Naturvin, 70-tal och bastububbel – här är 7 av Finlands bästa barer

Dela

Att Finland har en anrik dryckeskultur är vida känt, men visste du att landet även har en internationellt erkänd barscen? Här står hantverket och upplevelsen i centrum, ofta med fokus på naturen och lokala råvaror. Vi har samlat sju finska bartips, från norr till söder, för såväl naturvinsnovisen som cocktailkonnässören.

Flytande konstverk på den dolda pärlan Tiima. Foto: Emmiina Lehtonen
Flytande konstverk på den dolda pärlan Tiima. Foto: Emmiina Lehtonen

Bastu och bubbel på Kuuma

Laukontori 21
33200 Tammerfors

Har man verkligen gjort Finland om man inte har bastat åtminstone en gång? Tveksamt. Tur då att man kan få både en stund i saunan och något gott att dricka på Kuuma – restaurang, bar och bastu i ett. I denna relaxupplevelse längs med Tammerfors ström är löyly, enkelt översatt till ”bastuånga”, en central del. Här erbjuds både traditionell vedeldad bastu för nybörjaren och rökbastu för bastuentusiasten som vill ta upplevelsen till nästa nivå. Besökare kan varva en stund i bastun med ett glas i någon av barerna och ett dopp i avsvalkningspoolen i forsen. Se med andra ord till att avsätta lite tid för Kuuma, då det lätt blir en helkväll på det här avslappningspalatset.

Läs mer på: www.saunaravintolakuuma.fi

Avslappnad lyx på Jackie

Iso Roobertinkatu 21
00120 Helsingfors

Under konceptet Beats & Pizza lyckas populära Jackie tillfredsställa samtliga fem sinnen. På menyn: pizza, med alltifrån klassiker till mer ovanliga kombinationer som shiitake-teriyaki, ackompanjerat av ett varierat utbud av europeiska viner. Bakom interiören står Helsingforsbaserade designbyrån Studio Joanna Laajisto, där designklassiker och påkostade materialval för tankarna till en mytomspunnen milanesisk bar på 70-talet. Tillsammans med en genuin kärlek till musik, med DJ-spelningar varje fredag och lördag, skapar Jackie en unik känsla av avslappnad lyx. Ett måste om man är i krokarna.

Läs mer på: www.jackie.fi

Snötäckta vidder på Restaurant Utsu

Harjatie 4
99130 Levi

Att vi äter med ögonen är en gammal sanning, men är det så att vi även dricker med ögonen? Utsu kan vara ett bevis på att så är fallet. I norra Finlands skogar reser sig nämligen denna höga hydda, helt i glas, med oslagbar panoramavy över naturen. På Utsu har den arktiska menyn parats med viner från främst Frankrike, Spanien och Italien, men på vinlistan hittas även inhemska överraskningar från Ainoa Winery, såsom bärviner gjorda på finska blåbär och hjortron. Mest slående av allt är dock den enastående miljön där besökare äter och dricker med finska Lappland som bakgrund. På hösten täcks skogen i ruska, finskans ord för höstsäsongens färgexplosion, och på vintern sträcker sig vita vidder under den blågröna norrskenshimlen. Ett varmt litet guldkorn, gömt i den kalla, snötäckta skogen.

Läs mer på: www.leviniglut.net/fi/ravintola-utsu

Naturvin och pizza på YLP!

Iso Kirkkokatu 23
10600 Ekenäs

Kocken Nick Victorzon har ett minst sagt stjärnbestrött CV. Efter att ha drillats på flera europeiska Michelin-restauranger återvände han till sin hemstad Ekenäs i sydligaste Finland där han öppnade YLP!, en pizzeria och bar där fine dining möter zero waste. Här hittar du fantastiska naturviner i överflöd som med fördel avnjuts med en pizza (YLP står ju trots allt för ”Your Local Pizza”). Maten som serveras här är inte bara nytänkande när det gäller säsongsbetonad mat – vad sägs om pizza med fänkål, rönnbär eller strömming? – utan har även noll, eller tillochmed positiv, klimatpåverkan. Kom för vinet, stanna för pizzan!

Läs mer på: www.ylp.fi

Sinnliga överraskningar på Ostroferia

Isokatu 13
90100 Uleåborg

Vid Bottniska vikens kust ligger Uleåborg, känt som det nordligaste metropolområdet i Finland. Här driver makarna Jenny och Jussi restaurangen Ostroferia, en kärleksförklaring till Uleåborgs matkultur. I köket, där Jussi styr, tas det lokala jordbruket, mjölkproduktionen och naturen tillvara på i allt från spannmål till kött. Serveringen styrs i sin tur av Jenny, där naturliga, ekologiska och biodynamiska viner dominerar dryckesportföljen (även om en enstaka sake gör ett gästspel då och då). Inte så hungrig? Då hoppar du med fördel över till ön Pikisaari, ett stenkast från Ostroferia, där du hittar deras lillasyster, vinbaren Kurkela. Här är tallrikarna mindre (tänk tilltugg), men samma känsla vilar här som hos Ostroferia – det vill säga trevliga viner i avkopplad atmosfär.

Läs mer på: www.ostroferia.com

En resa i tiden på Tiima

Satakunnankatu 10
33100 Tammerfors

Tiima är en inget annat än en dold pärla som äntligen har trätt fram ur skuggorna. Detta var tidigare en speakeasybar som gömde sig bakom en gammal klockbutiksfront, men som nu har lämnat hemlighetsmakeriet bakom sig och välkomnar gästerna tillbaka till det glada 60- och 70-talet. I denna cocktailbar finns inga ölkranar – istället finns en kärleksfullt kurerad dryckesmeny bestående av tolv cocktails, en för varje klockslag, där klassiker samsas med Tiimas egna flytande konstverk. Ironiskt nog är det lätt att glömma bort tiden i den här prisvinnande baren där väggarna kryllar av olika klockor. Troligtvis beror det på de handgjorda ingredienserna och den trevliga personalen.

Läs mer på: www.olympiakortteli.fi/tiima

Gamla världens vin på Wino

Fleminginkatu 11
00500 Helsingfors

På Wino är ledorden avslappnat och okomplicerat. Här, ett stenkast från Björnparken i trendiga boho-området Berghäll, specialiserar man sig på naturviner från främst gamla världen. Med en handplockad vinkällare och en ambitiös vinlista som uppdateras varje vecka är Winos utbud den perfekta blandningen av kunskap och lekfullhet. Även matmenyn uppdateras efter säsong med hänsyn till färska och ekologiska ingredienser. Passar såväl den erfarne naturvinsdrickaren som den nyfikne novisen.

Läs mer på: www.wino.fi

OM VISIT FINLAND
Visit Finland är en del av Business Finland, en myndighet för turism och internationell kännedom om Finland, med uppgift att utveckla bilden av Finland som en resedestination. För mer information, läs mer på www.visitfinland.com.

FÖR KONTAKT OCH MER INFORMATION, KONTAKTA:
Lisa Blomqvist, presskontakt Visit Finland, +46 70 819 88 04, lisa.blomqvist@obeyapr.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Flytande konstverk på den dolda pärlan Tiima. Foto: Emmiina Lehtonen
Flytande konstverk på den dolda pärlan Tiima. Foto: Emmiina Lehtonen
Ladda ned bild
Tiima. Foto: Mikko Malinen
Tiima. Foto: Mikko Malinen
Ladda ned bild
Jackie. Foto: Mikko Ryhänen
Jackie. Foto: Mikko Ryhänen
Ladda ned bild
Jackie. Foto: Mikko Ryhänen
Jackie. Foto: Mikko Ryhänen
Ladda ned bild
Jackie. Foto: Mikko Ryhänen
Jackie. Foto: Mikko Ryhänen
Ladda ned bild
Kuuma. Foto: Laura Vanzo/Visit Tampere
Kuuma. Foto: Laura Vanzo/Visit Tampere
Ladda ned bild
Kuuma. Foto: Laura Vanzo/Visit Tampere
Kuuma. Foto: Laura Vanzo/Visit Tampere
Ladda ned bild
Restaurant Utsu. Foto: Restaurant Utsu
Restaurant Utsu. Foto: Restaurant Utsu
Ladda ned bild
Restaurant Utsu. Foto: Restaurant Utsu
Restaurant Utsu. Foto: Restaurant Utsu
Ladda ned bild
Ostroferia. Foto: Hannele Hyvärinen/Kokit ja Potit
Ostroferia. Foto: Hannele Hyvärinen/Kokit ja Potit
Ladda ned bild
Ostroferia. Foto: Hannele Hyvärinen/Kokit ja Potit
Ostroferia. Foto: Hannele Hyvärinen/Kokit ja Potit
Ladda ned bild
YLP! Foto: Peik Victorzon
YLP! Foto: Peik Victorzon
Ladda ned bild
YLP! Foto: Peik Victorzon
YLP! Foto: Peik Victorzon
Ladda ned bild

Om

Visit Finland
Porkkalankatu 1
00180 Helsingfors

https://www.visitfinland.com/

Följ Visit Finland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Visit Finland

Åland och Åbo for foodies – upptäck matdestinationerna en färja bort2.9.2021 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Finland som matdestination är ännu outforskad mark för många svenska foodies men det är dags att ta sikte över Östersjön mot de finska kust- och skärgårdspärlorna Åland och Åbo. Bara en färja bort hittar man ett ambitiöst restaurangliv, superlokala råvaror och om man har tur en och annan viking. Vi har samlat öarnas bästa och mest udda mat- och restaurangupplevelser.

Visit Finland välkomnar turister genom att visa upp reseinitiativ födda ur pandemin30.6.2021 10:50:46 CEST | Pressmeddelande

I spåren av pandemin har finska reseföretag och entreprenörer, precis som i många andra länder, tvingats mot nya arbetssätt, initiativ och satsningar. Visit Finland vill med sitt initativ Hospitality Heroes lyfta några av dem och samtidigt visa upp hur Finland kommit att bli det perfekta resmålet efter pandemin, med rejält med svängrum och storsatsningar på hållbar turism. Kocken Henri Aléns forskningsprojekt och välgörenhetsveckor, Barö Archipelago Hotel med kontaktlösa upplevelser och Fårfarmen Hakamaas virtuella fårmöten är några av satsningarna kring hållbar och säker turism som lyfts fram i Hospitality Heroes.

Fira midsommar med finsk twist: 5 sätt att uppdatera ditt firande23.6.2021 16:07:59 CEST | Pressmeddelande

Med tanke på den mörka och långa nordiska vintern är det inte konstigt att sommaren är tiden då vi lever upp och vill umgås och festa. I både Sverige och Finland är midsommar (Juhannus på finska) en av årets största traditioner, även om den firas på lite olika sätt. Här följer några finska twistar att inspireras av för att ge årets midsommarfirande en fräsch uppdatering:

Finlands gränser öppnas för turister: 5 anledningar till att semestra i världens lyckligaste och mest hållbara land21.6.2021 11:34:24 CEST | Pressmeddelande

Efter tio månaders stängda gränser öppnar Finland idag, måndagen den 21 juni, sina gränser för turister från EU och Schengen. För inträde i landet behövs dock intyg på vaccination senast fjorton dagar innan resa, eller intyg på bekräftad COVID-19-infektion inom de senaste sex månaderna. Korrekt information uppdateras löpande på Finnish Border Guards hemsida, och för en enkel och smidig inresa rekommenderas officiella inreseguiden Finentry.

Helsingforsbiennalen 2021 öppnar den 12 juni9.6.2021 15:00:00 CEST | Pressmeddelande

Helsingforsbiennalen öppnar upp för allmänheten den 12 juni, under stadens årliga firande ”Helsingforsdagen”. Fram till den 26 september visar biennalen samtida konst på den tidigare militär-ön Skanslandet i Helsingfors skärgård. Några konstverk visas även på fastlandet. Med titeln The Same Sea presenterar biennalen 41 konstnärer och konstnärsgrupper från Finland och hela världen. 75 procent av konstverken är nyskapade och platsspecifika installationer som utforskar Skanslandets kulturhistoria, geopolitiska läge och dynamiska miljö.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum