Naturskyddsföreningen lanserar valkompass för klimat- och miljöpolitiken
Vilket parti tycker som du i klimat- och miljöpolitiken? I Naturskyddsföreningens valkompass kan du som väljare få svar på vad olika partierna tycker om en rad olika frågor inom miljö- och klimat.
– Det är svårt att navigera bland partiernas alla budskap om hur vi ska lösa klimat- och naturkrisen. Med vår valkompass hoppas vi att väljarna lättare ska hitta det parti som de delar åsikt med i klimat- och miljöfrågorna, säger Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen.
I Naturskyddsföreningens valkompass finns 17 frågor om miljö- och klimat. Samtliga partier har uppgett sin inställning i varje fråga, och resultatet speglar hur väl svaren matchar partiernas miljöpolitik.
Frågorna handlar om allt från fossilförbud och kärnkraft till skydd av skog och mark att stärka det ekologiska lantbruket och säkra giftfria materialflöden.
– Det har kanske aldrig varit viktigare än nu att svenska väljare använder sin röst för att ge politikerna en tydlig signal om att miljö- och klimatfrågorna behöver sättas högre på agendan, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
Som underlag till valkompassen ligger Naturskyddsföreningen granskning av partiernas miljöpolitik inför kommande mandatperiod. Samtliga riksdagspartier har fått ta ställning till 22 olika miljöförslag inför valet 2022. Partierna har även fått ange sina mest prioriterade förslag inom miljö- och klimatpolitiken inför kommande mandatperiod.
Resultatet i Naturskyddsföreningens valkompass är information om vilket eller vilka partier du troligen ligger närmast i klimat- och miljöfrågan. Inga resultat från valkompassen sparas.
Om
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Naturskyddsföreningen på plats i Almedalen – granskar miljöpolitiken27.6.2022 14:57:14 CEST | Pressmeddelande
I år fokuserar Naturskyddsföreningen på politikertalen och vad politikerna säger om klimat- och miljöpolitiken i Almedalen. Både Johanna Sandahl, ordförande, och Karin Lexén, generalsekreterare, kommer att vara på plats för att analysera och kommentera partiernas klimat- och miljölöften.
Naturskyddsföreningen på plats vid FN:s havskonferens23.6.2022 13:34:18 CEST | Pressmeddelande
Inför FN:s havskonferens i Lissabon 27 juni – 1 juli, som Naturskyddsföreningen närvarar på, kräver föreningen att mer görs för att uppnå de globala havsmiljömålen, inte minst målet om ett hållbart fiske. Sverige måste prioritera en omställning av fisket och främja utvecklingen av ett skonsamt, småskaligt fiske i Sverige, EU och resten av världen. Det kräver Naturskyddsföreningen i ett öppet brev till regeringen, som undertecknats av över 15 000 privatpersoner.
Sverige anmäls till EU för bristande skogslagstiftning22.6.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu anmäler Naturskyddsföreningen Sverige till EU-kommissionen för omfattande brister i den svenska lagstiftningen när det gäller artskyddet och arters livsmiljöer i skogen. Den svenska skogslagstiftningen lever inte upp till EU-rätten på ett flertal punkter, enligt Naturskyddsföreningen.
Naturskyddsföreningen tar Gállok-ärendet till domstol20.6.2022 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen ansöker om rättsprövning av regeringens beslut om en gruva i Gállok (Kallak). Anledningen är bland annat att gruvan riskerar att medföra mycket negativ miljöpåverkan på stora mark- och vattenområden.
Naturskyddsföreningen besviken på Miljöprövningsutredningen15.6.2022 14:21:57 CEST | Pressmeddelande
Nu står det klart att miljöprövningen i Sverige inte behöver förenklas för att gynna den gröna omställningen. Men det stora problemet med evighetstillstånd för miljöfarlig verksamhet är inte löst. Naturskyddsföreningen är mycket besviken på Miljöprövningsutredningens förslag att gamla tillstånd ska omprövas först efter 40 år och att nya tillstånd som huvudregel inte ska tidsbegränsas. Och förslaget om ”Lex Cementa”, eller giltighetsförlängning som utredningen kallar det, är enligt föreningen ett starkt hot mot miljön.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum