedriva den här typen av verksamhet.
Kontaktpersoner:
Fredrik Silfwerbrand, enhetschef för Enheten arbetsmarknadsuppdrag, Skogsstyrelsen
fredrik.silfwerbrand@skogsstyrelsen.se, 073-719 54 80
AnnaLena Olausson, pressansvarig, Skogsstyrelsen
annalena.olausson@skogsstyrelsen.se, 076-795 93 36
Nyckelord
Bilder


Länkar
Om
Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsen begär mer pengar till naturvård26.2.2021 08:32:26 CET | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen begär 800 miljoner kronor extra per år för arbete med naturvårdande skötsel, områdesskydd och intrångsersättningar de kommande tre åren. Det framgår av myndighetens budgetunderlag som nu är lämnat till regeringen.
Få nya områdesskydd bildades under 20205.2.2021 08:54:25 CET | Pressmeddelande
Skogsstyrelsens bildande av områdesskydd fortsätter att ligga på en låg nivå. Arealen skog som skyddas genom naturvårdsavtal eller biotopskydd per år har minskat med närmare en tredjedel de senaste två åren.
Stora granbarkborreskador väntas i år - men sannolikt mindre än ifjol18.1.2021 08:52:40 CET | Pressmeddelande
Det kommer att bli betydande skador av granbarkborrar under 2021, men enligt en ny rapport från SLU är det troligt att skadorna blir mindre i år än under 2020. En avgörande faktor är vädret.
Miljontals granar dödades av granbarkborren 20204.12.2020 06:45:00 CET | Pressmeddelande
Skadorna av granbarkborre når nya rekordnivåer. En slutlig inventering av årets skador visar att närmare 8 miljoner kubikmeter gran har dödats av skadeinsekten.
Skogsstyrelsen korrigerar statistik om träd och träddelar som lämnats vid avverkning29.10.2020 09:37:08 CET | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen korrigerar statistik som varit felaktig sedan 2008. Statistiken rör kvantiteter av träd och träddelar som lämnats som hänsyn vid föryngringsavverkning.
Skogsstyrelsen begär 360 miljoner kronor av regeringen för att klara ersättningar i fjällnära skog15.10.2020 09:32:03 CEST | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen begär ytterligare 360 miljoner kronor i anslag av regeringen för år 2021. Pengarna behövs för att kunna betala intrångsersättning för de stora volymer nekad avverkning i fjällnära skog som bedöms bli aktuella under det kommande året.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum