Nedblåsta granar ökar risken för nya angrepp av granbarkborre
Efter vinterns stormar och oväder finns det gott om nedblåsta och snöskadade träd som granbarkborren kan föröka sig i över stora delar av Götaland och Svealand. Därför behöver nu skogsägare agera för att minska risken för ökade angrepp av skadeinsekten som snart vaknar till liv.

– Snart kommer vi in i årets svärmningssäsong och då är de skadade träden perfekt för granbarkborren att föröka sig i. Risken är då stor att även stående granar i närheten angrips och dödas av insekten om inte träden kommer ut ur skogen, säger Mattias Sparf, sakkunnig på granbarkborre på Skogsstyrelsen.
Lokalt stora mängder
Skogsstyrelsen har inte gjort någon inventering över hur mycket skog som blåst ner eller drabbats av snöbrott under vintern. Men den övergripande bilden är att det är spridda skurar med skadad skog och att det lokalt kan finnas ganska stora mängder som behöver tas om hand.
Enligt de regler som finns i skogsvårdslagen för bekämpning av skadliga insekter måste det skadade virket vara ute från skogen och levererad till industri före 1 juli. Max 3 kubikmeter granvirke får lämnas kvar inom det så kallade bekämpningsområdet för granbarkborre.
– Sett till risken för angrepp är det bästa om virket tas bort innan svärmningen kommer i gång, vilket oftast sker under maj eller början av juni. Prioritera de granar som ligger i solbelysta hyggeskanter eftersom de är mest attraktiva för barkborrarna, säger Mattias Sparf.
Viktigt att inventera
Skogsstyrelsen uppmanar nu skogsägare att:
- Inventera sina skogar på skador så snart möjligt. Tänk på att det finns risker med att vistas och arbeta i stormskadad skog.
- Om området behöver avverkas, gör en avverkningsanmälan. Om skogen är ung kan du även behöva söka dispens från lägsta slutavverkningsålder.
- Ta kontakt med ditt skogliga ombud för planering av att få ut den skadade skogen så snart som möjligt.
Kontakt:
Mattias Sparf, skogskonsulent, Östergötlands distrikt, Skogsstyrelsen, 013-32 97 47, 070-668 82 72, mattias.sparf@skogsstyrelsen.se
Lokala kontakter tillgängliga 28 april:
Kalmar: Ove Arnesson, 0491 – 76 39 93, 070 – 641 37 32, ove.arnesson@skogsstyrelsen.se
Blekinge: Robert Sunesson, 072 – 505 51 79, robert.sunesson@skogsstyrelsen.se
Värmland: Hans Källsmyr, 0565 – 477 84, 070 – 647 01 26, hans.kallsmyr@skogsstyrelsen.se
Pressinformation:
Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 94 93, 073-029 84 92, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se
Vår pressjour är tillgänglig vardagar kl. 8.00–20.00 samt helger kl. 10.00–15.00, 036-35 94 91. Under kontorstid kan du även nå oss via mejl: pressjour@skogsstyrelsen.se
Mer om granbarkborren: Skogsstyrelsen - Granbarkborre
Mer om vad lagen säger om skadat virke: Skogsstyrelsen - Regler för bekämpning av skadliga insekter
Nyckelord
Bilder

Länkar
Om
Skogsstyrelsen – en lokalt förankrad myndighet med uppdragsverksamhet
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vi finns över hela landet med huvudkontor i Jönköping. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda. Den lokala förankringen är viktig för oss. Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Ny naturupplevelse invigs för shoppande familjer i Ullared18.5.2022 08:44:33 CEST | Pressmeddelande
Nu kan shoppande familjer och naturintresserade campinggäster i Ullared få uppleva naturen på ett helt nytt sätt med fina fiskar och ovanliga musslor. Den 21 maj invigs vandringsslingan Vattnets värden längs med Hjärtaredsån precis intill Gekås camping. Vi startar klockan 10.00 och håller på till klockan 14.00.
100 000 nya kulturlämningar hittades i skogen med ny AI-teknik9.5.2022 08:57:29 CEST | Pressmeddelande
Med hjälp av ny teknik, data från laserskannad skog och artificiell intelligens, har 100 000 kulturlämningar som tidigare inte var kända hittats i svenska skogar. Dataunderlaget kan därmed bidra till att minska risken för skador eller påverkan vid exempelvis skogsbruk eller utbyggnad av infrastruktur och nu ska tekniken utvecklas.
Nya kartor visar: här är risken för granbarkborre störst3.5.2022 09:03:19 CEST | Pressmeddelande
Med hjälp av digitala riskkartor kan skogsägare se var risken är som störst för angrepp av granbarkborren. Snart vaknar skadeinsekten ur sin vintervila och Skogsstyrelsen uppmanar därför skogsägare att ta hjälp av de uppdaterade och mer träffsäkra kartorna i sin mobil eller dator.
Snökanonen knäckte stora mängder skog i Örebro län – ökad risk för granbarkborre26.4.2022 15:11:37 CEST | Pressmeddelande
Skogsstyrelsen har senaste veckan fått fler och fler rapporter om stora mängder skog som skadats i Örebro län av snöovädret innan påsk. Hela bestånd med skog kan vara spolierade av den tunga blötsnön och måste avverkas i förtid. Skogsägare uppmanas nu agera för att minska riskerna för ökade angrepp av granbarkborren som snart vaknar till liv.
Miljonsatsning på kartläggning av skadade skogar i Norrland11.4.2022 07:20:00 CEST | Pressmeddelande
Ungskog som drabbats av skador från svampar och bete av älg och annat vilt, blir ett allt större problem i norra Norrland. Därför satsar Skogsstyrelsen nu 3,5 miljoner kronor på att kartlägga skadornas omfattning i flera norrlandslän.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum