Sveriges Ingenjörer

Neddragningar på Chalmers kan slå mot forskning och utbildning

Dela
Varslet på Chalmers kommer sällsynt illa i tiden. I ett läge då samhället behöver högteknologiskt kunnande, mer kompetensutveckling och fler möjligheter för människor att ställa om på grund av Coronakrisen, då lägger ett av Sveriges ledande lärosäten ett storvarsel.

– Sverige måste rusta för att klara de stora teknikskiften vi står inför som 5G, elektrifiering, artificiell intelligens och cybersäkerhet. Då duger det inte att tekniska universitet varslar sina lärare och forskare och krymper resurserna, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer.

Varslet som lagts rör 180 personer och omfattar alla personalkategorier. Bakgrunden är en galopperande pensionsskuld som nu tvingar Chalmers att minska kostnaderna med 250 miljoner kronor årligen fram till och med 2022.

Förhållandena har varit kända under en längre tid, och risken finns att detta bara är ett i raden av framtida varsel från lärosäten som befinner sig i en liknande situation. Nedskärningarna riskerar att rycka undan mattan för brådskande satsningar. Den fackliga förhandlingskartellen Saco-S på Chalmers har under våren jobbat intensivt med att försöka begränsa varslet och hitta alternativa besparingar.

Regeringen har nyligen avsatt 30 miljoner kronor för att redan korttidspermitterade ska kunna komplettera sina kunskaper vid landets lärosäten. Samtidigt planerar Chalmers att öka sin antagning till distans- och sommarundervisning. Det tekniska basåret – en förberedelse för ingenjörsutbildningen – ska bli dubbelt så stort.

– Sveriges Ingenjörer vill att utbildningsdepartementet gör allt det kan för att behålla nivån på den högteknologiska forskningen och kvaliteten på de tekniska utbildningarna även framöver. Det leder till att arbetslösheten minskar, kompetensen ökar och Sveriges konkurrenskraft stärks när vi ska ta oss ur krisen, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer. 

Om Saco-S

Sveriges Ingenjörer ingår i förhandlingskartellen Saco-S som samlar fackligt anslutna akademikermedlemmar på statliga lärosäten. På Chalmers tekniska högskola är förbundet kontaktförbund, vilket betyder att förbundet stöttar och utbildar den lokala fackliga Saco-S organisationen vid Chalmers.

För mer information
Lars Bengtsson, ordförande i Saco-S vid Chalmers
labe@chalmers.se / 031 772 84 41

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer
Ladda ned bild

Om

Sveriges Ingenjörer
Sveriges Ingenjörer
Box 1419
111 84 Stockholm

08 - 613 80 00https://www.sverigesingenjorer.se/

Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets 
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 169 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se 

Följ Sveriges Ingenjörer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer

Svenskt Näringsliv, Unionen, Ledarna, Sveriges Ingenjörer och PTK presenterar förslag till uppdaterad ägarstyrning av Alecta10.4.2024 17:00:00 CEST | Pressmeddelande

Svenskt Näringsliv, Unionen, Sveriges Ingenjörer, Ledarna och Förhandlings- och samverkansrådet PTK har genomfört en översyn av ägarstyrningen av Alecta. Detta i syfte att långsiktigt stärka Alecta genom mer strukturerade processer, ökad transparens och större förutsägbarhet i ägarstyrningen. Mot bakgrund av denna översyn lämnas nu ett antal förslag på förändringar för Alectas överstyrelse att besluta om på nästkommande ordinarie överstyrelsemöte, den 25 april.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye