Naturnära jobb leder till fler anställningar och utbildningstillfällen

– Naturnära jobb gör stor skillnad i hela landet och framför allt för de personer som fått möjlighet att komma in på arbetsmarknaden, säger Fredrik Silfwerbrand, enhetschef för arbetsmarknadsuppdrag på Skogsstyrelsen.
Regeringsuppdraget Naturnära jobb har sedan starten i oktober 2020 utfört arbetsuppgifter över hela landet, som att röja vandringsleder och inventera skogsmark. Totalt har det blivit 2600 åtgärder, främst i naturreservat.
– Viktigt att komma ihåg här är att det handlar om arbetsuppgifter som gör skillnad för samhället, viktiga åtgärder som annars inte blivit gjorda. Arbetsuppgifterna bidrar till exempel till att vi får en ökad tillgänglighet till friluftsliv och rekreation runt om i Sverige, något som haft en mycket stor betydelse inte minst sedan pandemins utbrott då besökarna blivit betydligt fler, säger Fredrik Silfwerbrand.
Statistik visar att regeringssatsningen lett till att 32 procent gått från Naturnära jobb till nya anställningar eller studier.
– De här siffrorna ger en tydlig bild av det Naturnära jobb är tänkt för: den som får hjälp att få komma in på arbetsmarknaden genom ett jobb på Skogsstyrelsen ökar sin anställningsbarhet och möjlighet till fortsatt jobb hos en annan arbetsgivare, säger Fredrik Silfwerbrand.
Arbetskraft saknas
I dag saknas också arbetskraft inom de gröna näringarna runt om i landet, främst grönyteskötare men även maskinförare i både skog och lantbruk, vilket Naturnära jobb bidrar till att matcha mot. I dagsläget finns dock inga indikationer på att regeringsuppdraget kommer att fortsätta efter 2022. Skogsstyrelsen förbereder därför för en nedstängning.
– Vi hoppas fortfarande på att få positiva besked om en förlängning, men i nuläget måste vi börja förbereda för en nedstängning 31 december 2022. Det är tungt, särskilt när vi vet att behovet är stort att både utveckla individen och att få de naturnära jobben utförda. Vi ser därför gärna att Naturnära jobb permanentas, och lyfter det till regeringen, säger Fredrik Silfwerbrand.
Fakta: Skogsstyrelsen genomför tillsammans med flera andra myndigheter en satsning på naturnära jobb för nyetablerade i Sverige eller personer som varit arbetssökande under en längre tid.
Delrapport visar att Naturnära jobb leder till fler anställningar.
Se var jobben gjorts: Visualiseringskarta.
Mer information:
Fredrik Silfwerbrand, enhetschef för arbetsmarknadsuppdrag, Skogsstyrelsen,
0498-25 85 17, 073-719 54 80, fredrik.silfwerbrand@skogsstyrelsen.se
AnnaLena Olausson, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, annalena.olausson@skogsstyrelsen.se
Nyckelord
Bilder

Länkar
Om
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.
Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den.
Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.
Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Skogsstyrelsens kontor i Nordmaling stängs från årsskiftet22.3.2023 14:06:57 CET | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen kommer att stänga kontoret i Nordmaling från och med årsskiftet. De tre personer som berörs kommer istället att flytta till kontoret i Umeå.
Gratis webbinarier: så klimatanpassar du skogen20.3.2023 08:07:21 CET | Pressmeddelande
Klimatfrågorna får allt större betydelse för skogsbruket och påverkar enskilda och stora skogsägare. Därför möter nu Skogsstyrelsen kunskapsbehovet med satsningen Klimatveckan för skogen under vecka 13. Hela veckan blir det dagliga webbinarier och frågestunder med experter, gratis för skogsägare, yrkesverksamma och andra intresserade.
Ny webb-utbildning för skogsägare ska öka hänsyn till renskötsel13.3.2023 11:17:38 CET | Pressmeddelande
Skogsbruk kan ha stor påverkan på rennäringen och inte sällan behöver markägare och samebyar ta hänsyn till varandra. Därför har nu Skogsstyrelsen tagit fram en ny webb-utbildning, gratis för alla aktörer, för att öka kunskapen om hur skogsbruk och skogsskötsel kan främja renskötseln.
Stor konferens: är det för mycket eller för lite älg i skogen?10.3.2023 09:14:34 CET | Pressmeddelande
Hur stor älgstam kan vi ha utan att få för mycket skador på skogen? 15 mars samlas forskare, Skogsstyrelsens experter, jägarorganisationer och andra intressenter, till årets stora Skog- och viltkonferens i Östersund. Syfte: öka kunskap och samsyn för en mer hållbar förvaltning av skog och klövvilt.
Skogsstyrelsen vill att systemet med avverkningsanmälningar utreds28.2.2023 08:11:44 CET | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen vill att systemet med att skogsägare behöver skicka in en avverkningsanmälan när de vill avverka utreds. Istället för att granska varje enskild avverkning skulle det kunna ersättas med en övergripande systemtillsyn. Utredningen föreslås i det budgetunderlag som Skogsstyrelsens styrelse beslutat om. Motivet är den pågående rättsutvecklingen men även kommande EU-initiativ.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum