Nedblåsta granar ökar risken för nya angrepp av granbarkborre

– Snart kommer vi in i årets svärmningssäsong och då är de skadade träden perfekt för granbarkborren att föröka sig i. Risken är då stor att även stående granar i närheten angrips och dödas av insekten om inte träden kommer ut ur skogen, säger Mattias Sparf, sakkunnig på granbarkborre på Skogsstyrelsen.
Lokalt stora mängder
Skogsstyrelsen har inte gjort någon inventering över hur mycket skog som blåst ner eller drabbats av snöbrott under vintern. Men den övergripande bilden är att det är spridda skurar med skadad skog och att det lokalt kan finnas ganska stora mängder som behöver tas om hand.
Enligt de regler som finns i skogsvårdslagen för bekämpning av skadliga insekter måste det skadade virket vara ute från skogen och levererad till industri före 1 juli. Max 3 kubikmeter granvirke får lämnas kvar inom det så kallade bekämpningsområdet för granbarkborre.
– Sett till risken för angrepp är det bästa om virket tas bort innan svärmningen kommer i gång, vilket oftast sker under maj eller början av juni. Prioritera de granar som ligger i solbelysta hyggeskanter eftersom de är mest attraktiva för barkborrarna, säger Mattias Sparf.
Viktigt att inventera
Skogsstyrelsen uppmanar nu skogsägare att:
- Inventera sina skogar på skador så snart möjligt. Tänk på att det finns risker med att vistas och arbeta i stormskadad skog.
- Om området behöver avverkas, gör en avverkningsanmälan. Om skogen är ung kan du även behöva söka dispens från lägsta slutavverkningsålder.
- Ta kontakt med ditt skogliga ombud för planering av att få ut den skadade skogen så snart som möjligt.
Kontakt:
Mattias Sparf, skogskonsulent, Östergötlands distrikt, Skogsstyrelsen, 013-32 97 47, 070-668 82 72, mattias.sparf@skogsstyrelsen.se
Lokala kontakter tillgängliga 28 april:
Kalmar: Ove Arnesson, 0491 – 76 39 93, 070 – 641 37 32, ove.arnesson@skogsstyrelsen.se
Blekinge: Robert Sunesson, 072 – 505 51 79, robert.sunesson@skogsstyrelsen.se
Värmland: Hans Källsmyr, 0565 – 477 84, 070 – 647 01 26, hans.kallsmyr@skogsstyrelsen.se
Pressinformation:
Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 94 93, 073-029 84 92, peter.jernberg@skogsstyrelsen.se
Vår pressjour är tillgänglig vardagar kl. 8.00–20.00 samt helger kl. 10.00–15.00, 036-35 94 91. Under kontorstid kan du även nå oss via mejl: pressjour@skogsstyrelsen.se
Mer om granbarkborren: Skogsstyrelsen - Granbarkborre
Mer om vad lagen säger om skadat virke: Skogsstyrelsen - Regler för bekämpning av skadliga insekter
Nyckelord
Bilder

Länkar
Om
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.
Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den.
Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.
Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Inventering: Älgens skador på skogen i Götaland fortsatt för höga29.5.2023 08:20:44 CEST | Pressmeddelande
13 procent av de unga tallarna i Götaland har fått skador av älgens bete under senaste året. Det visar den årliga inventeringen av drygt 17 000 provytor i södra Sverige. Det är med någon procentenhet den lägsta siffran sedan mätningarna började 2016 men fortfarande högt över målet på maximalt fem procent.
Nu svärmar granbarkborren – torr sommar kan ge nya miljardförluster för skogsägare16.5.2023 09:08:37 CEST | Pressmeddelande
Vårvärmen har väckt granbarkborrarna ur sin vintervila och nu angrips både nedblåsta och stående granar i södra delarna av landet, visar Skogsstyrelsens och skogsbrukets svärmningsövervakning. Blir det en varm och torr sommar kan det bli skador och förluster för miljonbelopp.
Unikt råd klubbade mål för jämställdhet inom skogssektorn26.4.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den unika satsningen på Skogssektorns jämställdhetsråd börjar nu ta tydlig form. Vid rådets möte den 25 april beslutades hur arbetet för en jämställd skogssektor konkret ska fortsätta. För första gången har gemensamma mål tagits fram.
Ny studie: så ser en attraktiv skog ut för friluftsliv och turism20.4.2023 08:07:55 CEST | Pressmeddelande
Höga och gamla träd som inte står för tätt, gärna vid en sjö där det är tyst och lugnt. Så ser en attraktiv skog ut för den som söker rekreation, vila och nöje, visar en ny studie som Skogsstyrelsen låtit göra. Därför läggs nu förslaget att börja mäta och utvärdera en rad indikatorer för att framtida generationer ska kunna fortsätta njuta av våra skogar.
Håkan först ut i Blekinge att plugga ett dike för klimatet17.4.2023 08:06:04 CEST | Pressmeddelande
Markägaren Håkan Björkman i Mörkamåla är först ut i Blekinge med att återväta dikad torvmark. Han gör därmed en betydelsefull insats för klimatet. Följ med fredagen den 21 april när vi visar Blekinges första dikesplugg, en fördämning i diket som gör att markerna blir återvätade.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum