Naturvetarna

Naturvetarna för dialog med Region Dalarna om att satsa på medarbetarna

Dela

I dag besöker Naturvetarna Region Dalarna och Falu lasarett. Under dagen träffar Naturvetarna medlemmar och gör olika arbetsplatsbesök på lasarettet, syns i offentliga miljöer och för dialog med regionen om att satsa på medarbetarna genom rimliga löner, god arbetsmiljö och möjligheter till utveckling.

Vetenskapliga framsteg ställer nya krav på hälso- och sjukvårdens arbetssätt. Ledarskap och förtroende för medarbetarna blir då viktigare än någonsin. För att dra nytta av den nya teknologin för att effektivisera arbetet och öka kvaliteten i vården, måste arbetsgivaren satsa på medarbetarna.

- Idag ser vi hur medarbetare inom hälso- och sjukvården arbetar sig sjuka eller väljer att arbeta deltid för att klara vardagen. Det är en märklig utveckling i en verksamhet som syftar till att stärka hälsan, säger Marita Teräs, utredare på Naturvetarna och projektledare för förbundets satsning på hälso- och sjukvården.

Svårt att rekrytera. Regionerna har svårt att rekrytera. Region Dalarna, liksom andra regioner, måste bli bättre arbetsgivare och skapa förutsättningar för att attrahera, utveckla och behålla sin personal.

- Idag finns 10 000 naturvetare inom svensk hälso- och sjukvård. I framtiden kommer ännu fler att arbeta i sektorn.

Av naturvetare inom hälso- och sjukvården har idag 4 av 10 legitimation och arbetar som biomedicinska analytiker, dietister eller sjukhusfysiker. Övriga är specialiserade inom naturvetenskap, data eller medicin.

Naturvetare skapar framtidens hälso- och sjukvård. Naturvetares kompetens tas inte tillvara på ett optimalt sätt. Naturvetarna som fackförbund arbetar för att skapa bättre förutsättningar för de tjugotalet olika naturvetaryrken som finns i landets regioner.

– Om arbetsgivaren förbättrar dialogen med medarbetarna kan naturvetares kompetens utnyttjas på ett bättre sätt. Det leder i sin tur till en högre kvalitet i hälso- och sjukvården. Naturvetare skapar framtidens hälso- och sjukvård, säger Marita Teräs.

Falu lasarett. Vid sitt besök i dag på Falu lasarett träffar Naturvetarna medlemmar på deras arbetsplatser. Naturvetarna bjuder också till föreläsningen ”Utveckla din personliga hållbarhet”.

Naturvetarnas satsning på hälso- och sjukvård. I sin satsning på hälso- och sjukvårdssektorn för att synliggöra vikten av naturvetares kompetens besöker Naturvetarna landets regioner. Förbundet för dialog med medlemmar (naturvetare), arbetsgivare och verksamhetsföreträdare samt regionpolitiker.

I filmen Så tar naturvetare fajten mot cancer berättar Naturvetarna om hur några medlemmar i förbundet – naturvetare i olika professioner – är med och skapar framtidens hälso- och sjukvård:

Så tar naturvetare fajten mot cancer

För vidare information, v.v. kontakta:
Marita Teräs, utredare och projektledare Naturvetarnas hälso- och sjukvårdsprojekt, tfn 073-366 24 81

Nyckelord

Kontakter

Om

Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.

Vi har 33 000 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.

Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.

Följ Naturvetarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum